Vízilabda: „A juniorválogatottba már kész játékosok kellenek"

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.08.02. 15:18
Címkék
„Szeretném, ha két-három játékos már a felnőtt vízilabda-válogatott keretéből jönne vissza az utolsó utánpótlás-világversenyére” – mondja a férfi juniorválogatottat is irányító Cseh Sándor.

A kezdet és a vég, avagy dr. Vincze Balázs és Cseh Sándor. Mindez persze, csak akkor, ha a férfi vízilabda utánpótlás-válogatottjairól beszélünk picit kisarkítva a szituációt. A két kiváló szakember jelenléte fogja ugyanis közre a korosztályos nemzeti csapatokat: dr. Vincze Balázs szakmai vezető a tehetséggondozó programban indítja el az ígéreteket, Cseh Sándor, a 2007-ben és korábban születettekért felelős szakmai igazgató a juniorválogatott edzőjeként várja őket utolsó korosztályos világeseményükre.dr. Vincze Balázs és Cseh Sándor. Mindez persze, csak akkor, ha a férfi vízilabda utánpótlás-válogatottjairól beszélünk picit kisarkítva a szituációt. A két kiváló szakember jelenléte fogja ugyanis közre a korosztályos nemzeti csapatokat: dr. Vincze Balázs szakmai vezető a tehetséggondozó programban indítja el az ígéreteket, Cseh Sándor, a 2007-ben és korábban születettekért felelős szakmai igazgató a juniorválogatott edzőjeként várja őket utolsó korosztályos világeseményükre.

A Székely Bulcsú vezette utánpótlás-bizottság hét eleji értekezletén a tavaly januárban megkezdett, alapjaiban remekül működő utánpótlás-nevelő munkán eszközöltek némi változást, és egyúttal megnevezték a korosztályos válogatottakat a jövőben irányító szakmai stábokat is.

A 2002-es születésű szolnoki Szeghalmi Zsombor már tavaly is a tagja volt a juniorválogatottnak Fotó: Illyés Csaba
A 2002-es születésű szolnoki Szeghalmi Zsombor már tavaly is a tagja volt a juniorválogatottnak Fotó: Illyés Csaba

A 2002-es születésű szolnoki Szeghalmi Zsombor már tavaly is a tagja volt a juniorválogatottnak  •  Fotó: Illyés Csaba

Az UVSE Benedek Tibor által felkért szakmai igazgatója és vezetőedzője, dr.Vincze Balázs, a korosztályokat „lejjebb adta” (eddig a 2005 és annál később születettekért felelt), de a lelkesedése és a felelősségérzete mit sem változott. Felügyelete alá négy régió (Észak, Budapest, Alföld, Dunántúl) tehetséggondozó-csapatai tartoznak.

„Minden egyes pozíció, amelyet a magyar szövetség megbízásából tölt be az ember, az felelősségteljes. A cél pedig egyértelműen már ezekben a korosztályokban is az, hogy olyan játékosok érkezzenek a felnőttválogatottba, akikkel reális esély van az éremszerzésre, de leginkább a győzelemre. Bármilyen világversenyről legyen szó. A tehetséggondozókban tizenkét-tizenhárom éves gyerekekkel foglalkozunk. Szeretnénk segíteni, irányt mutatni a régiókban dolgozó edzőknek, hogy melyek azok a képzések, amelyen mentén hatékonyabban tudnak dolgozni, de nagyon szerteágazó lehetőségek és létszámok vannak. Az egyik fő feladatunk az lesz, hogy kommunikáljunk a klubokkal és lehetőséget adjunk a megjelenésre a kisebb egyesületekben nevelkedő gyerekeknek is. Tavaly január tizennyolcadikán, amikor a Benedek Tibor nevével fémjelzett utánpótlás-bizottság megalakult, ugyanígy megvolt ez a feladatom. Az UVSE miatt most csak erre korlátozódnak a teendőim, de mind felelősségben, mind boldogságban ugyanazt érzem.”

A jövőre még világversenyen érintett juniorválogatottban 2001-es születésű és annál fiatalabb játékosok szerepelhetnek. Ennek az évjáratnak lett „külön” kapitánya Cseh Sándor, munkáját Tóth Kálmán és Kovács Róbert segíti.

Amikor másfél éve elindultunk, az volt a fontos, hogy a rendszert kialakítsuk, és mindenhol hasonló munka folyjon – mondja kinevezéséről Cseh Sándor az utanpotlassport.hu-nak. – Én akkor nem szerettem volna külön csapatnak az edzője lenni, hiszen akkor arra a korosztályra jobban figyeltem volna, mint az összes többire, és azt gondoltam, az első a rendszer kiépítése. Tavaly év végén elnökségi kérésre, az utánpótlás-bizottság tagjaival és Benedek Tiborral megegyeztünk, hogy amíg itt vagyok, és a rendszer áll, addig a legfelsőbb korosztályoknál én ülök le a padra is. Most így lesz. Véleményem szerint a juniorválogatottban már kész, ob I-es játékosoknak kell szerepelniük. Sőt, azt is nagyon szeretném, ha már két-három játékos a felnőttválogatott keretéből jönne vissza az utolsó utánpótlás-világversenyére. Észrevehető, hogy csak ebben a korosztályban van két másodedző. Én fogok meccselni, de ugyanúgy, ahogy eddig, az összes többi korosztálynál ott leszek az edzőkkel. Azt gondolom, ebből a szempontból nem változik a munka.”

További korosztályos hírekVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik