Vízilabda: orosz diadal, magyar „balszerencse” a női junior-vb-n

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.16. 18:12
Címkék
Az orosz henger menet közben maga alá gyűrte a magyar női juniorválogatottat is, így Faragó Tamás és Petőváry Zsolt együttese a hetedik helyen zárta a portugáliai vízilabda-világbajnokságot. Faragó Tamás úgy gondolja, a csapat mindent megtett a világtornán, bár egy kis szerencsével alakulhatott volna másképp is a szereplés.

Hatalmas orosz erődemonstrációt hozott a portugáliai Funchal városában vasárnap véget ért női junior vízilabda-világbajnokság, melyen a magyar válogatott a hetedik helyen végzett.A Faragó Tamás és Petőváry Zsolt által vezényelt magyar csapat a torna legerősebb, A jelű csoportjában kapott helyet, ahol az ausztrálok (10–9) és a japánok (12–10) legyőzése mellett, vereséget szenvedett az Egyesült Államok csapatától (7–8), így második helyen jutott tovább. Utóbbi meccshez hozzátartozik, hogy az amerikaiak feszegették az agresszivitás határait, Faragó Tamás az összecsapás után csalódottan nyugtázta, hogy a játékvezetés asszisztált a „pankrációhoz”. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szakágvezető úgy fogalmazott, „agyonvertek minket”.Faragó Tamás és Petőváry Zsolt által vezényelt magyar csapat a torna legerősebb, A jelű csoportjában kapott helyet, ahol az ausztrálok (10–9) és a japánok (12–10) legyőzése mellett, vereséget szenvedett az Egyesült Államok csapatától (7–8), így második helyen jutott tovább. Utóbbi meccshez hozzátartozik, hogy az amerikaiak feszegették az agresszivitás határait, Faragó Tamás az összecsapás után csalódottan nyugtázta, hogy a játékvezetés asszisztált a „pankrációhoz”. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szakágvezető úgy fogalmazott, „agyonvertek minket”.

fina 2
fina 2

A magyar csapat mindent megtett a jó szereplés érdekében  •  Forrás: FINA

Ez azért is lényeges, mert az egygólos vereség nemcsak azt jelentette, hogy a magyaroknak nyolcaddöntőt kellett játszaniuk a brazilokkal – amit tartalékos összeállításban abszolválták is (14–10) –, hanem a negyeddöntőben a világbajnokság legnagyobb favoritjának kikiáltott orosz válogatott következett. Bár Vályi Vandáék igyekeztek erőn felül teljesíteni a találkozón, a játékba több hiba is csúszott, és az oroszok nem tették meg azt a szívességet, hogy félvállról vegyék a meccset. A 18–11-es orosz győzelemmel eldőlt, hogy a magyar csapat az 5-8. helyért folytathatja a küzdelmet. Aztán a spanyolok elleni 13–8-as zakó után már csak a hetedik hely lebegett a játékosok szeme előtt. Azt a kínaiak 12–7-es legyőzésével meg is szerezték.

u20-vasas-attila-1_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped
u20-vasas-attila-1_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped

Hetedik lett a magyar válogatott  •  Fotó: Vasas Attila

fina orosz
fina orosz

Az oroszok megérdemelten nyerték meg a vb-t  •  Forrás: FINA

Úgy gondolom mindent megtettünk – mondja Faragó Tamás egy nappal a világbajnokság után. – A sorsolás folytán olyan ágra kerültünk, ahol az oroszokkal kellett játszanunk. A későbbi világbajnok a görögöket és a hollandokat is ugyanolyan fölényesen győzte le. Jobb sorsolás és kedvezőbb bírói közreműködés mellett a legjobb négy közé tudtunk volna kerülni. Természetesen becsülettel küzdöttünk, ezzel meg vagyok elégedve, de az eredménnyel nem. Az U20-as világbajnokságra kikerült válogatottunkban három U20-as játékosunk volt, a többiek 2001 és 2002-es születésűek. Továbbra is arra törekszünk, hogy minél több felnőttválogatottat adjunk az utánpótlásból.”

Persze, azt a szakember is hozzátette, utólag már felesleges azon mélázni, mi lett volna, ha másképp alakul a világbajnokság. Az oroszok valóban kiemelkedtek a mezőnyből. Gyakorlatilag egyik válogatottnak sem volt esélye Szergej Markocs csapata ellen. Az elődöntőben héttel verték a görögöket, a döntőben hattal a hollandokat. Az egész torna során igazi csapatként működtek, fegyelmezett és gólra törő játékot játszottak. Az emberelőnyös szituációkat kegyetlenül kihasználták, 28-szor lőttek kapura ilyen helyzetben, ebből 25 gólt értek el. Hogy elöl és hátul is rendben volt minden, jól mutatja, a világbajnokság gólkirálya a 21 gólos Margarita Pisztyina lett, aki meccsenkénti 3,5-ös átlagot produkált, míg a legjobb kapusnakJevgenyija Golovina bizonyult, ő 57,4 százalékos hatékonysággal védett, azaz minden második lövést hárított.

A torna legjobb játékosa címét a holland Simone van de Kraats vehette át, aki amellett, hogy vezéregyénisége volt a döntős együttesnek, 18 gólt is szerzett. Éppen annyit, mint a magyar csapat legeredményesebb játékosa, Vályi Vanda. A már felnőttválogatottban is szerepet kapó magyar lányok igyekeztek élen járni a gólszerzésben, Faragó Kamilla 13, Rybanska Natasa 9 találatot hozott össze. A magyar csapat kapusához viszont érdekes és beszédes adat társul. A világbajnokság során Magyari Alda kapuja felé érkezett a legtöbb lövés. 116-szor próbálkoztak az ellenfelek, ebből Alda 45-ötször védett. A hálóőrök közül egyébként az ausztrál cserekapus, Isobelle Pamp rendelkezik a legjobb százalékos mutatóval. A néhány perc lehetőséget kapó leány a kevesebb, olykor több alapon a 9 kísérletből 6-ot megfogott. Talán majd legközelebb.

NŐI JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, FUNCHAL (PORTUGÁLIA)
Végeredmény

1. Oroszország 2. Hollandia 3. Olaszország 4. Görögország …7. Magyarország

A női juniorválogatott vb-kerete
Kapusok:
Maczkó Lilla, Magyari Alda Manon
Mezőnyjátékosok:Ármai Zita, Faragó Berta, Faragó Kamilla, Kiss Eszter Lara, Kudella Panna, Muzsnay Fanni, Petik Panna, Petőváry Luca, Rybanska Natasa, Utassy Kata, Vályi Vanda
Edzők:Faragó Tamás, Petőváry Zsolt

További korosztályos hírekVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik