Vívás: csak botlott Belgrádban a junior fiú párbajtőr-válogatott

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.04. 16:43
Címkék
Felemás hétvégén vannak túl junior fiú és lány tőrözőink és párbajtőrözőink, akik szombaton és vasárnap világkupa versenyeken léptek pástra. A legkellemesebb meglepetés Koch Máté nevéhez fűződik, aki a belgrádi párbajtőr világkupa-verseny egyéni küzdelmeiben bronzérmet szerzett. Ugyanakkor kissé elmaradt a várakozásoktól a világ- és Európa-bajnoki címvédő fiú párbajtőrözőink szereplése, hiszen a junior világbajnokokkal és egy kadét egyéni vb bronzérmes vívóval felálló négyes az ötödik helyen végzett a szerb fővárosban tartott versenyen.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huNémileg elmaradt a várakozástól az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Bende Bence összetételű fiú párbajtőrcsapatunk vasárnapi szereplése, hiszen ötödik lett a világkupa-sorozat belgrádi állomásán.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huNémileg elmaradt a várakozástól az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Bende Bence összetételű fiú párbajtőrcsapatunk vasárnapi szereplése, hiszen ötödik lett a világkupa-sorozat belgrádi állomásán.

Kevésbé jött ki a lépés a fiú párbajtőrcsapatnak a belgrádi világkupán Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Kevésbé jött ki a lépés a fiú párbajtőrcsapatnak a belgrádi világkupán Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Kevésbé jött ki a lépés a fiú párbajtőrcsapatnak a belgrádi világkupa-viadalon  •  Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A fiúk érmes reményekkel vágtak neki a világkupa vasárnapi,belgrádi versenyének, melyen 26 ország korosztályos válogatottja lépett pástra. A magyar csapat egyetlen mérkőzést tudott nyerni (Nagy-Britannia ellen 45:28-ra), majd – nagyon szoros küzdelemben– 45:42 arányban maradt alul a későbbi győztes Egyesült Államokkal szemben. Nagy Dávid – aki most nem indult az egyéni küzdelmekben – végig eredményesen vívott az amerikaiak elleni meccsen, de társai kevesebbet tudtak hozzátenni a csapat teljesítményéhez. A helyosztók küzdelmeiben ugyan magabiztos győzelmet arattak Lengyelország és Kazahsztán ellen, de végül csak ötödikként zárták a küzdelmeket. Egy hónappal a korosztályos Európa-bajnokság előtt mindenféleképpen javulásra lesz szükség.

A felnőtt vívóválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor a következőképpen értékelte a csapat szereplését.

„Ez a csapat továbbra is Európa- és világbajnok, és eddig ebben az évben is ragyogóan szerepelt. Egy-egy kisiklás nem jelenti, hogy le kellene írni őket, mert ebben a csapatban továbbra is benne van a jó szereplés lehetősége. Természetesen nem kell aggódnunk a hétvégi ötödik hely miatt, előfordul az ilyesmi. Nagyon tehetséges élsportolókról van szó, és továbbra is minden bizalmat meg kell nekik szavazni.”

A szakember hozzátette, hogy a mostani szereplés ellenére az idei évben is az éremszerzés a cél a hátralévő világkupa-versenyeken, valamint a közelgő korosztályos Európa- és világbajnokságon.

„Az aranyérmet nem lehet előre betervezni, ezért nem bocsátkoznék ilyen jellegű jóslatokba, de az éremszerzés mindenféleképpen reális célként tűzhető ki a csapat elé”– fejezte be az értékelést a kapitány.

Nagy Dávid szerint a kevésbé sikeres szereplés egyik oka, hogy a többiek kissé fáradtan érkeztek az előző napi egyéni küzdelmekből a csapatversenyre, és ez rányomta a bélyegét a csapat teljesítményére. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy ezen a világkupán az amerikaiak kiugró formában versenyeztek.

Mégis, minden rosszban van valami jó.

"Szerencsére nem az Eb-n vagy a vébén történt mindez velünk, és a csúcsformánkat sem erre a versenyre kellett időzítenünk. De van egy másik előnye is ennek az ötödik helynek, mégpedig az, hogya helyosztókon szerepet kaphatott tartalékemberünk, Bende Bence, aki jól is vívott, és ez növelte az önbizalmát. Úgy gondolom, hogy ezzel bizonyította azt, hogy a csapat hasznára tud lenni a jövőben - mondta Nagy."

A legközelebbi javítási lehetőség a február 16-17-i baseli világkupa-viadal lesz, majd ezután két fontos megmérettetés következik. Először március 1. és 3. között Foggiában rendezik a junior Európa-bajnokságot, majd április 12. és 14. között a lengyelországi Torunban a junior-világbajnokságot.

A hétvégi junior világkupa-küzdelmek legjobb magyar vonatkozású eredményei:

Junior lány párbajtőr világkupa, Pozsony (2019. 02. 02-03.)
Egyéni helyezés:
7. Muhari Eszter
Csapathelyezés (Büki Lili, Dékány Kinga, Muhari Eszter, Turcsák Bianka):
9. Magyarország
Junior lány tőr világkupa, Bochum (2019. 02. 02-03.)
Egyéni helyezés:
5. Hajas Nóra
Csapathelyezés (Hajas Nóra, Hanzl Zsófia, Szántay Anna, Zsoldosi Karolina):
8. Magyarország
Junior fiú párbajtőr világkupa, Belgrád (2019. 02. 02-03.)
Egyéni helyezés:
3. Koch Máté
Csapathelyezés (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté Tamás, Nagy Dávid):
5. Magyarország
Junior fiú tőr világkupa, Leszno (2019. 02. 02-03.)
Egyéni helyezés:
31. Mihályi Andor
Csapathelyezés (Mihály Andor, Maior Mátyás, Nedeljkovic Mateja, Korom Erik):
8. Magyarország

További korosztályos hírek VÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik