Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huNémileg elmaradt a várakozástól az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Bende Bence összetételű fiú párbajtőrcsapatunk vasárnapi szereplése, hiszen ötödik lett a világkupa-sorozat belgrádi állomásán.

Kevésbé jött ki a lépés a fiú párbajtőrcsapatnak a belgrádi világkupán Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Kevésbé jött ki a lépés a fiú párbajtőrcsapatnak a belgrádi világkupa-viadalon  •  Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A fiúk érmes reményekkel vágtak neki a világkupa vasárnapi, belgrádi versenyének, melyen 26 ország korosztályos válogatottja lépett pástra. A magyar csapat egyetlen mérkőzést tudott nyerni (Nagy-Britannia ellen 45:28-ra), majd  – nagyon szoros küzdelemben  – 45:42 arányban maradt alul a későbbi győztes Egyesült Államokkal szemben. Nagy Dávid – aki most nem indult az egyéni küzdelmekben – végig eredményesen vívott az amerikaiak elleni meccsen, de társai kevesebbet tudtak hozzátenni a csapat teljesítményéhez. A helyosztók küzdelmeiben ugyan magabiztos győzelmet arattak Lengyelország és Kazahsztán ellen, de végül csak ötödikként zárták a küzdelmeket. Egy hónappal a korosztályos Európa-bajnokság előtt mindenféleképpen javulásra lesz szükség.

A felnőtt vívóválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor a következőképpen értékelte a csapat szereplését.

„Ez a csapat továbbra is Európa- és világbajnok, és eddig ebben az évben is ragyogóan szerepelt. Egy-egy kisiklás nem jelenti, hogy le kellene írni őket, mert ebben a csapatban továbbra is benne van a jó szereplés lehetősége. Természetesen nem kell aggódnunk a hétvégi ötödik hely miatt, előfordul az ilyesmi. Nagyon tehetséges élsportolókról van szó, és továbbra is minden bizalmat meg kell nekik szavazni.”

A szakember hozzátette, hogy a mostani szereplés ellenére az idei évben is az éremszerzés a cél a hátralévő világkupa-versenyeken, valamint a közelgő korosztályos Európa- és világbajnokságon.

„Az aranyérmet nem lehet előre betervezni, ezért nem bocsátkoznék ilyen jellegű jóslatokba, de az éremszerzés mindenféleképpen reális célként tűzhető ki a csapat elé” – fejezte be az értékelést a kapitány.

Nagy Dávid szerint a kevésbé sikeres szereplés egyik oka, hogy a többiek kissé fáradtan érkeztek az előző napi egyéni küzdelmekből a csapatversenyre, és ez rányomta a bélyegét a csapat teljesítményére. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy ezen a világkupán az amerikaiak kiugró formában versenyeztek.

Mégis, minden rosszban van valami jó.

"Szerencsére nem az Eb-n vagy a vébén történt mindez velünk, és a csúcsformánkat sem erre a versenyre kellett időzítenünk. De van egy másik előnye is ennek az ötödik helynek, mégpedig az, hogy a helyosztókon szerepet kaphatott tartalékemberünk, Bende Bence, aki jól is vívott, és ez növelte az önbizalmát. Úgy gondolom, hogy ezzel bizonyította azt, hogy a csapat hasznára tud lenni a jövőben - mondta Nagy."

A legközelebbi javítási lehetőség a február 16-17-i baseli világkupa-viadal lesz, majd ezután két fontos megmérettetés következik. Először március 1. és 3. között Foggiában rendezik a junior Európa-bajnokságot, majd április 12. és 14. között a lengyelországi Torunban a junior-világbajnokságot.

A hétvégi junior világkupa-küzdelmek legjobb magyar vonatkozású eredményei:

Junior lány párbajtőr világkupa, Pozsony (2019. 02. 02-03.)
Egyéni helyezés:
7. Muhari Eszter
Csapathelyezés (Büki Lili, Dékány Kinga, Muhari Eszter, Turcsák Bianka):
9. Magyarország
Junior lány tőr világkupa, Bochum (2019. 02. 02-03.)
Egyéni helyezés:
5. Hajas Nóra
Csapathelyezés (Hajas Nóra, Hanzl Zsófia, Szántay Anna, Zsoldosi Karolina):
8. Magyarország
Junior fiú párbajtőr világkupa, Belgrád (2019. 02. 02-03.)
Egyéni helyezés:
3. Koch Máté
Csapathelyezés (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté Tamás, Nagy Dávid):
5. Magyarország
Junior fiú tőr világkupa, Leszno (2019. 02. 02-03.)
Egyéni helyezés:
31. Mihályi Andor
Csapathelyezés (Mihály Andor, Maior Mátyás, Nedeljkovic Mateja, Korom Erik):
8. Magyarország

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport