Vívás: egyre magabiztosabb a még csak kadétkorú Muhari Eszter

Vágólapra másolva!
2018.12.04. 13:04
Címkék
Megtalálta az egyensúlyt az iskola és a vívás között, és az ifjúsági olimpián is továbblépett – a kadét ranglista élén álló, két hete a korosztályos országos bajnoki címet is begyűjtő Muhari Eszter szerint ennek köszönhető, hogy egyre magabiztosabb teljesítményt nyújt a páston. A legutóbb a felnőtt Magyar-kupában ezüstérmet nyert vívóval beszélgettünk.

K. T. I. - utanpotlassport.hu A Honvéd párbajtőrözője eredményes időszakot tudhat maga mögött, megnyerte a kadét országos-bajnokságot, fontos nemzetközi sikereket aratott, ráadásul a felnőtt Magyar-kupában is begyűjtött két érmet– egy egyéni ezüstöt és egy csapataranyat– vagyis Európa-bajnoki címvédőhöz méltó formát mutat a 2018–2019-es vívószezonban.K. T. I. - utanpotlassport.hu A Honvéd párbajtőrözője eredményes időszakot tudhat maga mögött, megnyerte a kadét országos-bajnokságot, fontos nemzetközi sikereket aratott, ráadásul a felnőtt Magyar-kupában is begyűjtött két érmet– egy egyéni ezüstöt és egy csapataranyat– vagyis Európa-bajnoki címvédőhöz méltó formát mutat a 2018–2019-es vívószezonban.

Muhari Eszter és Büki Lili a kadét ob-döntőben Forrás: hunfencing.hu
Muhari Eszter és Büki Lili a kadét ob-döntőben Forrás: hunfencing.hu

Muhari Eszter és Büki Lili a kadét ob-döntőben  •  Forrás: hunfencing.hu

Mindez a hazai ranglistákon is meglátszik: Muhari Eszter saját korosztályában toronymagasan vezet, 4170 ponttal áll, míg a második helyezett Büki Lili 2940-et gyűjtött idáig. Egy korosztállyal feljebb, a junioroknál is ők ketten állnak az élen, igaz ott Bükinél az előny 2650 pont szemben1630-cal...

Legutóbb két hónapja beszélgettünk, azóta megnyertél a saját korosztályodban egy európai körversenyt és a magyar bajnoki címet, előző hétvégén pedig a felnőttek között vívhattál döntőt a Magyar-kupában. Mi a titok?
Őszintén megvallva magam sem tudom, de szerencsére jól megy. Továbbra is azon dolgozunk az edzőmmel és a sportpszichológusommal, hogy a lehető legkevésbé görcsöljek rá a versenyekre. Ha ez sikerül, érezhetően megvan a hatása. Próbálok idén sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni a vívásra, mint az előző évben. Akkor, mivel nulladikos voltam a gimnáziumban, és spanyol nyelvi évem volt, az iskolára kellett jobban összpontosítanom. Most igyekszem ötven-ötven százalékon tartani a kettőt.

– Az említett három verseny közül, hogy érzed, melyiken ment a legjobban?
– Talán Szerbiában, utána a kadét ob és csak utána a felnőtt Magyar-kupa verseny. De az is lehet, hogy a magyar bajnokságban ment a legjobban. Nem tudnám igazán megmondani, és ha két perc múlva újra megkérdezed, lehet egészen más sorrendet mondok. Céljaim szempontjából talán Zrenjanin volt a legfontosabb, mert a hazai ranglistán jóval több pontot érnek a nemzetközi sikerek, mintha az ember itthon megnyer egy válogatót vagy akár az országos bajnokságot. Én pedig nagyon szeretnék mind a saját korosztályomban, mind egyel feljebb, a junioroknál válogatott lenni és maradni az idény végéig.

– Fordítsuk meg. Melyik volt a legküzdelmesebb?
– A két hazai verseny talán nehezebb volt, mert betegen kellett versenyezzek. Csak megfáztam egy kicsit, de nem voltam százszázalékos. Az, hogy így is jó eredményt értem el, úgy érzem, azt bizonyítja, hogy fejben sokkal erősebb vagyok, mint a korábbi években. Nyáron még bosszantott kicsit, hogy sikerült kijutnom az ifjúsági olimpiára, és ez is rányomta bélyegét az edzéseimre és a versenyeimre is. Mostanra viszont teljesen elengedtem ezt, és csak az előttem álló feladatokra koncentrálok.

Muhari Eszter, kezében a kadét ob-győztesnek járó trófeával Forrás: hunfencing
Muhari Eszter, kezében a kadét ob-győztesnek járó trófeával Forrás: hunfencing

Muhari Eszter, kezében a kadét ob-győztesnek járó trófeával  •  Forrás: hunfencing

– Az önbizalom sokat számít. A korosztályos bajnokságon te voltál az egyetlen olyan induló – mind a hat kategóriát nézve –, aki egyéni Európa-bajnoki címmel a zsebében vághatott neki a versenynek. Ez azért nem rossz kiindulási pont.
– Szocsi már messze van, és ez igazából nem is fordult meg a fejemben. Az viszont igen, hogy a Magyar-kupában az elmúlt hónapokban kikkel találkoztam, és azok az asszók hogyan sikerültek.

– No és a felnőtt Magyar-kupában mi segített? Mert azzal a mezőnnyel azért nem találkozol minden hétvégén!
– Sokat jelentett, hogy teljesen nyugodt lehettem és nem voltak komoly elvárások. Persze a juniorranglistába beszámítanak a pontok, de nem úgy mentem oda, hogy most akkor döntőt kell és akarok is vívni. Próbáltam úgy felfogni, mint egy nagyon komoly edzést. Ez volt az első érmem a felnőtt mezőnyben, így különösen jó érzés volt a dobogón állni. Főleg mert azt éreztem, megérdemelten vagyok a négy között.

– Edződ, László István mit szólt?
– Megdicsért, mondta, hogy büszke rám, hogy jól nézett ki, amit és ahogyan csináltam, és hogy mindig így kellene.

Muhari Eszter számára nem sok idő jut pihenni Forrás: hunfencing.hu
Muhari Eszter számára nem sok idő jut pihenni Forrás: hunfencing.hu

Muhari Eszter számára nem sok idő jut pihenni  •  Forrás: hunfencing.hu

Mik a célok a folytatásra?
– Jövő hét végén Burgosban, Spanyolországban lesz junior világkupa-verseny. Tavaly nem sikerült annyira jól, így remélem, ezúttal jobb helyezést tudok elcsípni. Utána pedig jön a felnőtt ob, ahol, ha jó ágra tudnék kerülni, a Magyar-kupa alapján szintén fontos pontokat gyűjthetek.

– A jó ág rajtad is múlik, ha jól megy a vívás a csoportban…
– Ezen leszek.

– Közelednek az ünnepek, mennyi idő jut majd pihenésre?
– A magyar bajnokság után két nap és karácsony, utána pedig a két ünnep között már edzőtábor lesz, úgyhogy nem sok. De ezt már megszoktuk. Januárban kezd csak igazán sűrűvé válni a szezon, így fontos a jó forma.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik