Úszás: Békési Eszter decemberben sem áll le

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.11. 10:53
Címkék
Pályafutása első felnőtt vk-aranyát nyerte a sorozat katari állomásán Békési Eszter. Az Egri Úszó Klub 17 éves, olimpiai A-szintes versenyzője azonban még az idei évre sem végzett, a rövid pályás Eb-n országos csúcsot úszna.

Sokadszorra bizonyított az idén az Egri Úszó Klub 17 éves mellúszó-specialistája, Békési Eszter, most éppen a dohai felnőtt világkupaversenyen. Előbb nyert a legerősebb számán, 200 méteren (2:28.24), majd egy nappal később, százon csaknem egyéni csúcsot úszva harmadik lett (1:08.79), és újra dobogón találta magát.

Békési Eszternek egyre gyakrabban gratulálnak a felnőttek között is Forrás: MÚSZ
Békési Eszternek egyre gyakrabban gratulálnak a felnőttek között is Forrás: MÚSZ

Békési Eszternek egyre gyakrabban gratulálnak a felnőttek között is  •  Forrás: MÚSZ

Az idén részt vett az Úszó Bajnokok Ligáján, döntőket úszott a kazanyi junior Eb-n, olimpiai A-szintet teljesített a budapesti junior-világbajnokságon és a szintén hazai rendezésű vk-versenyen ezüstérmet lett. Az év végéhez közeledve elárulta, boldogan aláírta volna ezt a szereplést az alapozáskor.

– Az eddigi legnagyobb eredményedet érted el a felnőttek között, most már vk-aranyérem is a vitrinbe kerülhet. Mi volt az első gondolatod a célba csapáskor?

– Az első helynek persze örültem, de ennél erősebb mezőnyre számítottam, nem gondoltam volna, hogy ez az idő elég lehet a győzelemhez. Száz méteren viszont sokkal erősebb riválisok voltak a medencében, sikerült megközelítenem az egyéni csúcsomat, az elég jó volt.

– Jól értem, hogy boldogabban emlékszel vissza a harmadik helyre, mint az aranyéremre?

– Nyilván örülök, hiszen győztem. De a mostani idő elmaradt attól is, amit a budapesti világkupaversenyen úsztam, pedig akkor mindössze három hete voltam edzésben. Viszont úgy látszik, nekem erős mezőny kell, hogy igazán kihozzam magamból a maximumot. Ez most csak a száz méteren jött össze.

Az egri lány hatalmas hajrája a "nagyok" között is sokat érhet Forrás: MÚSZ
Az egri lány hatalmas hajrája a "nagyok" között is sokat érhet Forrás: MÚSZ

Az egri lány hatalmas hajrája a "nagyok" között is sokat érhet  •  Forrás: MÚSZ

– Az önbizalmad szempontjából azért valószínűleg nem jönnek rosszul ezek a sikerek. Hogy érzed magadat a felnőttmezőnyben?

– Biztos, hogy magabiztosabb leszek és jobban hiszek magamban ezek után. Az utánpótlás után már csak a felnőttversenykre kell koncentrálnom, és kezdem megismerni, kik is lehetnek a riválisok.

– Decemberben utazol a felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságra is. Milyen célokkal csobbansz vízbe Glasgow-ban?

– A forduló nem éppen az erősségem, ezért nem a kedvencem a rövid pálya. A fő számomban, kétszáz méter mellen szeretnék a középdöntőbe kerülni és esetleg országos csúcsot úszni. Ha ez nem sikerül Skóciában, akkor egy héttel utána az országos bajnokságon.

– És ha azt mondom, hogy Tokió?

– Már nincs túl sok idő addig. Lesz előtte még a felnőtt Európa-bajnokság, ami nagyon jó felvezetése lehet az olimpiának. Ott szeretnék döntőt úszni, aztán mehetünk Japánba.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik