Utánpótlás: ezek lesznek a legnagyobb korosztályos események 2020-ban

Munkatársainktól utanpotlassport.huMunkatársainktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.07. 09:01
Címkék
Rengeteg sportágban szerepeltek kiválóan az utánpótláskorú sportolók 2019-ben. Közülük emeltünk ki tízet; áttekintettük, milyen eredmények születtek az elmúlt évben, górcső alá vettük, melyek azok a világversenyek, amelyeken hasonlóan kiemelkedő sikerekért küzdhetnek a fiatalok, mint a legutóbbi évben. Birkózásban és kosárlabdában idehaza is szurkolhatunk: Budapesten a kadét-világbajnokságot, Sopronban pedig az U20-as női A-divíziós kontinenstornát rendezik meg.

Birkózásban és kosárlabdában idehaza is szurkolhatunk: Budapesten a kadét-világbajnokságot, Sopronban pedig az U20-as női A-divíziós kontinenstornát rendezik meg.

BIRKÓZÁS

Takács István junior-világbajnok lett 2019-ben Forrás: Martin Gábor
Takács István junior-világbajnok lett 2019-ben Forrás: Martin Gábor

Takács István junior-világbajnok lett 2019-ben  •  Forrás: Martin Gábor

Az utóbbi évek legsikeresebb esztendőjét zárták a fiatal birkózók 2019-ben: 35 érmet, 10 arany-, 4 ezüst- és 21 bronzot nyertek a világversenyeken. A kadétokért 2020-ban hazai pályán szoríthatunk, ugyanis augusztusban Budapesten rendezik meg a korosztály világbajnokságát – az Eb ezúttal júniusban, Krakkóban lesz.

A tavaly bravúrt bravúrra halmozó magyar juniorok Szkopjéban bizonyíthatnak júniusban a kontinenstornán, míg a világbajnokság Belgrádba került. A legkisebbek, a serdülők számára továbbra is csak Európa-bajnokságot rendeznek, méghozzá június elején, Várnában. A „legidősebb ifjak”, az U23-asok júliusban a salzburgi kontinensviadalon, novemberben pedig a tamperei vébén léphetnek szőnyegre.

CSELGÁNCS

Briliáns évet zártak az utánpótláskorú dzsúdósok, és ez legfőképpen a junioroknak köszönhető. Előbb a vantaai kontinenstornán szereztek egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet, majd nem sokkal később ugyanezt az eredményt érték el a marrákesi világbajnokságon, végül az izsevszki U23-as Eb-n nyújtottak hárman is bajnoki címet érő teljesítményt. Az utánpótláskorúak 19 érmet (6 arany, 4 ezüst és 9 bronz) nyertek 2019-ben.

A hagyományoknak megfelelően az olimpia évében a juniorkorosztálynak nem rendeznek világbajnokságot, a legjobbak a szeptemberi Európa-bajnokságon Luxemburgban bizonyíthatnak. Az ifik kontinensviadala júliusban, Lettországban, világbajnoksága augusztusban, Portugáliában lesz. Az U23-as Eb-re novemberben, Szlovéniában kerül sor.

Redl András a két klasszikus számban nyert Pitesti-ben Forrás: Váci Napló
Redl András a két klasszikus számban nyert Pitesti-ben Forrás: Váci Napló

Redl András a két klasszikus számban nyert Pitesti-ben  •  Forrás: Váci Napló

KAJAK-KENU

Abban semmi meglepő nincsen, hogy az utánpótláskorú kajakosok, kenusok halmozzák az érmeket. De 2019-ben még a saját mércéjük szerint is elképesztően teljesítettek: a fő eseményről, a romániai Pitesti-ben rendezett U23-as és ifjúsági Európa-bajnokságról tíz arany-, hat ezüst- és öt bronzéremmel tértek haza.Ötszáz méteren triplázott, azaz egyesben, kettesben és négyesben is nyert az ifjúsági korú kajakos Kőhalmi Emese, míg a fiúk mezőnyében K1–500 és K1–1000 m-en diadalmaskodott a szintén ifi Redl András.

Kiemelkedő versenyzőkből és eredményekből alighanem az idén sem lesz hiány. A korosztályos Eb-t júliusban Moszkvában rendezik meg, ide valószínűleg szokás szerint a „második vonallal” utaznak a mieink. Majd augusztusban következik az U23-as és ifjúsági világbajnokság a németországi Brandenburgban, a nagy rivális otthonában.

KÉZILABDA

Kétezer-tizenkilenc nyarán fantasztikusan szerepeltek az utánpótlás-válogatottak: a leány U19-es és U17-es együttes is Európa-bajnokságot nyert, míg az U19-es fiúk a világbajnokságon az U17-esek pedig a nyílt Eb-n lettek ötödikek. Egyedül az U21-esek vb-15. helye lóg ki a sorból, de így is mindkét nemben Magyarország zárt az élen az EHF (Európai Kézilabda Szövetség) ranglistáján.

Eseményből nem lesz hiány az idén sem: az U20-as leány aranygeneráció Romániában, a vébén köszönhet el az utánpótlásévektől, az U18-as csapat pedig Kínába utazik a világbajnokságra, miközben az U16-os együttes a svédországi nyílt Eb-n kezdi meg nemzetközi szereplését.

Ami a fiúkat illeti: az U20-asok az osztrák-olasz közös rendezésű Eb-n (ez az első korosztályos világverseny, amelyet két országban tartanak), az U18-asok pedig a szlovéniai kontinenstornán próbálhatnak szerencsét a nyáron.

Így örült a leány U18-as kosárválogatott az Eb-döntőbe jutásnak Forrás: FIBA
Így örült a leány U18-as kosárválogatott az Eb-döntőbe jutásnak Forrás: FIBA

Így örült a leány U18-as kosárválogatott az Eb-döntőbe jutásnak  •  Forrás: FIBA

KOSÁRLABDA

Noha valamelyest gyengébben szerepeltek a leány utánpótlás-válogatottak 2019-ben, mint egy évvel korábban, panaszra továbbra sem lehet okuk: egyaránt ezüstérmet szereztek a baki EYOF-on és a szarajevói U18-as Eb-n. Emellett atizenegyedik helyen zárták a szkopjei U16-os kontinenstornát, az U20-as Eb-n nyolcadikok lettek, míg az U19-es világbajnokságról tizedikként tértek haza.

Az U16-os fiúk a podgoricai, az U20-asok pedig a matosinhosi B-divíziós Eb-t zárták a 14. helyen. Az U18-as srácok szintén a második vonalban, a nagyváradi Európa-bajnokságon lettek tizenötödikek.

Az idén Sopronban szoríthatunk az U20-as lányokért az augusztusi kontinensbajnokságon, az U18-as hölgyek Görögországban, az U16-osok pedig Portugáliában bizonyíthatnak. A fiúk továbbra is a B-divízióban szerepelnek: az U20-asok Grúziában, az U18-asok Romániában, míg a legkisebbek Bulgáriában lépnek pályára.

ÖTTUSA

Az U17-es és U19-es korosztálynak júniusban Portugáliában rendezik az Európa-bajnokságot, majd októberben Egyiptom ad otthont a világbajnokságnak. A magyar versenyzők rendkívül jól szerepeltek ezekben a korcsoportokban az elmúlt évek során: egyéniben tavaly Erdős Rita és Viczián Bence is kontinensbajnok lett a nagyobbak között, az U17-es leánycsapat pedig mindkét világeseményt megnyerte.

A juniorok júniusban a spanyolországi Eb-n, szeptemberben a lengyelországi vébén versenyeznek. Kétezer-tizenkilencben ők három érmet szállították a nagy versenyekről, Barta Luca vb-bronz-, Kardos Bence Eb-ezüst-, Guzi Blanka Eb-bronzérmesként zárt. A magyar fiatalok három korosztályban kilenc érmet gyűjtöttek tavaly a világversenyeken.

SPORTLÖVÉSZET

A sportlövők már február végén megkezdik fő versenyeiket, a lengyelországi 10 méteres Európa-bajnokságon a junior puskás és pisztolyos csapat vesz részt, továbbá a felnőttek mezőnyében is helyet kaptak utánpótláskorúak. A pisztolyos Fábián Sára, a puskás Klenczner Márton, Bajos Gitta és Dénes Eszter olimpiai kvótáért száll harcba. Júniusban Horvátországban kerül sor a 25 és 50 méteres kontinensviadalra, egy hónappal később pedig Németországban egyszerre tartják meg a 10, 25 és 50 méteres junior-világbajnokságot. A magyar versenyzők minden viadalon esélyesek a dobogóra.

A junior-világbajnok Zombori Gábornak minden esélye megvan arra, hogy 2020-ban is mosolyogjon Fotó: Mura László
A junior-világbajnok Zombori Gábornak minden esélye megvan arra, hogy 2020-ban is mosolyogjon Fotó: Mura László

A junior-világbajnok Zombori Gábornak minden esélye megvan arra, hogy 2020-ban is mosolyogjon  •  Fotó: Mura László

ÚSZÁS

A korosztályos úszósport előző, „normálisra” sikerült esztendeje után is van mire büszkének lenni. A kazanyi junior Európa-bajnokságon Berecz Blanka megvédte címét 200 m pillangón, és az övén kívül még öt érmet hozott haza a magyar küldöttség. A budapesti junior-világbajnokságon Berecz ezüstje mellett Zombori Gábor szolgáltatta az igazi szenzációt: szinte a semmiből nyert aranyérmet 400 m gyorson, ezzel ő lett a magyar úszás történetének harmadik junior vb-aranyérmese.

Az idei helyzetet egyszerűsíti, hogy csupán egy utánpótlás-világversenyre kell koncentrálni: a juniorok Európa-bajnokságát júliusban a skóciai Aberdeenben rendezik meg, amelyen Berecz már nem, de az olimpiára is készülő Zombori Gábor részt vehet. Meg persze sok más fiatal, aki szintén odaérhet a legjobbak közé.

VÍVÁS

Nem akármilyen évet zárt 2019-ben a magyar vívóutánpótlás: a foggiai junior és kadét Európa-bajnokságon öt arany-, három ezüst- és hat bronzérmet nyertek az ifjak, míg a toruni korosztályos világbajnokságról négy arannyal és egy bronzzal térhettek haza. Bravúrokból nem volt hiány: elég csak a párbajtőröző Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté és Nagy Dávid címvédésére gondolni a junior-vb-n. Az ugyancsak párbajtőrvívó Muhari Eszter a kadétmezőnyben szerzett világbajnoki címet azok után, hogy a korosztályos Eb-n egyéniben először, csapatban másodszor védett címet.

Természetesen 2020-ban is bizonyíthatnak mindkét erőpróbán a versenyzők; az Európa-bajnokság február végén, Horvátországban kezdődik, a világbajnokságot pedig az Egyesült Államokban, Salt Lake Cityben rendezik.

Az Európa-bajnok U15-ös fiú vízilabda-válogatott Fotó: Kovács Cs. Tamás
Az Európa-bajnok U15-ös fiú vízilabda-válogatott Fotó: Kovács Cs. Tamás

Az Európa-bajnok U15-ös fiú vízilabda-válogatott  •  Fotó: Kovács Cs. Tamás

VÍZILABDA

Júliusban az U16-os lányok és fiúk egyszerre kezdik meg az utánpótlás-világversenyeket, Görögországban rendezik a világbajnokságokat. Augusztusban az ifjúsági fiú nemzeti csapatok és a leány U19-es válogatottak is medencébe ugranak, előbbiek a törökországi Eb-n, utóbbiak az olaszországi vébén. A leány ifjúsági világbajnokság (Netánja, Izrael) és a fiú U19-es kontinensviadal (Volosz, Görögország) szeptemberre marad.

Tavaly a magyar fiúk szerepeltek kimagaslóan a világtornákon, az U15-ös válogatott Eb-győztes lett, de az U17-esek is bronzéremmel zártak. A lányok visszafogottabb teljesítményt nyújtottak, de sokszor a szerencsén is múlott, hogy éremért játsszanak – bizakodnak, hogy idén felállhatnak a világtornákon a dobogóra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik