Vitorlázás: történelmi siker a Gyapjas-testvérek junior Eb-ezüstje

Vágólapra másolva!
2018.07.13. 17:16
Címkék
Minden idők legjobb 470-es eredményét érték el a Gyapjas-testvérek a portugáliai junior Európa-bajnokságon. Balázs és Zsombor duója végig dobogós helyen vitorlázva nyert ezüstérmet. „Természetesen rendkívül boldogak vagyunk, de nem szabad elbízni magunkat, folytatni kell a kemény munkát” – szögezi le a világbajnokságra készülő testvérpár idősebbik tagja, Balázs.

Sz. M.utanpotlassport.hu Minden idők legjobb magyar eredményét érte el az olimpiai 470-es hajóosztályban a Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázskettős, amely végig dobogós helyen vitorlázva nyert ezüstérmet a portugáliai Sesimbrában rendezett junior Európa-bajnokságon.Sz. M.utanpotlassport.hu Minden idők legjobb magyar eredményét érte el az olimpiai 470-es hajóosztályban a Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázskettős, amely végig dobogós helyen vitorlázva nyert ezüstérmet a portugáliai Sesimbrában rendezett junior Európa-bajnokságon.

Minden idők legjobb 470-es eredményét érték el a Gyapjas testvérek a portugáliai junior Európa-bajnokságon Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség
Minden idők legjobb 470-es eredményét érték el a Gyapjas testvérek a portugáliai junior Európa-bajnokságon Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

Minden idők legjobb magyar 470-es eredményét érték el a Gyapjas testvérek a portugáliai junior Európa-bajnokságon  •  Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

Gyapjasék mostani eredményéhez foghatót magyar 470-es hajó még soha nem ért el, a legközelebb ehhez a Czégai Péter, Kutassy László duó járt, amikor 1997-ben az első junior Eb-n a szlovéniai Koperben a tizenkettedik helyen végzett. A junior világbajnokságok során hasonlóan jó eredményt ért el 1983-ban az ausztriai Mörbisch-ben a Haranghy Csaba. Sipos László egység a hetedik helyével és még ennél is előrébb végzett Nyári Gyula és Köles Gábor egy évvel később, ők 1984-ben a svájci St. Moritz-ban a negyedik pozíciót szerezték meg.

A Spartacus Vitorlás Egylet kettőse mostanáig a legjobb helyezését tavaly Riva del Gardán érte el, akkor a negyedik helyen végzett. Céljuk a portugáliai megméretés megelőzően az éremszerzés volt, és már a megérkezéskor tudták: minden esélyük megvan a fényes sikerre.

„A verseny előtt öt napot tudtunk edzeni a helyszínen, ami elég volt arra, hogy megismerjük a környezetet. Hamar kiderült, hogy jók vagyunk itt, jók voltak az adottságok, minden kedvezett nekünk. A viadalon végig középerős szél fújt, ebben pedig mi jók vagyunk, így tudtuk, hogy az első három hely valamelyikének megszerzése reális cél számunkra. Ráadásul, azáltal, hogy világkupákon is vitorláztunk idén a felnőtt mezőnyben, hatalmas előnyt jelentett a juniorok között ‒ mondja a 23 éves Balázs, majd mesél a futamokról is. ‒ A harmadik-negyedik napon látszott, hogy az élen hajózó izraeli kettősnek nagyot kéne hibáznia, hogy be tudjuk fogni őket. Innentől kezdve a célunk nem az volt, hogy mindent kockáztatva utolérjük őket, hanem be szerettük volna biztosítani a második helyünket. Ez sikerült is, és emiatt rendkívül boldogak vagyunk, ugyanakkor tudjuk: nem szabad elbízni magunkat, folytatni kell a kemény munkát.

Balázs és Zsombor hamarosan újabbnemzetközi szerepléselé néz, ugyanis július 22-én utaznak Dániába, ahol kéthetes edzőtábort követően megméretik magukat a világbajnokságon. Ráadásul a versenyen a 2020-as tokiói olimpiára is megszerezhető a kvóta.

További korosztályos híreink VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik