Vívás: a 16 éves Róna Milán váratlan sikere

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.13. 14:12
Címkék
Róna Milán, a Vasas 16 éves válogatott párbajtőrözője a múlt hétvégén Krakkóban rendezett fiú kadét párbajtőr európai körversenyen egyéniben bronzérmet szerzett. Mindezt úgy, hogy korábban nem ért el kiugró eredményeket sem nemzetközi, sem hazai versenyeken. A jó eredményre a kadét fiú párbajtőr-válogatott keretedzője is felfigyelt.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huRóna Milán,a Vasas 16 éves vívója óriási meglepetésre bronzérmet nyert a múlt hétvégi fiú kadét párbajtőrözők európai körversenyének krakkói állomásán. A hazai ranglista hatodik helyén álló versenyző a januári pozsonyi európai körversenyen egyéniben mindössze a 38. helyen végzett, míg a tavalyi novemberi budapesti körversenyen csupán 93. lett. Ami a hazai versenyeket illeti, a 2018/19-es szezonban az országos bajnokságon egy 7. hely jutott neki.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huRóna Milán,a Vasas 16 éves vívója óriási meglepetésre bronzérmet nyert a múlt hétvégi fiú kadét párbajtőrözők európai körversenyének krakkói állomásán. A hazai ranglista hatodik helyén álló versenyző a januári pozsonyi európai körversenyen egyéniben mindössze a 38. helyen végzett, míg a tavalyi novemberi budapesti körversenyen csupán 93. lett. Ami a hazai versenyeket illeti, a 2018/19-es szezonban az országos bajnokságon egy 7. hely jutott neki.

Róna Milán (balra) bronzérmet nyert a kadétok között Forrás: hunfencing.hu
Róna Milán (balra) bronzérmet nyert a kadétok között Forrás: hunfencing.hu

Róna Milán (balra) bronzérmet nyert a kadétok között  •  Forrás: hunfencing.hu

A hétvégi krakkói európai körversenyen Milán nagyon meggyőző és határozott vívással jutott el egészen az elődöntőig, ahol a későbbi ezüstérmes francia Piteux állította meg (12:15). Válogatottbeli edzője,id. Andrásfi Tiborszerint nagyon erős mezőnyben érte el pályafutása eddigi legnagyobb sikerét. A hazai szakág magas színvonalát mutatja, hogy ezzel a bronzéremmel sem sikerült bekerülnie a február végi kadét Európa-bajnokságra utazó válogatott keretbe, de ami késik, nem múlik.

„Milán bronzérme biztató a jövőre nézve. Igazi harcos versenyző, a keretedzéseken szorgalmas, és ami a vívásban a legfontosabb, mindig szívvel-lélekkel versenyez”–nyilatkozta róla Andrásfi.

„Én sem számítottam arra, hogy ilyen jó helyezést érek el. A verseny nehezen indult, de szép lassan formába lendültem. Halla Péter klubedzőm más elfoglaltsága miatt sajnos nem tudott elkísérni Krakkóba. Helyette fia, Gergő segített végig a tanácsaival, nagyrészt neki köszönhetem ezt a bronzérmet. Habár izgulós típus vagyok, ezen a versenyen végig kiegyensúlyozott maradtam, mert számomra nem volt tétje a megmérettetésnek: a kadétok között már nem lépek többet pástra”– mondtaRóna Milán.

A Vasas versenyzője hat évvel ezelőtt kezdte el a vívást édesapja tanácsára, aki úgy gondolta, hogy a vívás könnyen összeegyeztethető a tanulással, bár egyes időszakokban – kis túlzással - többet időt tölt versenyzéssel, mint tanulással.

Saját bevallása szerint sokkal türelmesebb lett, mint régen, és támadás terén is sokat fejlődött, így nem kell csak a védekezésre hagyatkoznia.A válogatottsággal kapcsolatban Milán elmondta: nem mondott le róla, de korosztályváltás előtt áll, és először meg kell szoknia a légkört a juniorok között.

„Idén talán még nem, de 2020-ban már a dobogós helyekért szeretnék küzdeni, és a válogatottba is jó lenne bekerülni.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik