Leiner Soma - utanpotlassport.huPénteken a lengyelországi korosztályos vívó-világbajnokság utolsó harmadára fordultunk, hiszen pástra léptek a párbajtőrözők, elsőként a juniorok. Noha a tőrözők nem szállítottak érmet az elmúlt három napon, a kardozók révén így is két arannyal várhattuk a toruni viadal záró felvonását, s bízhattunk abban, hogy a java még csak most következik...

Nagy Dávid ötödikként zárt Torunban Fotó: Bizzi Team

Nagy Dávid ötödikként zárt Torunban  •  Fotó: Bizzi Team

Különösen, hogy világ- és Európa-bajnok magyar versenyzők szálltak harcba az érmekért, a selejtezőben ennek megfelelően csak „bemelegítettek” a fiatalok, és mind a nyolcan a főtáblára jutottak. Az egyenes kieséses szakasz első köre azonban hidegzuhanyként hatott, miután Bende Bence és Koch Máté is elvérzett már a 128 között. Nem erre számítottunk, különösen, hogy mind a négy magyar fiút az első tízben jegyzik a juniorok ranglistáján, ráadásul Koch megnyerte az idei Európa-bajnokságot. Andrásfi Tibor és Nagy Dávid azonban folytathatta, ám előbbinek finoman szólva sem kedvezett a sorsolás, a Honvéd vívóját a következő körben az arany talán legfőbb várományosa, Davide di Veroli állította meg.

Így már csak Nagy Dávidban bízhattunk, a Vasas fiatalja pedig magabiztosan ugrotta meg a sorra következő lépcsőfokokat − a harminckettő között a spanyol Diego Calderon, majd a nyolcaddöntőben Bendét búcsúztató kínai Liu Jong-csang sem jelentett problémát. A nyolc között azonban véget ért a diadalmenet, Nagy Dávid 15:11-re kikapott az azeri Ruszlan Haszanovtól, így be kellett érnie az ötödik hellyel.

A leányok mezőnyében Dékány Kinga fájóan hamar búcsúzott, ám másik három vívónk egyaránt bejutott a legjobb 32 közé. Ha párhuzamot szeretnénk vonni, Büki Lili Andrásfi sorsára jutott, és junior-világbajnok állította meg, jelesül az orosz Szodolkova. Gnám Tamara és a még kadétkorú Muhari Eszter azonban szépen haladt a cél felé, ám a nyolcaddöntő mindkettejüknek a végállomást jelentette: előbbi az észt Karoliine Loit, míg utóbbit az amerikai Emily Vermuele ellen veszített.

Szombaton a kadét párbajtőrözők egyéni versenyével folytatódik a toruni korosztályos világbajnokság.

JUNIOR ÉS KADÉT VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, TORUN (LENGYELORSZÁG)
Junior párbajtőr.
Fiúk: 5. Nagy Dávid, …49. Andrásfi Tibor, …66. Bende Bence, …93. Koch Máté
Leányok: 11. Gnám Tamara, 12. Muhari Eszter, …22. Büki Lili, ...65. Dékány Kinga

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport