Valyi_Vanda madár dávid mvlsz

Vályi Vanda a csapat egyik erőssége  •  Fotó: Madar Dávid / MVLSZ

Kerülhetett volna könnyebb csoportba is a női vízilabda-válogatott a portugáliai Funchalban hétfőn kezdődő junior-világbajnokságon. Faragó Tamás és Petőváry Zsolt csapata a 16 országot felvonultató torna A jelű négyesében kapott helyett Ausztrália, az Egyesült Államok és Japán leányai mellett. Az ellenfelek kiléte, persze nem a nyitómeccs előtt derült ki, így a válogatott igyekezett minél jobb állapotban érkezni a világbajnokságra, és az igen hosszúnak számító nyolchetes felkészülés során az ugyancsak remek játékerőt képviselő orosz és olasz korosztályos gárdával is együtt gyakorolt.

„A világbajnokság előtt olyan ellenfeleket kerestünk, akik érdemben segítik a felkészülésünket
– mondja Faragó Tamás, a női utánpótlás-válogatott szakvezetője. – Az olaszok és az oroszok mellett a kínai felnőttválogatottal is játszottunk három edzőmérkőzést. Készen állunk a világbajnokságra, de tudjuk, hogy nagyon nehéz mérkőzések várnak ránk, ráadásul fizikailag is kimondottan erősek az ellenfeleink. Ha a csoportmeccseken jól szerepelünk, akkor könnyebb ágra kerülünk, de az még odébb van. Most azzal foglalkozunk, hogy a soron következő feladatot oldjuk meg. Az ausztrál és az amerikai válogatott a világ legjobbjai közé tartozik, a japánok játékosainak fele pedig már a felnőttválogatott tagja és az olimpia csapatban készül.”

A magyar csapat egészen fiatalnak számít az U20-asok világbajnokságán, hiszen két játékos kivételével mindenki az U19-es és U18-as korosztályt képviseli. Ennek ellenére vannak olyan erényei az együttesnek, amelyek kompenzálhatják az évek hiányát.

„Két év korkülönbség ebben a korosztályban nagyon sokat számít. Vannak játékosok, akik még kislánynak számítanak, miközben látunk egy-két csapatban olyan húszévest, akire a kifejlett nő, vagy már-már az asszony kifejezés illik. Mi elsősorban abban bízunk, hogy képesek leszünk a magyaros vízilabdát olyan módon képviselni, ahogyan mindig is jellemző volt csapatainkra. Technikailag képesek vagyunk az ellenfelek fölé nőni, és remélem, kreativitásban és a gondolkodás gyorsaságában is meg tudjuk őket előzni – bizakodik az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szakvezető.

A magyar csapat magyar idő szerint hétfő reggel 8 órakor kezdi meg szereplését Ausztrália fiataljai ellen, kedden az amerikaiakkal, szerdán a japánokkal játszik. A csoport győztese egy pihenőnap után pénteken a negyeddöntőben folytathatja a világbajnokságot, a második és harmadik helyezettek csütörtökön nyolcaddöntőt játszanak.

NŐI JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, FUNCHAL (PORTUGÁLIA)
Csoportbeosztás

A-csoport: Magyarország, Egyesült Államok, Ausztrália, Japán
B-csoport: Brazília, Hollandia, Kazahsztán, Spanyolország
C-csoport: Dél-Afrikai Köztársaság, Portugália, Olaszország, Oroszország
D-csoport: Görögország, Kanada, Új-Zéland, Kína
A magyarok programja
Szeptember 9., hétfő: 8:00 Magyarország–Ausztrália
Szeptember 10., kedd: 17:40 Magyarország–Egyesült Államok
Szeptember 11., szerda: 12:00 Magyarország–Japán
A magyar vb-keret
Kapusok: Magyari Alda, Maczkó Lilla Mezőnyjátékosok: Vályi Vanda, Muzsnay Fanni, Ármai Zita, Faragó Berta, Petőváry Luca, Faragó Kamilla, Rybanska Natasa, Kudella Panna, Petik Panna, Kiss Eszter, Utassy Kata Edző: Petőváry Zsolt Női utánpótlás-válogatott szakvezető: Faragó Tamás

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport