Sztrik Martinutanpotlassport.hu A válogatottat három olimpiai aranyéremig vezető Kemény Dénes fia, Kemény Kristóf vezetésével érte el az utóbbi tizenöt év legnagyobb sikerét a BVSC-Zugló ifjúsági fiú vízilabdacsapata. A 28 éves edző az évad elején a Vasas serdülőitől érkezett a klubhoz, s az alapszakaszt, majd a négyes döntőt is megnyerte játékosaival. Az együttes a fináléban 12‒11-re győzte le a címvédő KSI SE gárdáját (a bronz az UVSE csapatáé lett).

Családban maradt: a bajnokcsapat edzőjének, Kemény Kristófnak az édesapja, a szövetség elnöke Kemény Dénes akasztotta a nyakába az aranyérmet Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Családban maradt: a bajnokcsapat edzőjének, Kemény Kristófnak az édesapja, a szövetség elnöke Kemény Dénes akasztotta a nyakába az aranyérmet  •  Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

„A BVSC minden poszton tele van tehetséges játékossal, így nagy a merítési lehetőség is. Kivételes korosztály a mostani, de ezt már akkor tudtam, amikor ideérkeztem, ahogyan azt is: a Szőnyi úton  lehet hatékonyan dolgozni, mert ideálisak a körülmények. Persze én is rendkívül lelkesen vágtam bele, beletettem apait-anyait, és rengeteget dolgoztunk az előrelépésért ‒ összegez a Kemény-saga legújabb fejezetének „írója”, aki szerint a hazai környezet erőtöbbletet adott pólósainak a Final Fourban.

‒ Hihetetlen élmény volt ennyi szurkoló előtt játszani, és ezt a srácok is pontosan érezték. Mondtam nekik a torna előtt: úgy ugorjanak a medencébe, hogy nem tudhatják, mikor lesz újra lehetőségük ilyen körülmények között, hasonlóan rangos meccseket játszani, ezért is éljék át minden pillanatát!”

Az edző ‒ édesapja elmondása szerint is ‒ nem a higgadtságáról híres, a mérkőzések idején teljesen átszellemül, együtt él a játékkal. Az első labdára úszásig pedig rengeteget stresszel. Ez most sem történt másképp, ám nem a vasárnapi, KSI elleni finálé, hanem az Egerrel vívott elődöntőt megelőző időszak volt kritikusabb...

„Nem részletezném, de gyakorlatilag fizikai tüneteket produkáltam a stressztől. Persze a srácok ebből semmit nem érzékeltek. Teherként éltem meg, hogy az alapszakasz győzteseként a negyedik helyezett csapat ellen játszottunk, vagyis csak nekünk volt veszítenivalónk. Miután megvertük az Egert, felengedtem, az éjjel jót aludtam, mert úgy éreztem, a döntőben nagy baj már nem történhet velünk”‒ emlékezik vissza a siker előzményeire Kemény Kristóf. Aztán elmeséli, az aranymeccs délelőttjét édesapja leányfalui házában töltötte, ahol – mint mondja – a pihentető családi programok mellett a közös ebéd hangulata is sokat segített neki a kikapcsolódásban. Ugyanakkor pólóról egyáltalán nem esett szó apja és fia között.

„Apukám már az edzői pályám elején arra tanított, hogy oldjak meg mindent magamtól, mert igazán csak a hibáimból tanulok. Ha mástól várom a segítséget, akkor sosem állok a saját lábamra. Persze ő már azzal is sokat segít, hogy a tekintetéből látom, mit kell tennem egy-egy éles helyzetben. Jó lenne egyszer a nyomába érni.”

A jelek csalhatatlanul arra utalnak: az útirány megfelelő.

UVSE-arany
Az ifjúsági leányok a Hajós Alfréd Sportuszodában versengtek a bajnoki címért: az aranyérem az UVSE együtteséé lett a címvédő Yordo Szentes és a BVSC-Zugló csapat előtt.

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport