Vívás: Muhari Eszter 16 évesen három korosztály bajnoka

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.23. 10:51
Címkék
„Közel négy éve versenyzem a kadétmezőnyben, alig vártam, hogy végre feljebb lépjek. Úgy vélem, nem lesz nehezebb a dolgom, mint idén, hiszen a juniorok legjobbjai kiöregedtek, tehát nagyjából ugyanazokkal kell vívjak, akikkel eddig” − mondta a düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokságot és a budapesti világbajnokságot is megjárt kadét Európa- és világbajnok párbajtőrvívó, a 16 esztendős Muhari Eszter.

Bármit le lehet szólni, de ahogyan idén a 16 esztendős párbajtőrvívó, Muhari Eszter kiharcolta a felnőtt-válogatottságot, azt aligha.A Budapesti Honvéd kiválósága ugyanis egyéniben és csapatban is kadét Európa-bajnoki címet szerzett Foggiában (előbbiben először, utóbbiban másodszor védett címet), nem sokkal később, a lengyelországi Torunban életében először világbajnoki címet ünnepelhetett. De nem volt megállás: 2019-ben a kadét, junior és felnőttkorosztályban egyaránt megnyerte az országos bajnokságot, s erre – a felnőtt vívók szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor szerint – eddig soha nem volt példa a szakág hazai történelmében.Udvarhelyi Gábor szerint – eddig soha nem volt példa a szakág hazai történelmében.

A düsseldorfi kontinensbajnokságon bizonyíthatott először a felnőttek között, s méltán volt befejező embere a negyeddöntőig jutó csapatnak. Egyéniben sem vallott szégyent: főtáblára jutott, s aa 32 közé jutásért a jóval tapasztaltabb spanyolSara Fernández Callejaállította meg.

Muhari Eszter egyéniben a legjobb 32-ig jutott Budapesten Forrás: Origo
Muhari Eszter egyéniben a legjobb 32-ig jutott Budapesten Forrás: Origo

Muhari Eszter egyéniben a legjobb 32-ig jutott Budapesten  •  Forrás: Origo

„Teljesen más volt itt pástra lépni, mint a saját korcsoportomban. Úgy mentem Németországba, hogy bármi megtörténhet. Hatalmas nyomást éreztem a felhajtás miatt, furcsa volt. Éppen ezért nem is sikerült úgy, ahogyan elterveztem. Teljesítményem és az eredmény is hagy némi kivánnivalót maga után”− emlékezett vissza az ifjú bajnok.

Mint kiderült, nem az Eb volt a legnehezebb megméretése a felnőttmezőnyben: pástra lépett a budapesti felnőtt-világbajnokságon, és egyéniben meg sem állt a 32-es tábláig. Persze, ehhez előbb brillíroznia kellett a csoportkörben:mind a hat ellenfelét, köztük a 2012-ben olimpiai bajnok ukrán Jana Semjakinát is legyőzte. Megálljt végül az észtKatrina Lehis parancsolt neki.

„Elképesztő élmény volt. Sokat segített, hogy a vb előtt már gőzerővel tudtam készülni, hiszen az iskola akkor már véget ért, így napi két edzésen vehettem részt. Ha döntenem kellene, azt mondanám, a világbajnokság szebb emlék marad, mint az, hogy megvédtem az Európa-bajnoki címem. Nagyon jólesett, hogy olyan emberek is kijöttek buzdítani, akikre egyáltalán nem számítottam, hihetetlen volt, mennyien szurkoltak. Már tisztán látom, milyen sok munka kell ahhoz, hogy odaérjek a legjobbak közé. Nem is kérdés, sokkal motiváltabb lettem!”

Eszter a következő szezonban„kinövi” a kadétkorosztályt, és a juniorok között próbál szerencsét:

„Közel négy éve versenyzem a kadétmezőnyben, alig vártam, hogy végre feljebb lépjek. Úgy vélem, nem lesz nehezebb a dolgom, mint az idén, hiszen a juniorok legjobbjai kiöregedtek, tehát nagyjából ugyanazokkal a sportolókkal kell vívjak, akikkel eddig. Ebből kifolyólag, hasonló sikereket szeretnék elérni, mint korábban. A felkészülésem annyiban változik, hogy többet edzhetek a felnőtt-válogatottal, és ez nagy segítség, hiszen több impulzus ér és nagyobb terhelés alatt dolgozhatok”− zárja le a beszélgetést Muhari Eszter.

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik