Ifi olimpia: Ismét bebizonyította, hogy klasszis versenyző – edzője az aranyérmes Milákról

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.08. 08:49
Címkék
„Ismét bebizonyította, hogy klasszis versenyző, remek érzékkel építette fel a futamot. Igazából ezt tanítani nem lehet, erre születni kell” – mondta Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila miután tanítványa egyéni csúccsal, 3:48.08-as idővel győzött 400 m gyorson az ifjúsági olimpia első versenynapján, s ezzel a magyar küldöttség első aranyérmét szállította Buenos Airesben.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huMár az ifjúsági olimpia első versenynapján megkezdte szereplését a magyar csapat talán legerősebb részlege, a nyolctagú úszóválogatott. Vasárnap közülük hatan ugrottak medencébe a Buenos Aires-i Natatorium Uszodában.Bruckner Vince – utanpotlassport.huMár az ifjúsági olimpia első versenynapján megkezdte szereplését a magyar csapat talán legerősebb részlege, a nyolctagú úszóválogatott. Vasárnap közülük hatan ugrottak medencébe a Buenos Aires-i Natatorium Uszodában.

Milák Kristóf mindenkit lehajrázott 400 m gyorson Fotó: Joel Marklund/IOC
Milák Kristóf mindenkit lehajrázott 400 m gyorson Fotó: Joel Marklund/IOC

Milák Kristóf mindenkit lehajrázott 400 m gyorson  •  Fotó: Joel Marklund/NOB

Ráadásul mindjárt komoly éremesélyekkel. Már a 400 m gyors délelőtti előfutamában bizonyította ezt Kalmár Ákos és Milák Kristóf is – nem mellesleg az utóbbi két év junior Európa-bajnokairól beszélünk, előbbi 2017-ben, utóbbi pedig az idén győzött ezen a távon a kontinensviadalon. A bajaiak versenyzője a második, az érdiek újdonsült felnőtt Európa-bajnok úszója pedig a harmadik legjobb idővel került be az esti programba, amelyben egyébként óriási küzdelemre volt kilátás, miután a nyolc döntőbe jutott versenyző ideje között nem volt egy másodperc különbség sem.

Milák az esti döntőben újfent megmutatta, hogy nem csak pillangón klasszis. Parádésan felépített versenyzéssel, a végén amolyan igazi „milákos” hajrával elsőként csapott célba. 3:48.08-as ideje új egyéni csúcsot jelent, és immár nemcsak junior Európa- és világbajnoknak, felnőtt Eb-arany- és vb-ezüstérmesnek mondhatja magát, hanem ifjúsági olimpiai bajnoknak is.

A győzelem után az egyéni csúcsot úszó aranyérmes visszafogottan nyilatkozott a MOB sajtószolgálatának.

„Látszott, hogy még nem volt az igazi. De ahhoz képest, hogy az évnek ebben az időszakában ritkán szoktunk versenyezni, nem is rossz ez az idő..."

Nem csoda, hogy Milák trénere, Selmeci Attila csak szuperlatívuszokban beszélt versenyzőjéről.

„Betegsége miatt két hetet kihagyott, és a glasgow-i felnőtt Európa-bajnokság óta egyáltalán nem versenyzett, ezért nem igazán tudtam, mire számíthatok tőle. Bár a felkészülési idő igen rövid volt, azt gondolom, Kristóf ismét bebizonyította, hogy klasszis versenyző, hiszen egy ilyen komoly erőt igénylő számban tudott győzni. A döntő előtt figyelmeztettem, hogy remek hajrások vannak a mezőnyben, úgyhogy tartalékoljon erőt a végére. Remek érzékkel építette fel a futamot. Igazából ezt tanítani nem lehet, erre születni kell. Aztán persze kiderül, mennyi van még benne, visszaléptünk az 50 m gyorstól, az 50 és 100 m háttól, hogy bírja az igazán fontos számokat. Meglátjuk, mindenesetre a mai teljesítménye a folytatásra nézve is biztató.”

A finálé másik magyar résztvevője, Kalmár Ákos pedig a délelőtti előfutamban úszott idejét valamelyest felülmúlva 3:51.56-tal az ötödik helyen zárt. De ő ezen a számon inkább csak „bemelegített”, az ifi olimpia előtt úgy nyilatkozott, 800 m gyorson várja magától a legtöbbet.

Nem sikerült döntőbe jutnia 200 m vegyesen a tizenötszörös junior Európa-bajnok Késely Ajnának. A Kőbánya SC 17 éves kiválósága 2:17.98-as idővel ötödik helyen végzett az előfutamában, ami nem volt elég a legjobb nyolc közé kerüléshez. Persze még hátra vannak a gyorsszámok, amelyekben komoly esélyese lehet a versenynek, korábban elmondta, a 400 m gyorsot várja a leginkább.

Zombori Gábor döntőbe jutott 100 m háton Fotó: Pass Ferenc
Zombori Gábor döntőbe jutott 100 m háton Fotó: Pass Ferenc

Zombori Gábor döntőbe jutott 100 m háton  •  Fotó: Pass Ferenc

Nagyot úszott a Budafóka SE éppen hétfőn 16 esztendős versenyzője, Zombori Gábor. 100 m háton a délelőtti előfutamból a nyolcadik idővel (56.46) jutott a középdöntőbe, ahonnan azt még megjavítva hatodikként (56.19) szárnyalt tovább a hétfő esti fináléba. És nyilván azon lesz, hogy a lehető legemlékezetesebbé tegye a születésnapját…

A másik két középdöntős magyar versenyző nem járt sikerrel. Ilyés Laura 10. lett 100 m háton (1:02.90), míg Bőhm Sebestyén tizenkettedikként végzett 100 m mellen (1:03.23).

Hétfőn pedig újabb emlékezetes versenynap következik. Milák 200 m gyorson és 100 m pillangón száll harcba, míg 200 m pillangón bemutatkozik Dél-Amerikában a junior Európa-bajnoki címvédő Berecz Blanka is.

IFJÚSÁGI OLIMPIA, BUENOS AIRES (ARGENTÍNA)
Első nap
Fiúk. Döntő.
400 m gyors: 1. Milák Kristóf 3:48.08, 2. Marco De Tullio (Olaszország), 3. Josida Keiszuke (Japán), …5. Kalmár Ákos 3:51.56.
Középdöntők. 100 m hát: Zombori Gábor 56.19 – döntőbe jutott; 100 m mell: Bőhm Sebestyén 1:03.23 – nem jutott tovább.
Leányok. Döntő. 200 m vegyes: 1. Anastasia Gorbenko (Izrael) 2:12.88, 2. Anja Crevar (Szerbia), 3. Cyrielle Duhamel (Franciaország).
Középdöntő. 100 m hát: Ilyés Laura 1:02.90 – nem jutott tovább.
Mix. Döntő. 4x100 m gyorsváltó: 1. Oroszország 3:28.50; 2. Brazília, 3. Kína.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású eseményekről és eredményekről!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik