Vívás: Szűcs Luca aranyérmet szerzett a korosztályos vb-n

Vágólapra másolva!
2019.04.07. 18:58
Címkék
Megszületett az első magyar aranyérem a korosztályos vívó-világbajnokság második napján. A kadét kardozók egyéni versenyében Szűcs Luca egészen az aranyéremig menetelt, míg Battai Sugár Katinka is remekelt, az ötödik helyen zárt.

B. V. – utanpotlassport.huAz első napon a magyarok érem nélkül maradtak a lengyelországi Torunban zajló junior és kadét vívó-világbajnokságon. A junior kardozók után a fiatalabbak között már összejött az igazán kiugró eredmény, ugyanis a BVSC-Zugló 16 éves versenyzőjét, Szűcs Lucát senki sem tudta megállítani. A kardcsapattal az idei foggiai Európa-bajnokságon is aranyérmes sportoló már a selejtezőben ígéretesen teljesített, valamennyi ellenfelét felülmúlta, így második kiemeltként kezdhette a főtábla küzdelmeit.B. V. – utanpotlassport.huAz első napon a magyarok érem nélkül maradtak a lengyelországi Torunban zajló junior és kadét vívó-világbajnokságon. A junior kardozók után a fiatalabbak között már összejött az igazán kiugró eredmény, ugyanis a BVSC-Zugló 16 éves versenyzőjét, Szűcs Lucát senki sem tudta megállítani. A kardcsapattal az idei foggiai Európa-bajnokságon is aranyérmes sportoló már a selejtezőben ígéretesen teljesített, valamennyi ellenfelét felülmúlta, így második kiemeltként kezdhette a főtábla küzdelmeit.

Az újdonsült kadét-világbajnok Szűcs Luca a dobogó tetején Forrás: Bizzi Team
Az újdonsült kadét-világbajnok Szűcs Luca a dobogó tetején Forrás: Bizzi Team

Az újdonsült kadét-világbajnok Szűcs Luca a dobogó tetején  •  Forrás: Bizzi Team

És ott folytatta, ahol a csoportmérkőzéseken abbahagyta. A brazil Chierigini és a francia Couderc sem okozott különösebb gondot. Aztán az újabb gall rivális, Amalia Aime már nem volt egyszerű feladat. Olyannyira, hogy a későbbi világbajnok magyar versenyző 14:10-es vesztésre állt, és onnan vitte véghez a parádés fordítást a negyeddöntőben.

Ezek után már senki sem állíthatta meg az aranyérem felé vezető úton. Az olasz Benedetta Fusettit 15:11-re, majd a fináléban az amerikai Chloe Gouhint 15:10-re intézte el, és ezzel megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét Torunban.

Nem sokkal a győztes tus után boldogan értékelte a mögötte álló tökéletes napot:

„Először is hihetetlenül boldog vagyok. Bár a döntő az eredményre pillantva nem tűnik túl szorosnak, én belülről annak éreztem. De a legnehezebb asszóm egyértelműen a negyeddöntőben volt. Akkora hátrányábakerültem, hogy úgy voltam vele, csak ne kapjak ki nagyon, de aztán ráéreztem, és sikerült fordítani. Utána már bíztam benne, hogy igen szépen alakulhat ez a mai nap.”

Remekelt a debreceniek reménysége, Battai Sugár Katinka is. Parádésan menetelt a legjobb nyolcig, többek között legyőzte a szombati juniorversenyben ezüstérmet nyert mexikói Natalie Botellót is. A negyeddöntőben viszont nem bírt a későbbi ezüstérmes Gouhinnal, így az ötödik helyen zárta a versenyt, míg a harmadik magyar induló, Keszei Kíra a 68. lett.

A fiúknak kevésbé szépre sikerült a vasárnap. Ondrik Konrád már a selejtezőben kiesett, Szántó Zoltán a 32 közé kerülésért búcsúzott, Horváth Gergő menetelt a legtovább, neki a 16 közé kerülésért a dél-koreai Kim Byungsoo jelentette a végállomást, s így a 18. helyen végzett.

JUNIOR ÉS KADÉT VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, TORUN (LENGYELORSZÁG)
Kadét kard.
Fiúk: 1. Vaszil Humen (Ukrajna), 2. Giorgio Marciano (Olaszország), 3. Park Dongwan (Egyesült Államok) és Lee Dohun (Koreai Köztársaság), …18. Horváth Gergő, …54. Szántó Zoltán, …88. Ondrik Konrád
Leányok: 1. Szűcs Luca, 2. Chloe Gouhin (Egyesült Államok), 3. Honor Johnson (Egyesült Államok) és Benedetta Fusetti (Olaszország), …5. Battai Sugár Katinka, …68. Keszei Kíra

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik