Négy arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel zárták a magyarok a poreci utánpótlás Európa-bajnokságot, így jó eséllyel vághattak volna neki  április 3-án a Salt Lake City-i junior és kadét-világbajnokságnak. Az élet azonban közbeszólt: csakúgy, mint a többi sportágban, a koronavírus-járvány a nemzetközi szövetséget ebben az esetben is halasztásra késztette. Az egész évadban brillírozó, Horvátországban, a kadétmezőnyben aranyérmes tőröző, Szemes Gergő immár nyolc napja van otthoni karanténban:

Battai Sugár (balról) nem tudja, mikor léphet újra pástra Forrás: EFC

Battai Sugár (balról) nem tudja, mikor léphet újra pástra  •  Forrás: EFC

„Az Eb-n a csoportkörben küzdöttem a szerb Milos Hrgoviccsal, akinek két héttel később pozitív lett a koronavírustesztje. Mindenkinek egyből szóltam, a kollégiumban persze rögvest nagy lett az aggodalom, és anyáék is stresszeltek. Aztán megnyugodtak, amikor kiderült, nem kaptam el a fertőzést. Egyelőre jól bírom a bezártságot, az online oktatás különösen tetszik, bár kicsit furcsa, hogy senkivel sem találkozom. Bízom abban, hogy három hét alatt elmúlik a vészhelyzet, azután gőzerővel készülök az elmaradt vb-re, amelyet a − tervek szerint − június végéig pótolnak.”

Habár a felnőttválogatott Battai Sugár idő előtt búcsúzott egyéniben a kadétok és a juniorok között is a kontinenstornán, végül két aranyéremmel tért haza: a kardcsapat befejezőembereként mindkét korosztályban diadalt aratott.

„Úgy utaztam volna az Egyesült Államokba, hogy egyéniben is a lehető legtöbbet hozzam ki magamból − így az Interfencing Debrecen fiatalja. − Amikor ez sikerül, általában nincs nagy gond. Porec után az athéni világkupaversenyen is részt vettem, ezt követően még egy hetet jártam az iskolába − csak ezután kerültem otthoni karanténba. Erőnléti edzéssel és tanulással töltöm a mindennapjaimat. Az online oktatás mindenkinek új, gyerekcipőben jár még, de ha belejövünk, akkor kiválóan működhet. Semmit nem lehet tudni a szezon folytatásáról, de még az olimpiáról sem. Csak alkalmazkodni lehet a helyzethez, és aszerint készülni, amire lehetőségünk van.”

Ez utóbbi mondattal egyetért az ötszörös utánpótlás Eb-győztes, felnőtt országos bajnoki címvédő párbajtőröző, Muhari Eszter is, aki Porecben egyéniben és csapatban is a dobogó harmadik fokára állt a juniorok között:

„Furcsa, hogy ugyanannyit tanulhatok, mint az osztálytársaim. Az időm nagyrészét ezzel töltöm, aztán pihenek kicsit − ehhez még hozzá kell szoknom, nem is tudom, mikor volt utoljára példa arra, hogy kora délutánonként relaxálok. Az erőnléti edzőnk, Somfai Krisztina rendszeresen küldi az edzéstervet, amely az erősítésről és a gyógytornáról szól. Reméltem, hogy a világbajnokság nem lesz elhalasztva, de ésszerű döntést hozott a szövetség, a fertőzöttek és az elhunytak száma ugyanis napról napra egyre több. Egyelőre jól bírom a bezártságot, abban bízom, hogy a motivációm átlendít ezen az időszakon. Az ötkarikás játékokról sem tettem még le: csapatban már nem, de egyénileg még kijuthatok!”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport