„Normális” évet produkált 2019-ben a magyar úszóutánpótlás. Vagyis a netánjai, helsinki, illetve indianapolisi aranyeső elmaradt, de azért természetesen így sem maradtak adósak dobogós helyezésekkel a fiatalok. Az egy-egy junior Európa- és világbajnoki cím mellett hat érem jutott a mieinknek.

A felnőttkapitány szerint 99%, hogy Zombori ott lesz az olimpián Forrás: MÚSZ

A felnőttkapitány szerint 99%, hogy Zombori Gábor ott lesz az olimpián  •  Forrás: MÚSZ

A felnőttválogatott szövetségi kapitányával, dr. Sós Csabával értékeltük az esztendőt, aki ezúttal sem panaszkodott a jövő generációjára.

„Az idei szereplés körülbelül olyan volt, mint amilyet várni lehetett, illetve amilyen lenni szokott. Akadt egy-két kiugró versenyzőnk, és megint jött mellé egy csomó érem. A Milák Kristóf, Késely Ajna fémjelezte generációból nem lehet kiindulni, nekünk olyan erős utánpótlásunk – amikor a váltó is világcsúccsal nyer – nagyjából tizenöt évente van, és akkor az a korosztály jó pár évig el is viszi a válogatottat.”

Tény, a magyar úszósportban nem számít kiemelkedőnek az idei csapat, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek kiemelkedő egyéniségek, akikre akár Tokióban is számíthat Sós.

„Berecz Blanka vb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok, mégis nagyon nehéz a helyzete, mert négyen is előtte vannak itthon. Ettől függetlenül menedzselni fogjuk őt, de az olimpiára Zombori Gábor és Békési Eszter a legesélyesebb. Rajtuk kívül Fábián Fanni fontos szereplője lehet a 4x200 m-es gyorsváltónak és ne felejtsük el a vb-negyedik hátúszót, Szabó-Feltóthy Esztert sem.”

MAGYAR ÉRMEK A 2019-ES KOROSZTÁLYOS ÚSZÓ-VILÁGVERSENYEKEN:
Junior Európa-bajnokság (Kazany)
Arany: Berecz Blanka (200 m pillangó)
Ezüst: Fábián Fanni (200 m pillangó), Mihályvári-Farkas Viktória (400 m vegyes), Török Dominik Márk (200 m pillangó)
Bronz: Mihályvári-Farkas Viktória (1500 m gyors), fiú 4x200 m gyorsváltó (Zombori Gábor, Pap Bálint, Ulrich Botond, Fábián Milán, Galyassy Szilárd)
Junior-világbajnokság (Budapest)
Arany: Zombori Gábor (400 m gyors)
Ezüst: Berecz Blanka (200 m pillangó)
Bronz:

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

 

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport