Összes hírünk
Kiemelt híreink
Kézilabda: a győri akadémián júliusban folytatják a munkát

Júliusig várnak az újraindulással Győrben, ahol immár kiemelt akadémiaként folytatnák a korábban elkezdett magas színvonalú nevelő munkát, erről Pigniczki Krisztina beszélt a Kézivezérlés című podcastben.

Röplabda: ma kilencvenkét esztendős Gabi néni, az örökifjú

A játékosai szerint „egyszeri és megismételhetetlen” dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella mesteredző, a magyar és a nemzetközi röplabdázás kiemelkedő alakja vasárnap ünnepli 92. születésnapját. A Prima Primissa-díj sport kategória tavalyi győztesének eredményeit épp úgy hosszasan lehetne sorolni, mint elismeréseit, ám ő ennél sokkal fontosabbnak tartja a szeretetet, amellyel egykori tanítványai a mai napig körbe veszik.

Szakszemmel: milyen hatással lesz a járvány a taorendszerre?

„Nem lesz összeomlás a magyar sport finanszírozási rendszerében” – mondta Bardóczy Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség TAO-igazgatója a Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű online konferencián, majd hozzátette, a koronavírus-járvány miatti leállás több szempontból is bizonytalan helyzetet szült, amire időben fel kell készülnünk.

Atlétika: Klekner Hanga újabb rekordokat állítana fel

A fedett pályás magyar bajnok rúdugrónő, a 20 éves Klekner Hanga idén egészen addig bizakodott a felnőtt Eb-szereplésében, míg azt el nem törölték – immáron új kihívások motiválják.

Labdarúgás: egy évvel ezelőtt végezte ki Hondurast a norvég tinicsatár

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

Sakk: Kállai Gábor az egyetemi díszdoktorrá avatott Polgár Juditról

Folytatódik – és a mostani írással be is fejeződik – a sakkrovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából indított az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. Bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak, szolgáltak mind a fiataloknak, mind a szülőknek azok a történetek és gondolatok, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal. A feladványok megfejtéséhez sok sikert kívánunk!

Úszás: bajba került az utánpótlás egyik fellegvára, az Egri Úszó Klub

Az edzők március óta nem kaptak fizetést, az uszoda pedig jelenleg is zárva tárt; így áll a helyzet Egerben, ahol az ország egyik legsikeresebb úszóműhelye működik. A vezetőedzőt, Kovács Ottót kérdeztük.

Atlétika: Molnár Attila az a sprinter, akinek nincs vesztenivalója

A veszprémi SVSE 18 éves, EYOF-bronzérmes síkfutója, Molnár Attila kendőzetlen őszinteséggel, valamint rá jellemző lazasággal beszél az atlétikával való kapcsolatáról.

Kézilabda: Pál Tamara felnőtt az első NB I-es szezonjában

„Őszintén bevallom, sírtam, amikor törölték a szezont” – mondja a 19 éves Pál Tamara az MTK Budapest kézilabdacsapatának történelmi évadjáról, amelyben akár a Magyar-kupa négyes döntőjét is elérhették volna. A korosztályos válogatott irányító azonban mindent összevetve elégedett az első élvonalbeli idényével.

Kosár: így látja a folytatást Székely Norbert szövetségi kapitány

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) utánpótlás szakmai koordinátorával, a felnőtt női szövetségi kapitány Székely Norberttel beszélgettünk arról, miként hathatnak a törölt Európa-bajnokságok az utánpótláskorúak motivációjára. A mester beszélt a nyári összetartások várható menetrendjéről is.

Úszás: Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány a hogyan továbbról

Az úszósport, azon belül pedig az utánpótlás is megsínyli a koronavírus-járványt: Petrov Iván, a korosztályos válogatott szövetségi kapitánya szerint akár a következő Milák Kristóf is elveszhet a kényszerpihenőben.

Pályázat: idén 85 fiatal sportolót támogat a Mol Alapítvány

A Mol Alapítvány idén közel 40 sportágban, 94 fiatal sportolót részesít anyagi támogatásban.

