Úszás: Milák Kristóffal arról, hogy közel járt a junior-világcsúcshoz

Vágólapra másolva!
2018.07.07. 11:27
Címkék
Fantasztikus úszást produkált Milák Kristóf pénteken este 200 m pillangón a Helsinkiben zajló junior Európa-bajnokságon. Az érdiek 18 esztendős klasszisa az utolsó fordulónál még saját világcsúcs-részidején belül volt, a rekorddöntés azonban végül elmaradt. A kontinensviadalon eddig két aranyérmet szerző versenyző többek között erről is nyilatkozott az Utanpotlassport.hu-nak. Eközben a péntek délelőtti előfutamok során akadt bőven magyar továbbjutó.

Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.huHárom nap után nyolc arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel áll a magyar válogatott a Helsinkiben zajló junior úszó Európa-bajnokságon, s ezzel továbbra is a második helyen áll az oroszok mögött az éremtáblázaton.Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.huHárom nap után nyolc arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel áll a magyar válogatott a Helsinkiben zajló junior úszó Európa-bajnokságon, s ezzel továbbra is a második helyen áll az oroszok mögött az éremtáblázaton.

Milák Kristóf megközelítette saját junior-világcsúcsát 200 m pillangón Fotó: Pass Ferenc
Milák Kristóf megközelítette saját junior-világcsúcsát 200 m pillangón Fotó: Pass Ferenc

Milák Kristóf megközelítette saját junior-világcsúcsát 200 m pillangón  •  Fotó: Pass Ferenc

Az érdiek 18 éves versenyzője, Milák Kristófa nyolcból két aranyérmet vállalt, a nyitónapon 400 m gyorson, pénteken pedig egyik fő számában, 200 m pillangón győzött. Utóbbi döntőjében parádés úszással, 1:53.94-es idővel ért célba, ráadásul az utolsó fordulónál még saját junior világcsúcs-részidején belül volt.

„Igazából mindenféle terv nélkül álltam oda, próbáltam odatenni magam. A legfontosabb, hogy edzésben legyek, de természetesen azért szeretném az érmeket is halmozni. Ez a mostani úszás a legjobbak között volt, és nagyon sajnálom, hogy csak százötvenig bírtam, a vége valahogy nem jött ki, ezért nem lett olyan jó az idő, mint amilyen lehetett volna.”

Milák Európa-bajnoki felkészülését nehezítette, hogy az elmúlt hetekben nemcsak a medencében, hanem az érettségin is helyt kellett állnia. Azt mondja, ez érezhető a teljesítményén is.

„A sok tanulás rendesen kivett belőlem, azt érzem, hogy nem vagyok elég gyors, és olyan hibákat is elkövetek, amiket nem szoktam. De mostantól már kizárólag az úszásra kell koncentrálnom, és remélem, Glasgowban úgy fogok úszni, ahogy szoktam és ahogy szeretnék.”

A felnőtt világbajnoki ezüstérmes versenyző még az Európa-bajnokság azt nyilatkozta, hogy a következő hónapokban a pillangó mellett szeretne gyorson és háton is jól szerepelni. Előbbi úszásnemben négyszázon ez már sikerült is.

„Az egy elég jó erőbeosztással úszott eredmény, ésbár elmaradtam a legjobbamtól, büszke lehetek rá.”

De vajon mennyi van még Kristófban, illetve mik a célok az Eb hátralévő két napján?

„Kicsit jobban elfáradtam mentálisan, mint fizikailag, ez érthető is a mögöttem hagyott év után. Még hátravan a 100 pillangó és a 200 gyors. Jól be kell osztanom az erőmet, mert a két futam között összesen egy szám van, ráadásul a fontosabbat, a száz pillangót rendezik később. Szóval majd sakkozni kell.”

A péntek délelőtti előfutamokban is jól úsztak a magyarok, Milák Kristóf (két számban), Zombori Gábor, Békési Eszter, Gyurinovics, Fanni, Ilyés Laura, Késely Ajna, Kurdi Zsófia és Nagy Réka is középdöntőbe jutott.

A 4x100 m-es mix vegyes váltó pedig Zombori Gábor, Bőhm Sebestyén, Barócsai Petra, Gyurinovics Fanni összeállításban a harmadik legjobb idővel egyenesen az esti fináléba került.

Délután négykor kezdődik az esti program, többek között a 800 m gyorson induló Kalmár Ákos és a 200 m gyorson érdekelt Késely Ajna főszereplésével.

ÉREMTÁBLÁZAT:

1.Oroszország1072
2.Magyarország813
3.Nagy-Britannia422
4.Izrael2--
5.Románia1--
6.Németország-72
7.Olaszország-27

JUNIOR ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, NEGYEDIK NAP, HELSINKI
Előfutamok. Fiúk:
200 m gyors: Hímer Krisztofer 1:53.05 – nem jutott tovább, Milák Kristóf 1:50.40 – a középdöntőbe jutott; 100 m mell: Bőhm Sebestyén 1:03.30 – a középdöntőbe jutott;50 m hát: Hímer Krisztofer 26.81 – nem jutott tovább, Szabó Bálint 27.06 – nem jutott tovább, Tiszai András 27.34 – nem jutott tovább, Zombori Gábor 26.15 – a középdöntőbe jutott; 100 m pillangó: Bukovics Milán 55.64 – nem jutott tovább, Milák Kristóf 53.20 – a középdöntőbe jutott.
Leányok:
50 m gyors: Gyurinovics Fanni 26.33 – a középdöntőbe jutott, Kurdi Zsófia 26.59 – nem jutott tovább; 100 m hát: Ilyés Laura 1:02.70 – a középdöntőbe jutott, Matula Fanni 1:04.25 – nem jutott tovább, Szabó-Feltóthy Eszter 1:04.00 – nem jutott tovább; 100 m mell: Békési Eszter 1:10.46 – a középdöntőbe jutott, Kurdi Zsófia 1:10.91 – a középdöntőbe jutott, Vécsei Réka 1:11.66 – nem jutott tovább; 200 m vegyes: Késely Ajna 2:16.85 – a középdöntőbe jutott, Mihályvári-Farkas Viktória 2:23.36 – nem jutott tovább, Nagy Réka 2:17.53 – a középdöntőbe jutott.
Mix:
4x100 m vegyes váltó: Magyarország (Zombori Gábor, Bőhm Sebestyén, Barócsai Petra, Gyurinovics Fanni) 3:55.82 – a döntőbe jutott.

Korábbi cikkeink a junior Európa-bajnokságról:
Folytatódik az aranyeső? − beharangozó
Soha rosszabb startot! − az első nap tudósítása
Bekezdett a magyar csapat! – az első nap értékelése
Mindig van feljebb − a második nap tudósítása
Eddig minden összejött − a második nap értékelése
Kitart a forma – a harmadik nap tudósítása

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik