Úszás: nem kell aggódni az utánpótlásért

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.11. 10:27
Címkék
A tavalyi után az idei esztendő is Milák Kristóf és Késely Ajna remekléséről szólt a korosztályos úszósportban. Az ő vezérletükkel produkálta az utánpótlás-válogatott minden idők legjobb junior Európa-bajnokságát és ifjúsági olimpiáját. Ők az esztendő végeztével a felnőttek közé lépnek, és nem várható hasonlóan parádés szereplés 2019-ben, de aggódni azért nem kell a jövőért, hiszen kiemelkedő tehetségek várják a lehetőséget a bizonyításra.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huPéldátlanul sikeres esztendőt zár a magyar korosztályos úszósport 2018-ban. A sikersorozat a helsinki junior Európa-bajnoksággal kezdődött, amelyen minden elképzelést és minden korábbi teljesítményt felülmúlt a mieink produkciója. Pedig a júliusi kontinensviadal előtt nem sokan számítottak arra, hogy az addigi legsikeresebb Eb-t, a 2017-es netánjai fellépést is felülmúlja a finnországi esemény.Bruckner Vince – utanpotlassport.huPéldátlanul sikeres esztendőt zár a magyar korosztályos úszósport 2018-ban. A sikersorozat a helsinki junior Európa-bajnoksággal kezdődött, amelyen minden elképzelést és minden korábbi teljesítményt felülmúlt a mieink produkciója. Pedig a júliusi kontinensviadal előtt nem sokan számítottak arra, hogy az addigi legsikeresebb Eb-t, a 2017-es netánjai fellépést is felülmúlja a finnországi esemény.

Berecz Blanka Európa- és ifjúsági olimpiai bajnokként a válogatott vezére lehet jövőre Fotó: Szalmás Péter/MOB
Berecz Blanka Európa- és ifjúsági olimpiai bajnokként a válogatott vezére lehet jövőre Fotó: Szalmás Péter/MOB

Berecz Blanka Európa- és ifjúsági olimpiai bajnokként a válogatott vezére lehet jövőre  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

A még nagyobb bravúr annak ellenére sikerült a tizenegy aranyérmet hozó izraeli verseny után, hogy számos korosztályos klasszis a felnőttek közé lépett, köztük Németh Nándor, Holló Balázs, Lakatos Dávid, Márton Richárd, Barta Márton vagy Juhász Janka.

A hazai úszóutánpótlás túlélte a „kiöregedéseket”. A Milák Kristóf és Késely Ajna vezette küldöttség egész Európát elvarázsolta. A tizenkét aranyérem magáért beszél – ebből Késely ötöt, az azóta Érdről a Budapesti Honvédba igazoló Milák pedig négyet vállalt –, de talán ennél is többet mond, hogy a Magyarország az oroszok mögött a második helyen végzett az éremtáblázaton.

A két élversenyző – akik a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is taroltak – már a felnőttmezőnyben is a klassziskategóriába sorolható, ők az elmúlt évek legsikeresebb utánpótlássportolói. De búcsút intenek a korosztályos sportnak, csakúgy, mint a háromszoros junior Európa-bajnok Kalmár Ákos.Kérdés, lehet-e őket pótolni. Mi várható jövőre, amikor Budapesten, a Duna Arénában rendezünk junior-világbajnokságot?

Ezért most essen szó a jövő embereiről, akik persze eddig is bizonyítottak a saját korosztályukban, és az idősebbek között.

Zombori Gábortól jövőre is háton várhatunk kiugró eredményeket Fotó: Szalmás Péter/MOB
Zombori Gábortól jövőre is háton várhatunk kiugró eredményeket Fotó: Szalmás Péter/MOB

Zombori Gábortól jövőre is háton várhatunk kiugró eredményeket  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

Ez kiváltképp igaz a Kőbánya SC 16 éves versenyzőjére, Berecz Blankára. Helsinkiben aranyérmet nyert 200 méter pillangón, valamint a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként Barócsai Petra, Fábián Fanni és Késely Ajna oldalán. Néhány hónappal később Buenos Airesben is folytatta a remeklést, a két évvel idősebbek mezőnyében diadalmaskodott 200 pillangón.

Berecz már tavaly, Netánjában is az aranyérmes váltó tagja volt, és győzött a győri EYOF-on is, azaz minden nagy nemzetközi megméretéséről aranyéremmel a nyakában tért haza. Trénere, Turi Györgyúgy látja, még rengeteg tartalék lehet benne, hiszen gyenge a rajtja, a delfinezése sem az igazi, és a fordulókkal is akadnak problémák. Ha a hiányosságokat kijavítják a Kőér utcában, nemkizárt, hogy a még hiányzó világbajnoki arany is a nyakába kerül. Éppen Budapesten, a Duna Arénában.

Szintén dobóra állhatott a korosztályos Eb-n a nyíregyháziak idén még serdülőkorú tehetsége, a 15 éves Hatházi Dóra. Gyula Sándor tanítványa – csakúgy, mint Berecz – 200 pillangón állhatott dobogóra, a harmadik helyen zárt. Azaz a lányok mezőnyében is bombaerős – alighanem világelső – a szám hazai utánpótlása.

De a fiúk mezőnyében sincs ok aggodalomra. Ott van például a már idén Eb-bronzérmet szerző, de még mindig csak 16 esztendős Zombori Gábor, aki az ifjúsági olimpiát is megjárta. A Budafóka SE hátúszó-specialistája Finnországban a pódiumról éppen csak lemaradva a negyedik helyen zárt kétszázon, Argentínában pedig három döntőt is úszhatott a két évvel idősebbek mezőnyében. Az Eb-n mégis gyorson szerzett érmet Horváth Tamás versenyzője, a vegyes csapatok 4x100 m-es váltójával győzött.

Hatházi Dóra a két évvel idősebbek között nyert érmet a helsinki kontinensviadalon Fotó: Csernik István
Hatházi Dóra a két évvel idősebbek között nyert érmet a helsinki kontinensviadalon Fotó: Csernik István

Hatházi Dóra a két évvel idősebbek között nyert érmet a helsinki kontinensviadalon  •  Fotó: Csernik István

Ahogyan a felnőttek között, a magyar úszósport az utánpótlásban is mellúszásban a legkevésbé acélos. Ugyanakkor a17 éves Bőhm Sebestyén helytállt az Európa-bajnokságon, és az ifi olimpián is. Az Egri Úszó Klubban Plagányi Zsolt irányítása alatt az utolsó korosztályos évére készül.

És még nem beszéltünk Kós Hubertről, aki egyelőre háton és vegyesen villog leginkább. Az UTE 15 éves úszója számos korosztályos rekordot tart, a hazai utánpótlás egyik legnagyobb ígéretének tartják. Természetesen a válogatott tagja lesz jövőre is a 2017-es győri EYOF legeredményesebb versenyzője, a BVSC-s Nagy Réka.

A szövetség különböző utánpótlás-programjainak köszönhetően széles bázisból kerülhetnek ki a versenyzők. A július végi, győri serdülő országos bajnokságon például csaknem ötszáz fiatal állt rajtkőre. Az esztendő lezárásaként ugyanezen korosztály válogatottja ötven éremmel (közte huszonöt arannyal) tért haza Újvidékről, a közép-európai országok junior úszótalálkozójáról, amelyen természetesen az éremtáblázatot és a pontversenyt is utcahosszal megnyerte.

Bőhm Sebestyén mellúszásban alkotna nagyot a jövő évi világversenyeken Fotó: Pass Ferenc
Bőhm Sebestyén mellúszásban alkotna nagyot a jövő évi világversenyeken Fotó: Pass Ferenc

Bőhm Sebestyén mellúszásban alkotna nagyot a jövő évi világversenyeken  •  Fotó: Pass Ferenc

A magyar utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Petrov Ivánlátja a potenciált a jövő úszóiban, bár ahelsinki kontinensviadal után azt mondta, nem valószínű, hogy egy év múlva, Kazanyban felülmúlja teljesítményét a küldöttség.

„Jövőre nehezebb lesz. Jó, ha tíz-húszévente jön egy olyan generáció, amely most az egész világ úszósportján végigsöpört. De ez nem jelenti azt, hogy ne lennének ügyes gyerekeink, ezt a fiatalabbak idei eredményei is bizonyítják. Nem egyszerűsíti a feladatot, hogy lesznek olyan versenyzők, akiket háromszor kell formába hozni, hiszen az Eb és a vb mellett EYOF-ot is rendeznek.”

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik