Vívás: Hajas Nóra mindig újat akar tanulni

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.08. 14:38
Címkék
A tizennyolc éves Hajas Nóra az ötödik helyen végzett a múlt hétvégi, Bochumban tartott junior leány tőr világkupa egyéni küzdelmeiben, és ezzel jobb helyezést ért el, mint két héttel korábban a világkupa udinei állomásán, ahol hetedik lett. Mindezt úgy, hogy a verseny közben makacs sérüléssel bajlódott.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huHajas Nóra a Törekvés vívója sérülése ellenére kiegyensúlyozottan versenyzett a hétvégi bochumi világkupa-viadalon. Csoportjából könnyedén, vesztett mérkőzés nélkül jutott tovább, majd ezt követően az egyenes kiesési szakaszban egyre meggyőzőbb vívással a negyeddöntőig küzdötte magát, ahol a korosztály egyik legjobbja, az olasz Rossini ellen szenvedett 15:10-es vereséget, és így végül az ötödik helyet szerezte meg.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huHajas Nóra a Törekvés vívója sérülése ellenére kiegyensúlyozottan versenyzett a hétvégi bochumi világkupa-viadalon. Csoportjából könnyedén, vesztett mérkőzés nélkül jutott tovább, majd ezt követően az egyenes kiesési szakaszban egyre meggyőzőbb vívással a negyeddöntőig küzdötte magát, ahol a korosztály egyik legjobbja, az olasz Rossini ellen szenvedett 15:10-es vereséget, és így végül az ötödik helyet szerezte meg.

Nórinak még csak most jön az igazán neheze Forrás: nso.hu
Nórinak még csak most jön az igazán neheze Forrás: nso.hu

Nórinak még csak most jön az igazán neheze  •  Forrás: nso.hu

A Nóri sérülésével kapcsolatos korábbi diagnosztika tévesnek bizonyult, és a fájdalom nem a vállából, hanem a hátából ered, ami továbbra is gátolja a teljes értékű felkészülésben és versenyzésben. Az egyes versenyeken a sorozatterhelés hatására a fájdalom felerősödik, és a bochumi világkupa-viadalon is ez történt. Edzője, Szirmai Benedek szerint Nóri hétvégi szereplését ennek a figyelembe vételével kell értékelni.

„Tudni kell, hogy edzéseken már sokszor a sírás kerülgeti a fájdalomtól, de ennek ellenére kitart, és végigcsinálja a gyakorlatokat. Továbbá türelmes és higgadt versenyző, aki fogékony az új dolgokra, a vele egy korúaknál sokkal fegyelmezettebben és érettebben végzi az edzésmunkát is. Nórinak – ellentétben másokkal – nem az a fontos, hogy az edzésen megnyerjen egy-egy asszót, ő sokkal inkább azt tartja szem előtt, hogy mindig elsajátítson egy-egy új technikai elemet, amit később, verseny közben tud majd hasznosítani. A nyerést is a versenyekre tartogatja” – magyarázta Szirmai Benedek.

Nóri egyetért azzal, ahogyan edzője vélekedik róla, de hozzáteszi, hogy nagy küzdőnek tartja magát, ez pedig – a türelemmel együtt – hosszú távon a siker kulcsát jelentheti. Tanulni azonban mindig van mit.

„Szerintem senki sem mondhatja, hogy teljesen elégedett magával, legalább is én soha nem mondanék ilyet. Mindig van valami, amiben fejlődni és javulni lehet, és csak az viszi előre az embert, ha mindig egy kicsit elégedetlen magával” – magyarázta a fiatal vívó.

Egyéniben jobban szeret versenyezni, mert ott egyedül az övé a felelősség, míg csapatban egy-egy hiba a többiek rovására is megy.

„Csapatversenyek alkalmával sokszor rágörcsölök a vívásra, mert úgy érzem, hogy itt is mindenki sokat vár el tőlem. Ugyanakkor a nehéz helyzetekben segítünk egymásnak, és ha valaki holtpontra kerül, kirángatjuk onnan.”

Február 11-én a tatai edzőtáborba vonulnak juniorkorú válogatott vívóink, és ott folytatják a felkészülést a február 16. és 17. közti mödlingi világkupa-versenyre, illetve a márciusi kontinensbajnokságra. Szirmai szerint az edzőtábor elsősorban a márciusi foggiai Eb-re felkészülést szolgálja, a világkupa következő állomása inkább a csapat szereplése szempontjából fontos. Amennyiben Nóri a kontinensbajnokságon érmet szerez, akkor a vb-n is dobogóra kerülhet, hiszen a vetélytársak nagyrészt európai országokból kerülnek ki.

„Bárkit le tud győzni akár az Eb-n, akár a vb-n, mert technikailag kimagaslik saját korosztályából nemzetközi viszonylatban is. Persze óvatosnak kell lennünk, mert néha felbukkan egy-egy távol-keleti versenyző, aki nagy meglepetést tud okozni, mi pedig inkább a biztosra megyünk” – vélekedett Szirmai.

Junior leány tőr világkupa, Bochum (2019. 02. 02-03.)
Az egyéni verseny végeredménye:
1. Martina Favaretto (olasz), 2. Leonie Ebert (német), 3. Serena Puglia (olasz) és Serena Rossini (olasz), 5. Hajas Nóra (magyar)

További korosztályos hírek VÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik