Vízilabda: harmadik a magyar csapat az U17-es fiú Eb-n

Vágólapra másolva!
2019.08.18. 18:43
Címkék
Remekbe szabott teljesítménnyel rukkolt elő, így nem férhetett kétség afelől, hogy megnyeri a bronzcsatát a magyar fiú vízilabda-válogatott a grúziai U17-es Európa-bajnokságon. Székely Bulcsú legénysége elől egyéni villanásokkal, hátul pedig csodálatos blokkokkal múlta felül a görög együttest, amelyet 10–4-re győzött le, elhódítva ezzel a kontinensviadal harmadik helyét.

Azután, hogy szombaton hatalmas küzdelemben, a szerencsével is hadilábon állva, 8–5-re kikapott a magyar U17-es fiúválogatott a Tbilisziben zajló vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében a spanyoloktól, vasárnap „csak” a bronzcsatában nézhetett farkasszemet azzal a görög együttessel, amely a magyarokhoz hasonlóan csoportelsőként végzett, majd a szerb alakulatot a negyeddöntőben kiejtve fájóan sima vereséget szenvedett az olasz csapattól. Az óriási taktikai harcot ígérő bronzmérkőzésen tehát az volt előzetesen a legnagyobb kérdés, melyik gárda heverte ki hamarabb, hogy nem az aranyért meccselhet a kontinensviadal zárónapján.

Bronzérmes a magyar U17-es fiúválogatott Fotó: Madaras Norbert
Bronzérmes a magyar U17-es fiúválogatott Fotó: Madaras Norbert

Bronzérmes a magyar U17-es fiúválogatott  •  Fotó: Madaras Norbert

A Székely Bulcsú szövetségi edző és Tóth Kálmán másodedző által irányított magyar együttesen nem érződött az előző vereség, a fiúk nagy elánnal vetették bele magukat az összecsapásba, mégis a görögök szerezték az első gólt: Konsztantinosz Mokkasz kipókhálózta Gyapjas Brendon kapujának bal felső sarkát. Nem kellett azonban sokat várni a válaszra, Pető Attila ráadásul minden tekintetben überelte görög riválisát, hiszen majd' a félpályáról bombázta óriási erővel a labdát a hálóba. Jött is a nézőtérről a „Hajrá magyarok!” kiáltás, amely mintha újabb lendületet adott volna a mieinknek. Pető Attila ha már egy üzletet beindított, gondolta, folytatja a góldobást: előző kísérletét szinte hajszál pontossággal lemásolta, Emmanuil Andreadisz pedig ezt is tehetetlenül nézte. A negyed végén még Lakatos István is rátett egy kézlendítéssel, a mieink kétgólos előnyből várhatták a folytatást (3–1).

Székely Bulcsú arra azonban bizonyosan nem számított, hogy már rögtön a második játékrészben szépít a görög csapat, márpedig így tett: Dimitriosz Szguridisz használta ki a magyar figyelmetlenséget. Utána viszont sokáig nem volt mit kihasználniuk, a mieink ugyanis elkezdtek hibátlanul vízilabdázni. Hátul a magabiztosan védő Gyapjas Brendont kisegítették a blokkok is, elől pedig hatékonyan bombáztak a magyar nagyágyúk. A csapatkapitány Szeghalmi Zsombor mögé Várkonyi Ádám és Vigvári Vince is beállt a gólvágók sorába, a magyar fiúk megduplázták előnyüket (6–2).

A harmadik negyed első öt percében megakadt a magyar gépezet, de csak átmenetileg: Székely Bulcsú időkérése után újra szólhatott a „Szép volt fiúk!” kórus, amely minden egyes magyar találatot végigkísért a bronzcsatában. Szeghalmi Zsombor, majd Pető Attila növelte tovább a két csapat közti különbséget, amely lassan behozhatatlanná vált. Már hat góllal is elléptek a mieink, amikor a szerb bíró, aki egyébiránt nem fújta szét a meccset, emberelőnyös helyzettel „ajándékozta meg” a görögöket. De mindhiába szépített Konsztantinos Mathiopulosz, Nyíri Balázs visszaállította a felettébb megnyugtató előnyt (9–3).

Ennek köszönhetően tulajdonképpen úgy fordulhattak a csapatok az utolsó negyedre, hogy az érdemi kérdés, vagyis a bronzérem sorsa eldőlt. Egy gyors Szguridisz-Szeghalmi gólváltást leszámítva nem történt más a medencében, mint fejben készülődés az éremátadásra. A magyar U17-es fiúválogatott remekbe szabott védekezéssel, gyakorlatilag az ellenfél fegyverével 10–4-re legyőzte a görög együttest, így harmadik helyen zárja a Tbilisziben rendezett korosztályos kontinensviadalt.

FIÚ U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI
Bronzmérkőzés
Magyarország–Görögország 10–4 (3–1, 3–1, 3–1, 1–1)
Gólszerzők:
Pető, Szeghalmi 3-3, Lantos, Vigvári, Nyíri, Várkonyi 1-1
Az Eb-csapat Kapusok: Gyapjas Brendon, Hörömpő Botond
Mezőnyjátékosok: Eppel Barnabás, Gábor Lőrinc, Kevi Bendegúz, Lantos István, Mészáros Mátyás, Molnár Erik, Nyíri Balázs, Pető Attila, Szabó Bence, Szeghalmi Zsombor, Várkonyi Ádám, Vigvári Vince, Vismeg Zsombor
Edzők: Székely Bulcsú, Tóth Kálmán Csapatvezető: Madaras Norbert

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik