Vízilabda: az élvonalban bizonyít az UVSE-s Peresztegi-Nagy Kinga (18)

Vágólapra másolva!
2020.02.16. 18:10
Címkék
„A munka és az alázat nem függ a tehetségtől. Amikor a legfáradtabb vagy, akkor nem szabad feladni és bármennyi kudarc is érjen, ki kell tartani” – ezt tartja a fejlődés receptjének Peresztegi-Nagy Kinga, az UVSE bajnoki címvédő női csapatának 18 éves vízilabdázója.

Hét évvel ezelőtt kezdett vízilabdázni, hamar bizonyította rátermettségét, a szakemberek folyamatosan felfigyeltek játékára és a fejlődése szempontjából mindig a legjobb lehetőséggel igyekeztek szolgálni. A 18 éves Peresztegi-Nagy Kingamára nem csupán Magyarország, hanem a világ egyik legjobb női csapatának, az UVSE-nek lehet fontos pillére. Már csak azért is fontos, mert a klub filozófiája szerint épp úgy szüksége van az együttesnek a fiatalokra, mint a rutinos klasszisokra. Peresztegi-Nagy Kingamára nem csupán Magyarország, hanem a világ egyik legjobb női csapatának, az UVSE-nek lehet fontos pillére. Már csak azért is fontos, mert a klub filozófiája szerint épp úgy szüksége van az együttesnek a fiatalokra, mint a rutinos klasszisokra.

Kinga kisgyerekként szülővárosában, Győrben kezdett teniszezni és kézilabdázni, de miután bátyja vízilabdázott, engedett a helyi edző, Hámori Péter csábításának és elment a fiatal pólósok nyári edzőtáborába, ahol annyira jól érezte magát, hogy fel lehetett hagyni a győzködéssel, miszerint ez lesz az ő sportága – már ő is tudta. A korosztályából ügyességével és gólérzékenységével hamar kiemelkedett és meghívták az úgynevezett tehetséggondozó edzésekre, amelyek tulajdonképpen a legkisebbek válogatott tréningjeinek felelnek meg.

Peresztegi-Nagy Kinga Forrás: UVSE
Peresztegi-Nagy Kinga Forrás: UVSE

Peresztegi-Nagy Kinga  •  Forrás: UVSE

Ez lehetőséget teremtett arra, hogy az ország más pontjain dolgozó szakemberek is szemügyre vehessék a fiatalt. Nem is kellett sokat várni a megkeresésre, Kinga a Budapesti Honvéd SE (akkorRacionet Honvéd) utánpótlásába, a Polo SC-be került. Elvileg a korosztályos csapatokba igazolták, de már az első évében, a 2016/17-es évadban bemutatkozott és rendszeresen játszott a felnőtt, OB I-es csapatban. Persze, emellett a serdülő- és ifjúsági bajnokságban is hétről hétre edződött. Két év után érezte úgy, ha továbbra is ilyen ütemben akar fejlődni, újra váltania kell.

„Benczur Márton és Áts Bertalan megkeresett az UVSE-től és azt mondták, szívesen látnának a csapatban. Ezt akkor nagyon nehezen hittem el. Óriási lehetőség kapujában találtam magam. A bajnokalakulat hívott, és ez olyan ajánlat, amit lehetetlen visszautasítani. Ugyanakkor hatalmas megtiszteltetésnek is gondoltam, hogy olyan vízilabdázókkal játszhatom együtt, akiket addig csak a válogatott mérkőzéseken csodáltam. Az első edzésem előtt elképesztően izgultam. Nem félelem volt bennem, csak igazi drukk. Aztán megtapasztaltam, mennyire kedves, befogadó és segítőkész játékosokból áll az együttes. Hamar ment a beilleszkedés, szerencsésnek érzem magam, hogy itt játszhatok.”

És Kinga játszik is. Az előző évadban tizenhét meccsen ugrott vízbe a bajnokságban, most mind az eddigi tizenkettőn ott volt és átlagban két gólt szerzett. Elmondása szerint a társak mérkőzés közben is hajtják, biztatják a jövő reménységeit. Ő például jelenleg a második legfiatalabb tagja a gárdának, de azzal is tisztában van, hogy mindenki egyformán fontos láncszeme a jól működő gépezetnek – ezt az idősebbek és a szakmai stáb egyaránt érezteti. A felnőttcsapatban több védekező szerepet kap, az ifibajnokságban szabadabban mozoghat, leginkább kapáson játszik és lövi a gólokat. Attól függetlenül, hogy az OB I-ben számítanak rá, saját korosztálya meccseit sem veszi félvállról.

„Nem könnyű különböző szinteken játszani, de azt gondolom, az ifik között ugyanúgy helyt kell álljak, nem mellesleg, nagyon szeretek vízilabdázni. Nem okoz gondot komolyan venni a korosztályos találkozókat, ott lehet begyakorolni azokat a dolgokat, amiket a felnőttmeccseken kamatoztatunk.”

Az UVSE egyeduralkodója az ifjúsági bajnokságnak, és szinte alig van olyan mérkőzés, ahol mondjuk tíz gólos különbségen belül megússza az ellenfél a vereséget. A fiatal játékos szerint mégis folyamatosan a maximumon kell pörögni.

"Minden meccset komolyan veszek" - Peresztegi-Nagy Kinga Forrás: UVSE
"Minden meccset komolyan veszek" - Peresztegi-Nagy Kinga Forrás: UVSE

"Minden meccset komolyan veszek" - Peresztegi-Nagy Kinga  •  Forrás: UVSE

„Minden mérkőzést komolyan veszek. Úgy lehet törekedni a legtöbbre, ha rendszerint kijelölünk egy célt magunknak az adott meccsen. Lehet ez valamennyi gól, labdaszerzés, bármilyen taktikai vagy technikai elem gyakorlása. Ez független az eredménytől. Ráadásul pillanatra sem szabad lankadni a figyelmünknek, mert az ifjúsági bajnokságban ugyanúgy címet szeretnénk védeni, mint az OB I-ben. Miután az Euroligában már nem vagyunk érdekeltek, a felnőttcsapatnak is a bajnokság az elsődleges.”

Kinga amellett, hogy a klubjával folyatná a sikersztorit, a korosztályos válogatottal is tervez. A 2001-eseknek idén lesz az első világversenye, és az Európa-bajnokságon nem csak ott akar lenni az UVSE tinédzsere, hanem érmet is szerezne. 2018-ban már tagja volt a belgrádi kontinenstornán hatodik helyen végző U18-as nemzeti együttesnek, a tavalyi portugáliai világbajnokságon hetedikként zárt juniorválogatott keretéből azonban az utolsó pillanatban kikerült. Ám a jövő sokkal jobban foglalkoztatja a múltnál.

„Természetesen a cél, hogy bekerüljek a felnőttválogatottba és mint mindenki, olimpiai bajnok akarok lenni. Tényleg szerencsés vagyok, mert testközelből láthatom a válogatott csapattársaim, hogyan edzenek, mennyit dolgoznak és milyen mentalitással. Keszthelyi Rita, Antal Dóra vagy éppen Szűcs Gabi is remek példa arra, hogy a rengeteg munka kifizetődő. Úgy gondolom, a munka és az alázat a legfontosabb – ez nem függ a tehetségtől. Amikor a legfáradtabb vagy, akkor nem szabad feladni és bármennyi kudarc is érjen, ki kell tartani. Én igyekeztem így tenni, hogy a győri gyermekalakualtból olyan közegbe kerüljek, mint most vagyok és dolgozom keményen tovább, mert a legnagyobb célok még ott lebegnek a szemem előtt.”

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik