Vívás: a 19 éves, GP-3. Andrásfi Tibor juniorként bizonyítana

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.11. 19:43
Címkék
Nem mindennapi tettet hajtott végre Andrásfi Tibor, a BVSC-Zugló tizenkilenc éves vívója: a hétvégi budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-n juniorkorúként egyéniben a 3. helyen végzett. Bár szerepelt korábban felnőttversenyen, a csapatban junior világ- és Európa-bajnok párbajtőröző ezzel a bronzéremmel beköszönt a felnőttek közé.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huAndrásfi Tibor a juniorok között már megízlelte a siker ízét: tavaly csapatban mindent megnyert, amit meglehetett, az elmúlt hétvégén azonban a felnőttek között bizonyította tehetségét, visszafordíthatatlanul elindult a felnőtté válás útján.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huAndrásfi Tibor a juniorok között már megízlelte a siker ízét: tavaly csapatban mindent megnyert, amit meglehetett, az elmúlt hétvégén azonban a felnőttek között bizonyította tehetségét, visszafordíthatatlanul elindult a felnőtté válás útján.

Andrásfi Tibor a felnőttek között bizonyított Forrás: www.facebook.com/utanpotlassport/
Andrásfi Tibor a felnőttek között bizonyított Forrás: www.facebook.com/utanpotlassport/

Andrásfi Tibor a felnőttek között bizonyított  •  Forrás: www.facebook.com/utanpotlassport/

− Egész nap próbáltalak hívni, de nem voltál elérhető. Gondolom elég volt a sok hívásból, és inkább kikapcsoltad a készülékedet…

− Nem, ennél sokkal egyszerűbb dologról van szó: nem érzékeli a SIM-kártyát a telefonom, így most anyukám készülékét használom ideiglenesen. Persze rengetegen gratuláltak a verseny után, olyan érzésem volt, mintha születésnapom lenne. Alig győztem válaszolni az SMS-ekben és a Facebook-on küldött gratulációkra.

− Márpedig lassan hozzá kell szoknod ehhez: a juniorsikerek után a felnőttek között is megmutattad a képességeidet. Mennyiben más ez az érzés?

− A tavalyi junior vb-n és az Eb-n csapatban nyertem aranyat, de ez most egy teljesen más helyzet, hiszen egyéniben értem el sikert, ráadásul a felnőttek között. Az idei junior Eb-t követően, ahol önmagunkhoz és a célokhoz képest gyengén teljesítettünk, nagyon nehéz volt ráhangolódni erre a Grand Prix-re. Még közvetlenül a verseny előtt sem hittem abban, hogy jó eredményt érek el. A főtáblán nehéz és döcögős asszóval kezdtem a kínai versenyző ellen, utána azonban egyre jobban elkaptam a fonalat, és meg tudtam valósítani az eltervezett taktikát. Az elődöntő pedig azért volt hatalmas élmény, mert hazai közönség előtt, a pódiumon kellett vívni.

− Elárulod, mi volt a sikeres taktika?

− Tudtam, hogy a nálam rutinosabb és a világranglistán előkelőbb helyen álló vívók nekem fognak esni, ezért igyekeztem lassítani az asszókat, és abban bíztam, ha megszerzem a vezetést, jobban tudom irányítani a mérkőzést. A vesztes elődöntőt leszámítva ez be is jött.

− Hogyan tovább? A jövőben már felnőtt skalpokat gyűjtögetsz?

− Nem teljesen, mert az utolsó junior-világbajnokságom még hátravan, és egy rosszul sikerült Eb után, vb-címvédőként javítani szeretnénk, mert meg akarjuk mutatni mindenkinek: nem hiába lettünk tavaly világbajnokok, a célunk továbbra is az aranyérem. Egyéniben is hasonlót várok magamtól. A bronzéremmel nagy lépést tettem a felnőttválogatottba kerülés felé, de addig még hátravan pár verseny, amelyen bizonyítanom kell.

− A címvédéssel komoly tétje lesz a közelgő junior vb-nek. Nagy lehet a nyomás…

− Ezzel a teherrel már egész fiatal korunk óta meg kell küzdenünk, hiszen az utánpótlásban a párbajtőr szakág évek óta kimagasló eredményeket produkál nemzetközi szinten. Eddig jól kezeltük a nyomást, talán az Eb-n ez nem sikerült annyira jól, viszont a világbajnokságon továbbra is esélyesként lépünk pástra, egyéniben is bármelyikünknek elsülhet a keze.

− Kijelenthetjük, hogy beléptél a felnőttek világába?

− Korai lenne még ilyet állítani. Először az eredményességet kell állandósítani. Ha az sikerül, elmondhatom, hogy beléptem.

Juniorkorú vívóink szereplése a hétvégi felnőttversenyeken...

Női kard egyéni és csapat világkupaverseny, Athén (2019.03.08-10.)
Egyéni verseny (202 induló):
1. Szofja Pozdnyakova (orosz), 2. Olga Harlan (ukrán), 3. Pusztai Lizaés Kim Jejeon (koreai), …113.Bérczy Dorottya, …126. Nagy Valentina, …140. Kern Bianka
Csapatverseny (25 induló):
1. Franciaország, 2. Oroszország, 3. Olaszország, …10. Magyarország (Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza).
Férfi és női párbajtőr egyéni Grand Prix, Budapest (2019.03.08-10.)

Férfiak (317 induló):
1. Minobe Kaszujasu (japán), 2. Andrea Santarelli (olasz), 3. Max Heinzer (svájci) és Andrásfi Tibor, …15. Siklósi Gergely, …28. Koch Máté, …30. Nagy Dávid, …120. Bánsági Barnabás, …126. Bányai Botond, …141. Bálind Bence, …154. Róna Milán, …191. Osman-Touson Maruán, …234. Szakmáry Nándor, …255. Cziráki Bálint, …280. Dudás Balázs
Nők (261 induló):
1. Ana Maria Popescu (román), 2. Young Mi Kang (koreai), 3. Csoj Injeong (koreai) és Coraline Vitalis (francia), …15. Muhari Eszter,87. Nagy Kinga,101. Gnám Tamara,136. Kolczonay Borbála, …146. Turcsák Bianka, …163. Szabó Viktória, …191. Egerszegi Alexandra, …200. Ladányi Nelli, …202. Borsody Emma, …213. Kardos Edina
Férfi kard egyéni és csapat világkupaverseny, Padova (2019.03.08-10.)

Egyéni verseny (212 induló):
1. Luca Curatoli (olasz), 2. Aldo Montano (olasz), 3. Max Hartung (német) és Benedikt Wagner (német), …114. György Lehel, …117. Galgóczy Tamás

További korosztályos hírek VÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik