Összes hírünk
Kiemelt híreink
Motokrossz: új színek a teljes gázzal tervező Gál Lili palettáján

A 16 éves motokrosszversenyző, Gál Lili a kényszerszünetről, az újraindulásról és a hamarosan rajtoló csehországi bajnokságról is szót ejtett.

NEKA: Miben lesz nagy ugrás az NB I? Mindenben!

A Szent István SE-vel együtt az ősztől az NB I-ben szerepelhetnek a NEKÁ-s fiatalok. A csapat junior Európa-bajnok átlövőjét, Woth Viktóriát kérdeztük a különleges lehetőségről.

Birkózás: rögtön elkezdtek edzeni az ESMTK-ban, amint lehetett

Április közepén arról beszélt Losonczi Ottó szakosztályelnök, hogy nagyon csalódott lenne, ha öt százaléknál nagyobb lenne a lemorzsolódás mértéke az ESMTK birkózóklubjában − az újraindulás után megkérdeztük, miként alakult a helyzet.

Sportlövészet: lőttek, láttak és visszamentek a KSI pisztolyosai

A KSI pisztolyos sportlövői számára is megkezdődtek az edzések a kényszerszünet után, az egyesület szakosztályvezetője, Pál-Plichta Györgyi adott helyzetjelentést az újraindulásról.

Szakszemmel: Dénes Ferenc a digitalizáció sportbeli szerepéről

„Merjünk megújulni, nyitottnak lenni, mert ez kell ahhoz, hogy a magyar sportkultúra és az anyagi háttér összeérjen” – mondta Dénes Ferenc sportközgazdász a Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű konferencián, kiemelve a digitalizáció szerepét a járványhelyzetet követő hosszú távú alkalmazkodásban.

Sportpszichológia: „Fel kell tölteni a lelki benzinkutat!”

„A sportolóknak függetlenül attól kell tenniük a negatív hatást keltő szituációk leküzdéséért, hogy az milyen eredménnyel zárul. Azt se felejtsük el, hogy a humor, az önjutalmazás, a megerősítés és a siker átélésének szerepe még fontosabb lesz, mint korábban” − mondta dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője a Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű online konferencián.

Tenisz: Drahota-Szabónak Babos tanácsai is segítettek a Budapest-kupán

A juniorversenyek helyett egy ideje már a felnőttviadalokra koncentrál, legnagyobb célja, hogy egyszer elérje a top ötvenet a világranglistán. A 18 éves teniszezővel, Drahota-Szabó Dorkával beszélgettünk, aki remekül szerepelt a hét végi Budapest-kupán.

Labdarúgás: Pintér Attila tíz éve reformálná meg az utánpótlásképzést

„Az előrelépéshez az edzőknek kell változni, mert sok az ügyes gyerek és sajnos sok az ügyetlen edző” – vélekedik a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként is tevékenykedett Pintér Attila, aki átfogó tanulmányt készített a hazai futball utánpótlásképzéséről.

Körkép: fokozatosan indul újra az utánpótlássport Európában

A magyar kormány enyhített a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalmon, így lassanként újraindult, -indulhat a sportélet – legalábbis a szervezett edzések és a nézők nélküli sportesemények. De mi a helyzet másutt, hogyan halad a hosszú hetek óta várt újrakezdés? Három európai országban néztünk körül: az ottani állapotokról, a kilátásokról kint élő magyar versenyzők, szakemberek nyilatkoznak.

Torna: jól sikerült az első hazai online verseny

Véget ért a Magyar Torna Szövetség első online-versenye, amelyen kilenc egyesület több tucat tornásza vett részt. A viadal elsősorban az utánpótláskorú versenyzők motiválása miatt jött létre.

Vívás: újra edzésben a kadét Európa-bajnok Szemes Gergő

A tőrvívásban február végén kadét Európa-bajnoki címet szerző, 17 éves Szemes Gergővel beszélgettünk az edzések újraindulásának mikéntjéről és az állapotáról.

Gergely István: Fontos, hogy a sportolók ne hagyják el az álmokat

„Veszítettünk valószínűleg sok tehetséget, de közben találtunk rengeteg olyan sportolót, aki a munkában hisz, és azzal juthat nagyon messzire” – mondta Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke a Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű konferencián. A kétszeres olimpiai bajnok pólós beszélt az edzők megváltozott feladatairól, de kitért a klubvezetés kihívásaira is.

Kosárlabda: édesapja haláláról beszélt Sitku Márton

Tragikus hirtelenséggel hunyt el 48 évesen a legendás kosárlabda-játékos, Sitku Ernő pénteken. Fia, az U20-as válogatott Márton nyilatkozott a Blikknek a történtekről.

Atlétika: Bauer Rudolfot méregették, miután olimpiát nyert Párizsban

Noha az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, úgy gondoltuk, segédkezünk abban, hogy addig is fenntartsuk az ötkarikás játékok páratlan hangulatát. Ennek okán indítottuk el sorozatunkat: felidézzük az olimpiák összes pillanatát, amelyben magyar sportoló utánpótláskorúként (mai értelemben véve) állhatott dobogóra. Ezúttal a legendás diszkoszvető, Bauer Rudolf 1900-as párizsi győzelmére tekintünk vissza.

Úszás: többen is a nagy dobásukra vártak a törölt junior Eb-n

A koronavírus-járvány miatt törölték az aberdeeni junior úszó Európa-bajnokságot, amelyre az idén is több magyar éremesélyes várt.

Kajak-kenu: jól teljesített az ifiválogatott az első felmérőjén

A kajak-kenu utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Makrai Csaba szombaton a teljes ifjúsági keretet meghívta Szolnokra, ahol két óra alatt kétszer teljesítették a versenyzők az 5000 métert egyesben, időre.

Labdarúgás: a fiatalok szemszögéből is újraindult a magyar foci?

Szombaton három létfontosságú tétmérkőzéssel tért vissza hazánk a nemzetközi futballtérképre, s ezeken összesen nyolc utánpótláskorú fiatal játékában gyönyörködhettünk. Nem állt fejre a világ a kéthónapos kényszerszünetben: legtöbben az MTK Budapest színeiben léphettek pályára, míg a Mezőkövesd és a Mol Fehérvár összecsapásán ezúttal sem a magyar reménységek vitték a prímet.

Cselgáncs: újraindulnak a ceglédiek is

„Akikről biztosan tudjuk, hogy megfelelő fizikai állapotban tartották magukat, földharccal kezdenek − ebben a küzdelemfajtában kevesebb a sansza a nem várt húzódásnak, ficamnak, és a többinek... Egyhetes szintfelhozó tréningprogramot írtunk azoknak, akiken látjuk, inkább pihentek, mintsem dolgoztak, és csak ezt követően térhetnek vissza a tatamira” − mesél az újraindulás mikéntjéről a CVSE cselgáncsszakosztályának vezetőedzője, Bíró Tamás.

Atlétika: hosszú távra terveznek a debreceni fiatalok

Az egykori kiváló távfutó, a Debrecenben edzősködő K. Szabó Gábor a kényszerszünet pozitív hatásairól osztotta meg gondolatait.

Sakk: Kempelen Farkas híres sakkautomatája, a Török

Folytatódik a sakkrovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából indított az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. Bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak mind a fiataloknak, mind a szülőknek azok a történetek és gondolatok, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal. A hetente szombaton megjelenő írásokban található feladványok megfejtéséhez sok sikert kívánunk!

Kosárlabda: a motiváció fenntartására törekszik az Alba Fehérvár

Az Alba Fehérvár utánpótlás-szakmai igazgatójával, Farkas Sándorral beszélgettünk a kosárlabda-nevelőműhely újraindulásáról, és a koronavírus-járvány okozta idézőjeles leállás lehetséges hatásairól.

Labdarúgás: a Magyar Futball Akadémián is újraindult az élet

„Az utánpótlásfoci nem a bajnokságok végeredménye miatt jött létre, hanem a játékosok fejlesztéséért, úgyhogy most is ugyanolyan fontos a munkánk" – vallja Simon Miklós, a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttesének vezetőedzője, aki azért nem rejtette véka alá, hogy csalódott a korosztályos bajnokságok lezárása miatt.

Tekvondó: a Márton lányok nem Barbie babáznak az otthoni karanténban

A magyar tekvondó legnagyobb ígéretei közé sorolt 14 éves ikerpárt, Márton Luanát és Vivianát, valamint szüleiket kérdeztük, hogyan küzdenek meg a karanténnal Madridban.

Utánpótlásképzés: Lengyák György szerint nem így kell szórni a pénzt

A Magyar Atlétikai Szövetség korábbi utánpótlás-referense, Lengyák György – az úszás és a torna kivételével – tízéves korig nem engedné, hogy egyesületi sportcsoportok működjenek.

Kosárlabda: Kovács Georgina reméli, hogy sokáig igényt tart rá a ZTE

A ZTE NKK felnőttélvonalban szereplő kosárlabdacsapatának irányítójával, a 19 éves Kovács Georginával beszélgettünk a koronavírus-járvány miatt márciusban véget ért bajnokságban történtekről és a céljairól.

Tenisz: Drahota-Szabó meglepetéssel kezdett a Budapest-kupán

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

Vízilabda: Bóbis kezdő lenne a megerősödött Vasasban

Az alaposan megerősödött Vasas férfi vízilabdacsapatának az előző évadban legtöbbet foglalkoztatott két tinédzserét, Bóbis Botondot, valamint Korom Dánielt kérdeztük a változásokról és a várakozásokról.

Vívás: Halla Péter átértékelte nyugdíjas éveit a karanténban

A Vasas párbajtőrvívó-edzőjével, Halla Péterrel beszélgettünk arról, a koronavírus-járvány közben hogyan zajlott a munka, emellett szóba került az újraindulás mikéntje is.

Atlétika: Szemerei Leventének a vaddisznók fújtak hátraarcot

Az előző év legjobb junior férfi atlétájának választott 3000 méteres akadályfutó, Szemerei Levente önkéntes elhatározásból leszimulálta a koronavírus-járvány miatt eltörölt 10 km-es országos bajnokságot, és annak ellenére is új egyéni csúcsot teljesített, hogy út közben vaddisznók állták az útját.

Kosárlabda: Mányoky Réka tudja, nem szabad a meccsek elején hibáznia

„Számtalan olyan párharcból kerültünk ki győztesen, amelynek végén bármelyik fél örülhetett volna, nem kétség, gyakran meglepetést okoztunk. Szeretnénk az idei eredményekhez méltó módon szerepelni, megtartani ezt a formát, s talán azt is állíthatom, még egy lépcsőfokkal feljebb lépnénk a folytatásban” − vélekedik az NKE-FCSM Csata felnőttélvonalban szereplő csapatának 18 éves bedobója, Mányoky Réka.

Kosárlabda: szülői engedéllyel edzhetnek Nyíregyházán

Szigorú szabályok betartása mellett indulhat újra az élet a Nyíregyházi Sportcentrum kosárlabda-szakosztályában − ezekről nyilatkozott a klub honlapjának az ügyvezető, Sitku Ernő.

Vízilabda: Szécsi szerint az egri utánpótlás mélyrepülése nem ma kezdődött

Fordulatos napokat él az Egri Vízilabda Klub, mely több mint háromszáz gyereket foglalkoztat. Az egyesület utánpótlásának helyzetéről és kilátásairól Szécsi Zoltán ügyvezető elnököt kérdeztük.

Sportlövészet: Klenczner Márton a szünetben sem vesztegeti idejét

A Gödöllői EAC 18 éves puskás sportlövője, Klenczner Márton az érettségi után a megszokott intenzitással állt edzésmunkába.

Birkózás: a junior Eb-második Losonczi U23-as válogatott lenne

A junior Európa-bajnoki ezüstérmes kötöttfogású birkózóval, a 19 éves Losonczi Dáviddal (87 kg) beszélgettünk a válogatottság elvesztéséről, és arról, hogy az U23-as nemzeti mezről még nem tett le, sőt!

Cselgáncs: újra edzhetnek az Atomerőmű SE sportolói

A paksi Atomerőmű SE utánpótláskorú dzsúdósai is megkezdhették a közös edzéseket. Természetesen a beltéri tréningekre még várni kell, és a szabadtéri foglalkozásokon sem lehet párosan végzett gyakorlatokat csinálni, de ez is nagy előrelépés az eddigiekhez képest. A judoinfo.hu írásában megismerkedhetünk a paksi Tóth családdal is.

Hogyan tovább, magyar sport? - élő online konferencia holnap

Nagyszabású, szinte minden területet érintő élő online konferenciát rendez Hogyan tovább, magyar sport? címmel holnap, azaz szerdán 16 órától az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a koronavírus-járvány hatásairól, a szakmai és gazdasági kilátásokról. Az internetes eseményre még lehet regisztrálni.

Akadémiák: lassan mindenhol újraindul az élet

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos enyhítések után éledezik a magyar sport; négy intézmény vezetőjét kérdeztük meg az újrakezdés idejéről és mikéntjéről.

Kosárlabda: szerdán nyitja kapuit az NKA Pécs

Az Euroliga-győztes mesteredzővel, Rátgéber Lászlóval beszélgettünk arról, miként indul újra az élet szerdától a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs csapatában.

Atlétika: Csák Ibolya 21 évesen kivágta a rezet, és olimpiát nyert

Noha az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, úgy gondoltuk, segédkezünk abban, hogy addig is fenntartsuk az ötkarikás játékok páratlan hangulatát. Ennek okán indítottuk el sorozatunkat: felidézzük az olimpiák összes pillanatát, amelyben magyar sportoló utánpótláskorúként (mai értelemben véve) állhatott dobogóra. Ezúttal a legendás magasugrónő, Csák Ibolya 1936-os berlini győzelmére tekintünk vissza.

Jégkorong: közülük kerül ki az év ifjúsági korú játékosa

Nyilvánosságra hozták azt a három ifjúsági korú játékost, aki az idén elnyerheti a Leveles-kupát. Két légiós, Keresztes Levente és Ortenszky Tamás, valamint a MAC-os Schlekmann Márk került az első háromba.

Kézilabda: Melnyicsuk Viktor Zaporizzsjában hajt tovább a céljaiért

Több kérője volt, amelyek közül az ukrán Motor Zaporizzsja futott be. A 18 éves korosztályos válogatott veszprémi Melnyicsuk Viktort az átigazolásáról kérdeztük.

Vívás: kihozná a lehetőségeiből a maximumot Rabb Krisztián

Kreatív feladatokkal próbálja feldobni a házi felkészülését a koronavírus-járvány alatt a Vasas junior Európa-bajnok kardvívója, a 18 éves Rabb Krisztián.

Vívás: még az is lehet, hogy Battai Sugárnak jót tett a leállás

A tokiói olimpiai kvótaszerzésre is esélyes kardvívóval, a 17 éves Battai Sugárral beszélgettünk arról, hogyan készült a koronavírus-járvány okozta kényszerpihenőben, emellett szóba került az is, mikor állhat vissza minden a régi kerékvágásba.

Kosárlabda: nem tétlenkedtek a soproni edzők az utóbbi hetekben sem

A Soproni Darazsak Kosárlabda Sportakadémia szakmai igazgatójával, Czukorné Hollós Annával beszélgettünk arról, hogy a klub mesterei milyen továbbképzéseken vettek részt a koronavírus-járvány okozta kényszerpihenő ideje alatt.

Labdarúgás: stílusos focival érdemelte ki az ifi BL-szereplést a Győr

Jó szellemű, hosszú ideje együtt pallérozódó társaság képviseli hazánkat az UEFA Ifjúsági Liga következő évadában – állítja Tuboly Frigyes, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia igazgatója, aki szerint a győri utánpótlás-nevelést nem az eredmények hajszolása, hanem a stílusos foci elsajátítása jellemzi.

35424