Úszás: Szabó Joe 19 évesen tette teljessé az aranykollekcióját

Noha az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, úgy gondoltuk, segédkezünk abban, hogy addig is fenntartsuk az ötkarikás játékok páratlan hangulatát. Ennek okán indítottuk el sorozatunkat: felidézzük az olimpiák összes pillanatát, amelyben magyar sportoló tizenévesen állhatott dobogóra. Ezúttal Szabó József úszó szöuli sikerét elevenítjük fel.

Kosárlabda: mindenre felkészültek a MAFC-ban

A MAFC Kosársuli szakosztályvezetőjével, Kangyal Gergővel beszélgettünk a járvány okozta leállásról, az általuk kezdeményezett online versenysorozatról, valamint az újraindulás mikéntjéről.

Motokrossz: új színek a teljes gázzal tervező Gál Lili palettáján

A 16 éves motokrosszversenyző, Gál Lili a kényszerszünetről, az újraindulásról és a hamarosan rajtoló csehországi bajnokságról is szót ejtett.

NEKA: Miben lesz nagy ugrás az NB I? Mindenben!

A Szent István SE-vel együtt az ősztől az NB I-ben szerepelhetnek a NEKÁ-s fiatalok. A csapat junior Európa-bajnok átlövőjét, Woth Viktóriát kérdeztük a különleges lehetőségről.

Birkózás: rögtön elkezdtek edzeni az ESMTK-ban, amint lehetett

Április közepén arról beszélt Losonczi Ottó szakosztályelnök, hogy nagyon csalódott lenne, ha öt százaléknál nagyobb lenne a lemorzsolódás mértéke az ESMTK birkózóklubjában − az újraindulás után megkérdeztük, miként alakult a helyzet.

Sportlövészet: lőttek, láttak és visszamentek a KSI pisztolyosai

A KSI pisztolyos sportlövői számára is megkezdődtek az edzések a kényszerszünet után, az egyesület szakosztályvezetője, Pál-Plichta Györgyi adott helyzetjelentést az újraindulásról.

Szakszemmel: Dénes Ferenc a digitalizáció sportbeli szerepéről

„Merjünk megújulni, nyitottnak lenni, mert ez kell ahhoz, hogy a magyar sportkultúra és az anyagi háttér összeérjen” – mondta Dénes Ferenc sportközgazdász a Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű konferencián, kiemelve a digitalizáció szerepét a járványhelyzetet követő hosszú távú alkalmazkodásban.

Sportpszichológia: „Fel kell tölteni a lelki benzinkutat!”

„A sportolóknak függetlenül attól kell tenniük a negatív hatást keltő szituációk leküzdéséért, hogy az milyen eredménnyel zárul. Azt se felejtsük el, hogy a humor, az önjutalmazás, a megerősítés és a siker átélésének szerepe még fontosabb lesz, mint korábban” − mondta dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője a Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű online konferencián.

Tenisz: Drahota-Szabónak Babos tanácsai is segítettek a Budapest-kupán

A juniorversenyek helyett egy ideje már a felnőttviadalokra koncentrál, legnagyobb célja, hogy egyszer elérje a top ötvenet a világranglistán. A 18 éves teniszezővel, Drahota-Szabó Dorkával beszélgettünk, aki remekül szerepelt a hét végi Budapest-kupán.

Labdarúgás: Pintér Attila tíz éve reformálná meg az utánpótlásképzést

„Az előrelépéshez az edzőknek kell változni, mert sok az ügyes gyerek és sajnos sok az ügyetlen edző” – vélekedik a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként is tevékenykedett Pintér Attila, aki átfogó tanulmányt készített a hazai futball utánpótlásképzéséről.

Körkép: fokozatosan indul újra az utánpótlássport Európában

A magyar kormány enyhített a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalmon, így lassanként újraindult, -indulhat a sportélet – legalábbis a szervezett edzések és a nézők nélküli sportesemények. De mi a helyzet másutt, hogyan halad a hosszú hetek óta várt újrakezdés? Három európai országban néztünk körül: az ottani állapotokról, a kilátásokról kint élő magyar versenyzők, szakemberek nyilatkoznak.

Torna: jól sikerült az első hazai online verseny

Véget ért a Magyar Torna Szövetség első online-versenye, amelyen kilenc egyesület több tucat tornásza vett részt. A viadal elsősorban az utánpótláskorú versenyzők motiválása miatt jött létre.

Vívás: újra edzésben a kadét Európa-bajnok Szemes Gergő

A tőrvívásban február végén kadét Európa-bajnoki címet szerző, 17 éves Szemes Gergővel beszélgettünk az edzések újraindulásának mikéntjéről és az állapotáról.

Gergely István: Fontos, hogy a sportolók ne hagyják el az álmokat

„Veszítettünk valószínűleg sok tehetséget, de közben találtunk rengeteg olyan sportolót, aki a munkában hisz, és azzal juthat nagyon messzire” – mondta Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke a Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű konferencián. A kétszeres olimpiai bajnok pólós beszélt az edzők megváltozott feladatairól, de kitért a klubvezetés kihívásaira is.

Kosárlabda: édesapja haláláról beszélt Sitku Márton

Tragikus hirtelenséggel hunyt el 48 évesen a legendás kosárlabda-játékos, Sitku Ernő pénteken. Fia, az U20-as válogatott Márton nyilatkozott a Blikknek a történtekről.

Atlétika: Bauer Rudolfot méregették, miután olimpiát nyert Párizsban

Noha az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, úgy gondoltuk, segédkezünk abban, hogy addig is fenntartsuk az ötkarikás játékok páratlan hangulatát. Ennek okán indítottuk el sorozatunkat: felidézzük az olimpiák összes pillanatát, amelyben magyar sportoló utánpótláskorúként (mai értelemben véve) állhatott dobogóra. Ezúttal a legendás diszkoszvető, Bauer Rudolf 1900-as párizsi győzelmére tekintünk vissza.

Úszás: többen is a nagy dobásukra vártak a törölt junior Eb-n

A koronavírus-járvány miatt törölték az aberdeeni junior úszó Európa-bajnokságot, amelyre az idén is több magyar éremesélyes várt.

Kajak-kenu: jól teljesített az ifiválogatott az első felmérőjén

A kajak-kenu utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Makrai Csaba szombaton a teljes ifjúsági keretet meghívta Szolnokra, ahol két óra alatt kétszer teljesítették a versenyzők az 5000 métert egyesben, időre.

Labdarúgás: a fiatalok szemszögéből is újraindult a magyar foci?

Szombaton három létfontosságú tétmérkőzéssel tért vissza hazánk a nemzetközi futballtérképre, s ezeken összesen nyolc utánpótláskorú fiatal játékában gyönyörködhettünk. Nem állt fejre a világ a kéthónapos kényszerszünetben: legtöbben az MTK Budapest színeiben léphettek pályára, míg a Mezőkövesd és a Mol Fehérvár összecsapásán ezúttal sem a magyar reménységek vitték a prímet.

Cselgáncs: újraindulnak a ceglédiek is

„Akikről biztosan tudjuk, hogy megfelelő fizikai állapotban tartották magukat, földharccal kezdenek − ebben a küzdelemfajtában kevesebb a sansza a nem várt húzódásnak, ficamnak, és a többinek... Egyhetes szintfelhozó tréningprogramot írtunk azoknak, akiken látjuk, inkább pihentek, mintsem dolgoztak, és csak ezt követően térhetnek vissza a tatamira” − mesél az újraindulás mikéntjéről a CVSE cselgáncsszakosztályának vezetőedzője, Bíró Tamás.

Atlétika: hosszú távra terveznek a debreceni fiatalok

Az egykori kiváló távfutó, a Debrecenben edzősködő K. Szabó Gábor a kényszerszünet pozitív hatásairól osztotta meg gondolatait.

Sakk: Kempelen Farkas híres sakkautomatája, a Török

Folytatódik a sakkrovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából indított az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. Bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak mind a fiataloknak, mind a szülőknek azok a történetek és gondolatok, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal. A hetente szombaton megjelenő írásokban található feladványok megfejtéséhez sok sikert kívánunk!

Kosárlabda: a motiváció fenntartására törekszik az Alba Fehérvár

Az Alba Fehérvár utánpótlás-szakmai igazgatójával, Farkas Sándorral beszélgettünk a kosárlabda-nevelőműhely újraindulásáról, és a koronavírus-járvány okozta idézőjeles leállás lehetséges hatásairól.

Labdarúgás: a Magyar Futball Akadémián is újraindult az élet

„Az utánpótlásfoci nem a bajnokságok végeredménye miatt jött létre, hanem a játékosok fejlesztéséért, úgyhogy most is ugyanolyan fontos a munkánk" – vallja Simon Miklós, a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttesének vezetőedzője, aki azért nem rejtette véka alá, hogy csalódott a korosztályos bajnokságok lezárása miatt.

Tekvondó: a Márton lányok nem Barbie babáznak az otthoni karanténban

A magyar tekvondó legnagyobb ígéretei közé sorolt 14 éves ikerpárt, Márton Luanát és Vivianát, valamint szüleiket kérdeztük, hogyan küzdenek meg a karanténnal Madridban.

Utánpótlásképzés: Lengyák György szerint nem így kell szórni a pénzt

A Magyar Atlétikai Szövetség korábbi utánpótlás-referense, Lengyák György – az úszás és a torna kivételével – tízéves korig nem engedné, hogy egyesületi sportcsoportok működjenek.

Kosárlabda: Kovács Georgina reméli, hogy sokáig igényt tart rá a ZTE

A ZTE NKK felnőttélvonalban szereplő kosárlabdacsapatának irányítójával, a 19 éves Kovács Georginával beszélgettünk a koronavírus-járvány miatt márciusban véget ért bajnokságban történtekről és a céljairól.

Tenisz: Drahota-Szabó meglepetéssel kezdett a Budapest-kupán

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

Vízilabda: Bóbis kezdő lenne a megerősödött Vasasban

Az alaposan megerősödött Vasas férfi vízilabdacsapatának az előző évadban legtöbbet foglalkoztatott két tinédzserét, Bóbis Botondot, valamint Korom Dánielt kérdeztük a változásokról és a várakozásokról.

Vívás: Halla Péter átértékelte nyugdíjas éveit a karanténban

A Vasas párbajtőrvívó-edzőjével, Halla Péterrel beszélgettünk arról, a koronavírus-járvány közben hogyan zajlott a munka, emellett szóba került az újraindulás mikéntje is.

Atlétika: Szemerei Leventének a vaddisznók fújtak hátraarcot

Az előző év legjobb junior férfi atlétájának választott 3000 méteres akadályfutó, Szemerei Levente önkéntes elhatározásból leszimulálta a koronavírus-járvány miatt eltörölt 10 km-es országos bajnokságot, és annak ellenére is új egyéni csúcsot teljesített, hogy út közben vaddisznók állták az útját.

Kosárlabda: Mányoky Réka tudja, nem szabad a meccsek elején hibáznia

„Számtalan olyan párharcból kerültünk ki győztesen, amelynek végén bármelyik fél örülhetett volna, nem kétség, gyakran meglepetést okoztunk. Szeretnénk az idei eredményekhez méltó módon szerepelni, megtartani ezt a formát, s talán azt is állíthatom, még egy lépcsőfokkal feljebb lépnénk a folytatásban” − vélekedik az NKE-FCSM Csata felnőttélvonalban szereplő csapatának 18 éves bedobója, Mányoky Réka.

Kosárlabda: szülői engedéllyel edzhetnek Nyíregyházán

Szigorú szabályok betartása mellett indulhat újra az élet a Nyíregyházi Sportcentrum kosárlabda-szakosztályában − ezekről nyilatkozott a klub honlapjának az ügyvezető, Sitku Ernő.

32912