Vízilabda: Utassy varázslatos évek után folytatja a tengerentúlon

Vágólapra másolva!
2020.04.05. 18:57
Címkék
A BVSC-Zugló női vízilabda-csapatának 18 éves juniorválogatott játékosa, Utassy Kata többek között az eseménydús pályafutásának legemlékezetesebb pillanatairól és a tengerentúlra vezető folytatásról is beszélt.

Eddigi pályafutását végig pásztázva egészen meglepően hat, hogy még mindig csak 18 éves a BVSC-Zugló felnőtt női vízilabda-csapatának korosztályos válogatott játékosa, Utassy Kata. Az ígéret tízéves korában ismerkedett meg a sportággal, bátyja után kapott kedvet a pólóhoz és egyből a zuglóiaknál kezdett. A közeg hamar magával ragadta, ahogy mondja:Utassy Kata. Az ígéret tízéves korában ismerkedett meg a sportággal, bátyja után kapott kedvet a pólóhoz és egyből a zuglóiaknál kezdett. A közeg hamar magával ragadta, ahogy mondja:

„Ekkor éreztem először, hogy nem vagyok kívülálló, második otthonra leltem”.

A jó hangulatnak nagy szerepe volt abban, hogy a balkezesként ritkaságnak számító kislány megőrizze lelkesedését, ahhoz azonban, hogy korán megcsillanjanak képességei már több kellett. Leginkább szorgalom.

Utassy Kata nagyon hamar az OB I-ben találta magát Fotó: MVLSZ/Madar Dávid
Utassy Kata nagyon hamar az OB I-ben találta magát Fotó: MVLSZ/Madar Dávid

Utassy Kata nagyon hamar az OB I-ben találta magát  •  Fotó: MVLSZ/Madar Dávid

Ügyességgel párosult példaértékű hozzáállása felkeltette a figyelmet és egyről a kettőre került a gyermekcsapatba – társainál jóval fiatalabbként. A későbbiekben ez is fontos szerepet játszott karrierje alakulásában, hiszen nagyon hamar kezdte el növelni meccsrutinját. A gyermekkorosztályt kinőve hatalmas ugrás következett, hiszen még csak serdülőben kellett volna helytállnia, de máris meghívást kapott a felnőttcsapat edzéseire is. Sőt, a Petrovics Mátyás és Gruber Laura vezette együttes magasan legfiatalabb tagjaként szinte minden mérkőzésen játszott a 2016/17-es OB I-es évadban döntőig menetelt, végül ezüstérmet szerzett BVSC-ben.

„Vannak olyan dolgok, melyektől kivételesen jó érzés fog el, ha visszagondolok rájuk. A bajnoki második hely pont ilyen. Amikor megkaptuk az ezüstérmet a Tüskecsarnokban, akkor egyszerűen csak elsírtam magam. Takács Orsi odajött vigasztalni, és mondta, hogy ne sírjak, hiszen annyi ilyen lehetőségem lesz még a bajnoki címre. Én meg feleltem, hogy nem azért bőgök, mert másodikok lettünk, hanem, mert az álmom vált valóra ezzel. Erre mondta, hogy ja, jó, akkor sírjál nyugodtan. Szerencsére a felnőttcsapat azóta is folyamatosan ott van a dobogón, ebben persze rengeteg munka van.”

Rövid idő alatt Kata az OB I-es gárdában is alapemberré nőtte ki magát. Ennek hátterében a kitartás és a történetében újra és újra előbukkanó szorgalom mellett a társak segítőkészsége is ott áll. Úgy gondolja, mai napig kellő támogatást nyújtanak a klub olyan kiváló, rutinos játékosai, mint a korábban a kék-sárgákat erősítő Kisteleki Dóra, valamint a jelenlegi kerettag Takács Orsolya, Gyöngyössy Anikó vagy éppen Leimeter Dóra.

Utassy Kata balkezesként igazi kincsnek számít Fotó: MVLSZ
Utassy Kata balkezesként igazi kincsnek számít Fotó: MVLSZ

Utassy Kata balkezesként igazi kincsnek számít  •  Fotó: MVLSZ

 

„Bármikor fordulhatok hozzájuk. De úgy is gondolom, hogy a fiatalabbnak kell menni és kérdezni, még akkor is, ha tart az elmarasztalástól. Inkább kérdezz előre, minthogy a vízben legyen probléma, amikor már tétje van. Amikor az első felnőttmeccsem játszottam, borzasztóan féltem, hogy hibázni fogok. Akkor jött egy nagy fordulópont a karrieremben, amikor ráeszméltem, a hiba csak akkor érkezik, ha próbálkozol. Ez benne van a játékban, kell a fejlődéshez. Amikor ezt sikerült magamban tudatosítani, bátrabb lettem és hatalmas előrelépést tapasztaltam.”

A BVSC jelenleg harmadik az OB I tabelláján, az ificsapat ott tanyázik a negyedik pozícióban. Utassy a nagyok között 27, a korosztályában 51 gólnál jár az évadban és bár kevesebbet edz az ifjúságiakkal, szó sincs arról, hogy ne ugyanazzal a lelkesedéssel szállna vízbe a felnőttekénél azért jóval visszafogottabb tempójú mérkőzéseken. A korosztályos válogatottaknak már a tehetséggondozók óta oszlopos tagja, első világversenyére 2017-ig kellett várnia. Az újvidéki ifjúsági Európa-bajnokság bronzmeccsén három gólt lőtt a görögöknek, a nemzeti együttes dobogóra állhatott.

„Az első nagy tornánk volt, minden pillanata emlékezetes. Közös utazás, az első válogatott fürdőruha, először szólt nekünk a magyar himnusz meccs előtt. Ezek olyan élmények, amelyeket minden sportolónak kívánok, hogy minél magasabb szinten éljen át” – meséli.

Tavalyelőtt ifi vb-n és junior Eb-n, tavaly junior vb-n járt a válogatott, dobogón nem állt. Kata éremgyűjteménye irigylésre méltó, de az arany még hiányzik belőle. Ezt a darabot az idei junior Eb-n pótolta volna, és úgy is látja, hogy a korosztály megérett a címre. A Varga Tamás és Lukács Dénes igazgatta nemzeti alakulat kontinensbajnokságának sorsa azonban a koronavírus-járvány színre lépése miatt egészen bizonytalan lett. Ha úgy alakul, hogy most nem, jövőre meg elérhetik céljaikat a 2001-es születésű lányok.

Utassy a korosztályos válogatottaknak is alapembere Fotó: MVLSZ
Utassy a korosztályos válogatottaknak is alapembere Fotó: MVLSZ

Utassy a korosztályos válogatottaknak is korán alapembere lett  •  Fotó: MVLSZ

Ám Kata esetében a felnőttválogatottról is illik beszélnünk. 2018 nyarán 16 éves volt, amikor megnyitotta azt az emailben kapott üzenetet, amely mai napig gyökereiben változtatja meg önértékelését és motivációját.

„Meghívót kaptam Bíró Attila szövetség kapitánytól, amelyben az állt, hogy két hétig kereten kívül, de a felnőttválogatottal edzhetek. Ledermedtem. Ültem az ágyon és nem hittem el. Többször elolvastam, majd hívtam a szüleim, hogy segítsenek, mert biztosan valamit félreértelmezek. Amikor kezdtem realizálni a dolgot, akkor persze jött az örömsírás. Nem is félelem, inkább elképesztő drukk uralkodott el rajtam. Amikor a BVSC-ben először játszottam azokkal, akikre mindig is példaképként néztem, persze, hogy stresszeltem, duplán meg akartam felelni. De ez a válogatott. Itt mindenki ilyen játékos. Gyöngyössy Anikónak írtam, hogy »Szia Maci, figyi, nem tudom, ez így hogyan működik nálatok, segíts már kicsit, mi, merre, hova!? Egyáltalán mit kell vigyek?« Ő aztán felkarolt és bevont a társaságba. Nagyon örültem, hogy egyáltalán idáig eljutottam. Úgy voltam vele, ha keretbe nem is kerülök, biztató jel, később sor kerülhet rá, érdemes küzdeni. Hatalmas motiváció volt a folytatáshoz, 16 évesen az ember ezért csak hálás tud lenni. Azóta is az a cél, hogy odakerüljek. Amikor edzésen nagyon kell szenvedni, akkor arra gondolok, azért úszom, hogy ott legyek.”

A tervek között a BVSC-vel az OB I-ben a minél fényesebb érem, az ifiegyüttessel– amelyben ő a csapatkapitány– a dobogó szerepel. Ősztől pedig maga az új élet.

Cél a felnőttválogatottság Fotó: MVLSZ/Madar Dávid
Cél a felnőttválogatottság Fotó: MVLSZ/Madar Dávid

Cél a felnőttválogatottság  •  Fotó: MVLSZ/Madar Dávid

„Több amerikai egyetem is megkeresett a világversenyek során. Hosszas
felvételi procedúra után úgy döntöttem, hogy a michigani egyetem teljes
ösztöndíját választom. Rendkívül szimpatikus csapata az egyetemi bajnokságnak, az NCAA Division 1-ben a legjobb tíz között szerepelnek, nem utolsó sorban ők is kék-sárgák. Pszichológiát fogok tanulni és az ösztöndíjam a képzés teljes négy évére szól.Úgy érzem, jó döntést hoztam. Voltam kint személyes találkozón, láttam meccseket is. A bajnokság igen harcos, visszafelé semmiképp nem fogok fejlődni. Többen kérdezték már, hogy a válogatottság szempontjából mennyire észszerű a váltás, azaz mi lesz, ha eltűnök szem elől. Reménykedem, az előzményeimet figyelve talán nem felejtenek el és arra, hogy a kettő működhet együtt, több példa is van. Az utánpótlás-válogatott nyári készülésére haza tudok jönni, ha az olimpiai ciklusban is számolnak velem, évet lehet passziválni.”

Az idő majd mindent eldönt – összegez a játékos, aki az összes mérkőzésére úgy indul el otthonról, hogy előtte megsimogatja kiskutyájának kobakját és kéri, hogy hozzon szerencsét. De más praktikák is akadnak családon belül.

„Egyszer anya vett egy kis plüssvakondot. Azt mindig hozza a meccsekre. Lényeg, hogy sötétben kell tartani. Ezért a táskájában van, de közben a két szál haját is végig fogja a kabalának. Fogalmam sincs, ez miért alakult ki így. Talán akkor lőttem gólt, amikor a hajába kapaszkodott? Mindenesetre, szerinte működőképes a dolog” – nevet és hozzáteszi, ha a koronavírus-járvány miatti szünetnek egy pozitívuma van, akkor az mindenképpen a szeretteivel tölthető több idő.

A budapesti Könyves Kálmán Gimnázium végzős diákja a szünetben otthonában edz, az edzéstervet folyamatosan kapja a csapattól, társaival tartja a kapcsolatot és bízik abban, hogy hamarosan újra megtelnek élettel az uszodák.

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik