Úszás: szerdán kezdődött volna a junior Eb Aberdeenben

Vágólapra másolva!
2020.07.08. 16:26
Címkék
Még tavasszal törölték az év legfontosabb korosztályos eseményét, az aberdeeni junior Eb-t. Összegyűjtöttük az elmúlt évek nagy sikereit a kontinensviadalon.

Éppen szerda reggel indultak volna el az első futamok a skóciai Aberdeenben, a junior úszó Európa-bajnokság nyitónapján. Azonban nem csak a fiatalok kontinensversenyét törölték a koronavírus-járvány miatt, hanem az országban sok helyen a mai napig nem nyitottak ki az uszodák.

Kétségtelen, nehéz időket élnek meg az úszók, a korábbi sikerekből azonban ilyenkor is lehet erőt meríteni. Épp most esedékes az évfordulója a három évvel ezelőtti netánjai és az egy esztendővel későbbi helsinki viadal parádés produkciójának.

Zombori Gábor is ott lehetett volna az idei aberdeeni Eb-n Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu
Zombori Gábor is ott lehetett volna az idei aberdeeni Eb-n Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu

Zombori Gábor is ott lehetett volna az idei aberdeeni Eb-n  •  Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu

Az előbbi, izraeli Eb-n a magyar válogatott teljesítette a lehetetlent, az éremtáblázaton megszorongatta az orosz csapatot. Mindkét nemzet egyaránt tizenegy aranyéremmel zárt, csupán az ezüstök döntöttek a nagy rivális javára. Akkor Késely Ajna négy egyéni számban, plusz a váltóval is győzni tudott, de a magyar aranyérmesek között volt már akkor az azóta világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf, Németh Nándor, Kalmár Ákos vagy éppen Holló Balázs.

Egy évvel később aztán fiataljaink nem csupán megismételték a megismételhetetlent, hanem felül is múlták azt. Tizenegy helyett immár tizenkétszer szólt a magyar himnusz, a finn fővárosban is a mieink csodájára járt Európa. A másik főszereplő ezúttal Késely mellett immár Milák volt: az előbbi három plusz egy váltó, az utóbbi négy elsőséget biztosított a küldöttségnek. Rajtuk kívül még Kalmár Ákos és Berecz Blanka szerzett két, illetve egy aranyérmet.

S bár az idén olyan elsöprő produkciót nem várhattunk, csak úgy, mint tavaly Kazanyban, azért így is voltak magyar favoritok. A 400 m gyors junior-világbajnoka, Zombori Gábor és 200 m pillangón korosztálya legjobbjának számító Hatházi Dóra is a mezőnyben lett volna. Az eseményt viszont törölték, az álmok egyelőre elvesztek. S ha nem tolják ki jövőre egy évvel a felső korhatárt – amire a hazai szakemberek szerint igen csekély az esély –, ezeket az álmokat már csak a felnőttek között valósíthatják meg.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik