Vízilabda: vasárnap kezdődik az U17-es Eb

Vágólapra másolva!
2019.08.10. 17:44
Címkék
Vasárnap megkezdi szereplését az U17-es Európa-bajnokságon a magyar fiú vízilabda-válogatott. A csapat a felkészülési tornákon kiválóan szerepelt, ellenfeleit feltérképezte, így bizakodóan és izgatottan várja a grúziai kontinensbajnokságot.

Két héttel azután, hogy a fiú U15-ös vízilabda-válogatott Bulgáriában megnyerte korosztálya első Európa-bajnokságát, a két évvel idősebbek is medencébe ugranak a kontinenstornán. A grúz fővárosban, Tbilisziben vasárnap kezdődő U17-es viadalon Székely Bulcsú szövetségi edző és Tóth Kálmán másodedző irányítja a magyarokat, akik a fiatalabb generációhoz hasonlóan ebben az évben vesznek részt először világversenyen. Hogy a nemzetközi mezőny mégse legyen ismeretlen a válogatott számára, a gárda felkészülése során igyekezett többször szembenézni lehetséges Eb-ellenfeleivel.Székely Bulcsú szövetségi edző és Tóth Kálmán másodedző irányítja a magyarokat, akik a fiatalabb generációhoz hasonlóan ebben az évben vesznek részt először világversenyen. Hogy a nemzetközi mezőny mégse legyen ismeretlen a válogatott számára, a gárda felkészülése során igyekezett többször szembenézni lehetséges Eb-ellenfeleivel.

U17 WTERP
U17 WTERP

A keret összeállítása nagy fejtörést okozott a szakmai stábnak  •  Forrás: waterpolo.hu

A felkészülés hajrájának egyik nagy állomása a négycsapatos miskolctapolcai OMV-kupa volt, amelyen a válogatott a második helyen végzett Olaszország mögött, de megelőzte Szerbiát és Horvátországot. Ami nem sikerült itthon (legyőzni az olaszokat), összejött idegenben. Az Európa-bajnokság főpróbáján Cagliariban, a Mediterrán-kupa döntőjében a magyar csapat 8–7-re verte meg a házigazdát, előtte meggyőző játékkal kerekedett felül Montenegró, Szerbia, Görögország és Horvátország fiataljain. A forma tehát jónak tűnik.

„A miskolctapolcai kupára nagy munkából érkeztünk – mondta az olimpiai bajnok Székely Bulcsú. – A célunk az volt, hogy nem feltétlenül jó játékkal, de kezdjünk el építkezni. Találjuk meg azt a tizenöt játékost, akikről úgy gondoljuk, velük vághatunk neki a legbiztosabban a kontinenstornának. Ez nem volt egyszerű, hiszen a gyerekek egytől egyig teljes erőbedobással dolgoztak, nagy dilemmák elé állították a szakmai stábot, az utolsó pillanatig 3-4 forgatókönyv járt a fejünkben. Cagliariba már a szűk kerettel mentünk, és mind magabiztosságban, mind taktikailag és játékban is szerettünk volna előre lépni. Függetlenül az eredménytől ez egy nagyon erős mezőnyben sikerült is.”

Magyarország a C-csoportba került a tizenhat csapatos Európa-bajnokságon Szlovákiával, Hollandiával és Szerbiával együtt. Ha a papírforma érvényesül, akkor a magyar–szerb mérkőzés dönt a csoportelsőségről, ami egy teljes pihenőnapot jelent a negyeddöntő előtt a győztesnek. A négy közé várhatóan Görögország vagy Montenegró pólósain keresztül vezethet az út. A magyar csapat természetesen bizakodó olaszországi tornagyőzelme után, bár a szövetségi edző szerint óvatosan kell kezelni a sikert.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vigvári Vince és társai a Mediterrán-kupa megnyerésével hangoltak az Eb-re  •  Forrás: waterpolo.hu

„Nyilván a felkészülési meccseken nem mindent játszanak ki az együttesek. Azonban az is igaz, hogy kamuzni sem lehet a végtelenségig, mert arra nincs idő. Ha mindent rejtegetünk, és inkább azt mondjuk, bejöhet egy-két vereség, utána nehéz felpörögni. Ráadásul a gyerekek önbizalmát is építenünk kell. Egy Európa-bajnokságon minden kevésen és az adott pillanatok döntésein múlik. Valószínűleg a jó csapatok elleni ütközetek egy-két gólos különbséggel dőlnek el. Mi azért dolgoztunk, hogy az a gól nálunk legyen. A játékosok nagyon várják a kezdést, tisztességesen felkészültünk. Mindenkinek tiszta a lelkiismerete.”

A magyar válogatott vasárnap a szlovákokkal, hétfőn a szerbekkel, kedden a hollandokkal játszik. A csoportelső egyből a negyeddöntőbe jut, a második és harmadik helyezettek a nyolc közé kerülésért mérkőznek az első kör után.

 

FIÚ U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI (GRÚZIA)
A magyar keret
Kapusok:
Gyapjas Brendon, Hörömpő Botond.
Mezőnyjátékosok: Eppel Barnabás, Gábor Lőrinc, Kevi Bendegúz, Lantos István, Mészáros Mátyás, Molnár Erik, Nyíri Balázs, Pető Attila, Szabó Bence, Szeghalmi Zsombor, Várkonyi Ádám, Vigvári Vince, Vismeg Zsombor
A program – csoportmérkőzések (magyar idő szerint – Grúziában két órával előrébb járnak)
2019. augusztus 11., vasárnap

11.00: Magyarország–Szlovákia
2019. augusztus 12., hétfő
18.30: Magyarország–Szerbia
2019. augusztus 13., kedd
15.30: Magyarország–Hollandia

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik