Vízilabda: a bronzéremért játszanak a fiúk az U17-es Eb-n

Vágólapra másolva!
2019.08.17. 20:30
Címkék
Hatalmas küzdelemben kapott ki Spanyolországtól a magyar fiú vízilabda-válogatott a grúziai U17-es Európa-bajnokság elődöntőjében. Székely Bulcsú tanítványai az utolsó pillanatig küzdöttek, de ezúttal a szerencsével is hadilábon álltak, így vasárnap a bronzmeccsen ugranak vízbe.

U17 WTERP
U17 WTERP

Bronzéremért játszik a magyar csapat • Forrás: waterpolo.hu

U17 WTERP
U17 WTERP

Bronzéremért játszik a magyar csapat  •  Forrás: waterpolo.hu

Azután, hogy csütörtökön 7–4-re győzte le Montenegrót a magyar U17-es fiúválogatott a Tbilisziben zajló vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében, szombaton a spanyolokkal csapott össze az elődöntőben.

A spanyol csapat a magyarokhoz hasonlóan megnyerte csoportját, majd a nyolc között az oroszok felett aratott könnyed sikert (15–3), így pihenten és magabiztosan érkezett a találkozóra.

A Székely Bulcsú szövetségi edző és Tóth Kálmán másodedző által irányított magyar együttes, és a Javier Sanchez dirigálta spanyol gárda is nagy elánnal, agresszívan kezdett, már az első pillanatban érződött, hogy kiélezett csata vár az együttesekre. Egészen az első negyed feléig nem sikerült gólt szerezniük a válogatottaknak, akkor Vigvári Vince balról lőtte ki jobb kézzel a hosszú felsőt. A nagy gólra a spanyolok talán még nagyobbal válaszoltak. Roberto Valera emberelőnyből, középről bombázott a magyar kapuba, majd kicsivel később Albert Ponferrada lövése pattant meg egy magyar kézen és csapódott laposan a bal kapufa mellett a hálóba. A magyar csapat igyekezett minél hamarabb egalizálni, de a próbálkozásokat vagy a blokk vagy a kapus hárította. Hét másodperccel a negyed vége előtt azonban Szabó Bence már kihasználta a fórt, és szép labdajáratás után talált be (2–2).

A második nyolc perc eleje ugyancsak a kapusokról szólt. Gyapjas Brendon látszólag nyugodtan és koncentráltan hárította a spanyol kísérleteket, a másik oldalon Unai Aguirre őrült módon reagált védéseire és egy-egy elrontott magyar akció végén hatalmas üvöltések közepette csapkodta a vizet. Ezúttal is négy percet kellett várni a gólra. Akkor maradt üresen Pol Daura és helyezett látványosan a magyar kapu bal oldalába, majd Abel Ramon center pozícióból növelte kettőre a spanyol előnyt. A magyar fiúknak semmi nem akart összejönni, hiába próbálkoztak még ejtéssel is. Az első félidő végén újabb csapás érte Vigváriékat: két másodperccel a dudaszó előtt Daura távolról eresztett meg egy kétségbeesett lövést Gyapjas kapujára, ami a magyar hálóőr kezei között átjutva, a képzeletbeli gólvonalon is átvánszorgott (2–5).

A magyarok hiába próbálkoztak 15 lövéssel az első félidőben, csupán két gólra futotta belőle, így a nagyszünet után magasabbra fokozatra kellett kapcsolnia Székely legénységének. Úgy tűnt, ez sikerül is, hiszen a csapatkapitány Szeghalmi Zsombor hamar szépített, erre azonban két Valera-gól érkezett. Az egyiket ötméteresből, a másikat teljesen üresen maradva, középről szerezte. Székely időt kért, ésbiztatta játékosait, hogy kezdjenek el hinni magukban. Vigvári rögtön hitt is, de lövése kapufán csattant – bosszantóan sokadjára. Az utolsó percben Gábor Lőrincnek csak sikerült betalálni a rendezetlen védelem ellen, a negyed utolsó pillanata pedig Gyapjas bravúrja volt, jelezvén: van még remény (4–7).

A spanyolok a zárónegyedben negyedjére hozták el a labdát és már az első akcióból óriási ziccert alakítottak ki, de centerük a felső lécet találta el. Nagy szükség lett volna a magyar gólra, ám Aguirre továbbra is ihletett formában védett. Valera pedig újra villant. Centerezés után alakította ki a helyzetét, majd váltotta gólra. Az újabb négygólos magyar hátránynál már kevesebb, mint négy perc volt hátra a meccsből, így érthető módon kezdett kapkodóvá válni a támadójáték. Székely időt kért és felhívta a figyelmet, az első adandó alkalomnál lőni kell. Vigvári megtette, de Aguirre védett, majd Vigvári újra lőtt, de akkor a kapufa védett. Az egész mérkőzésen hadilábon állt a szerencsével a magyar válogatott, ám még akkor sem adta fel a találkozót, mikor már matematikai esély sem maradt az egyenlítésre. Nyíri Balázs másfél perccel a meccs vége előtt 8–5-re alakította az eredményt, és a csapatnak sikerült hamar labdát szereznie, de Szeghalmi bombája újra a lécen csattant. Az utolsó fél percben már mindkét csapat elkezdte megemészteni a 8–5-ös spanyol győzelmet, Aguirre kezébe vette a labdát és csak tartotta, tartotta, amíg leperegtek a másodpercek.

A magyar válogatott a vereség ellenére minden dicséretet megérdemel, hiszen példaértékű hozzáállást tanúsított az elődöntőben.

Az Európa-bajnokságnak még nincs vége. Vasárnap magyar idő szerint 17 órakor szállnak vízbe a fiúk a görög–olasz mérkőzés vesztese ellen. A tét a bronzérem lesz.

FIÚ U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI
Elődöntő
Spanyolország-Magyarország 8
5 (22, 30, 22, 11
Gólszerzők:
Szeghalmi, Gábor, Vigvári, Nyíri, Szabó
Az Eb-csapat

Kapusok:
Gyapjas Brendon, Hörömpő Botond
Mezőnyjátékosok: Eppel Barnabás, Gábor Lőrinc, Kevi Bendegúz, Lantos István, Mészáros Mátyás, Molnár Erik, Nyíri Balázs, Pető Attila, Szabó Bence, Szeghalmi Zsombor, Várkonyi Ádám, Vigvári Vince, Vismeg Zsombor
Edzők: Székely Bulcsú, Tóth Kálmán Csapatvezető: Madaras Norbert

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik