Úszás: Kalmár Ákos második aranyát is megnyerte Helsinkiben

Vágólapra másolva!
2018.07.08. 10:20
Címkék
Kalmár Ákos második aranyérmét nyerte szombaton a Helsinkiben zajló junior úszó Európa-bajnokságon. A bajaiak 18 éves versenyzője ezúttal 800 m gyorson győzött, majd elégedetten értékelte a kontinensviadalt. Eközben a vasárnap délelőtti előfutamokból csak a leány 4x200-as gyors- és a fiú 4x100-as vegyes váltó jutott a döntőbe.

Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.huAz addigi nyolc mellé még egy aranyérmet szerzett a magyar csapat a Helsinkiben zajló junior Európa-bajnokságon. Kalmár Ákos az 1500 után 800 m gyorson is magabiztosan győzött, rajta kívül Késely Ajna ezúttal ezüst- (200 m gyors), Barócsai Petra pedig bronzérmet nyert.Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.huAz addigi nyolc mellé még egy aranyérmet szerzett a magyar csapat a Helsinkiben zajló junior Európa-bajnokságon. Kalmár Ákos az 1500 után 800 m gyorson is magabiztosan győzött, rajta kívül Késely Ajna ezúttal ezüst- (200 m gyors), Barócsai Petra pedig bronzérmet nyert.

Kalmár Ákos egyéni korosztályos országos csúccsal győzött 800 m gyorson Fotó: Pass Ferenc
Kalmár Ákos egyéni korosztályos országos csúccsal győzött 800 m gyorson Fotó: Pass Ferenc

Kalmár Ákos egyéni korosztályos országos csúccsal győzött 800 m gyorson  •  Fotó: Pass Ferenc

A bajaiak 18 éves versenyzője nem egyszerűen győzött, hanem új korosztályos rekordot úszott: 7:55.41-es idejével saját csúcsát javította tovább. Mind az eredményt, mind a teljesítményt elégedetten értékelte a verseny után.

„A részidőket nézve úgy gondolom, elég jól felépített úszás volt, ez látszott a futam közben is. Éreztem, hogy a második fele erősebb, de erre egyébként is szükség volt, mert jöttek a többiek. Kicsit sikerült javítani a tavalyi időmön, így egyéni csúcs lett belőle. Örülök neki nagyon.”

Kalmár versenye úgy sikerült, ahogyan eltervezte, a második négyszáz métert nyomta meg jobban.

„Úgy akartam ahogyan úsztam is , hogy a táv második felére tempót váltok. Ezt egy darabig bírták az ellenfelek, de a végén én bizonyultam a jobbnak.”

Az immár háromszoros junior Európa-bajnok úszó elérte céljait Helsinkiben, hiszen két aranyérmet vihet haza.

„Valami ilyesmit terveztem az Eb előtt is. Illetve szerettem volna még négyszázon is egy érmet, ahhoz viszont most nem volt meg a gyorsaságom. Ezzel is beérem.”

A verseny színvonalával is meg volt elégedve, annak ellenére, hogy az első napokban akadtak nehézségek.

„Kicsit döcögve indult, az elején például nehézséget okozott az uszoda megközelítése. Ilyen, hogy villamossal kellett jönni az uszodába, korábban még nem történt, de megoldották, jó verseny volt.”

A vasárnap délelőtti előfutamok visszafogott eredményeket hoztak. Az egyéni számokban nem jutott tovább magyar versenyző, viszont a fináléba került mind a leány 4x200-as gyors-, mind a fiú 4x100-as vegyes váltó.

Emellett Milák Kristóf (kettőt), Késely Ajna, Nagy Réka és Ilyés Laura is döntőt úszik a zárónapi programban.

JUNIOR ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÖTÖDIK NAP, HELSINKI
Előfutamok. Fiúk:
50 m gyors: Hímer Krisztofer 23.79 – nem jutott tovább, Szabó Bálint 24.17 – nem jutott tovább; 400 m vegyes: Bukovics Milán 4:35.70 – nem jutott tovább, Huszti Dávid 4:30.84 – nem jutott tovább, Kós Hubert 4:29.80 – nem jutott tovább; 4x100 m vegyes váltó: Magyarország (Szabó Bálint, Bőhm Sebestyén, Zombori Gábor, Hímer Krisztofer) 3:46.31 – a döntőbe jutott.
Leányok:
50 m pillangó: Hatházi Dóra 28.43 – nem jutott tovább, Kurdi Zsófia 28.35 – nem jutott tovább; 4x200 m gyorsváltó: Magyarország (Fábián Fanni, Berecz Blanka, Gyurinovics Fanni, Barócsai Petra) 8:12.06 – a döntőbe jutott.
Az esti program:
fiú 50 m gyors, leány 50 m pillangó, fiú 400 m vegyes, leány 100 m hát (Ilyés Laura), fiú 100 m mell, leány 100 m mell, fiú 200 m gyors (Milák Kristóf), leány 200 m vegyes (Késely Ajna, Nagy Réka), fiú 100 m pillangó (Milák Kristóf), leány 50 m pillangó, fiú 50 m gyors, leány 4x200 m gyorsváltó (Magyarország), fiú 4x100 m vegyes váltó (Magyarország).

Korábbi cikkeink a junior Európa-bajnokságról:
Folytatódik az aranyeső? − beharangozó
Soha rosszabb startot! − az első nap tudósítása
Bekezdett a magyar csapat! – az első nap értékelése
Mindig van feljebb − a második nap tudósítása
Eddig minden összejött − a második nap értékelése
Kitart a forma – a harmadik nap tudósítása
Rekordközelben – a harmadik nap értékelése
És még egy... – a negyedik nap tudósítása

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik