Torna: Szujó Hanna pörgős zenével készül a győri junior vb-re

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.07. 08:29
Címkék
A TC Békéscsaba 14 éves tornásznője, Szujó Hanna bámulatos őszi sorozatot zárt a libereci ORV-győzelemmel. Zsilinszki Tünde és Petrovszki Pál tanítványa azonban máris a jövő évi újabb feladatokra koncentrál. A karácsonyi szünetben például új talajgyakorlatához keres majd zenét. Valami pörgőset, amellyel új egyéniségét mutathatja majd meg a hazai rendezésű junior-világbajnokság közönségének.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huGördülékenyen zajlik a generációváltás a magyart női tornászsport utánpótlásában, s erre a Liberecben megrendezett Olimpiai Reménységek Versenye volt a legjobb bizonyíték. A Bácskay Csenge, Schermann Bianka, Székely Zója alkotta, jövőre már a felnőttek között versenyző trió nélkül is nyerni tudott a 2019-es esztendő kihívásaira készülő magyar utánpótlás-válogatott, Szujó Hanna pedig az egyéni összetett versenyben is a dobogó legmagasabb fokára állhatott.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huGördülékenyen zajlik a generációváltás a magyart női tornászsport utánpótlásában, s erre a Liberecben megrendezett Olimpiai Reménységek Versenye volt a legjobb bizonyíték. A Bácskay Csenge, Schermann Bianka, Székely Zója alkotta, jövőre már a felnőttek között versenyző trió nélkül is nyerni tudott a 2019-es esztendő kihívásaira készülő magyar utánpótlás-válogatott, Szujó Hanna pedig az egyéni összetett versenyben is a dobogó legmagasabb fokára állhatott.

A csapat győzelmének értékét emelte, hogy az európai élvonalhoz tartozó brit együttest sikerült a hat fiatal magyar tornásznak maga mögé utasítania. S bár a sikerből kiegyensúlyozott és megbízható teljesítményével mindenki kivette a részét, Szujó Hanna tette fel a koronát a közös produkcióra.

A két évvel ezelőtti junior Eb-én már feltűnt a leánycsapat névsorában a Szujó név. Ám az nem Hanna, hanem Dóra volt, a mostani ORV-győztes nővére, aki éppen idén fejezte be tornászkarrierjét, 16 éves korában. A kisebbik Szujó-lány testvérét követve került a szerek világába, s hogy könnyebb legyen a családi logisztika megoldása, négy évvel ezelőtt a Dóra gyakorlásait irányító Zsilinszki Tünde, Petrovszki Pál edzőpároshoz került.

Szujó Hanna remekelt gerendán a szerenkénti döntőkben az ORV-n Forrás:OHC Liberec
Szujó Hanna remekelt gerendán a szerenkénti döntőkben az ORV-n Forrás:OHC Liberec

Szujó Hanna remekelt gerendán a szerenkénti döntőkben az ORV-n  •  Forrás: OHC Liberec

− Mindig is szerettem mozogni, s mivel nővérem tornázott, hát én is ide keveredtem – mesél a kezdetekről Szujó Hanna, aki számára az idei év első nagy erőpróbája a glasgow-i junior Európa-bajnokság volt, amelyen hasznos tagja lehetett a 9. helyen végzett magyar leánycsapatnak. – Sokat dolgoztam azért, hogy bekerüljek a válogatottba, a kontinensviadal hangulata pedig teljesen magával ragadott. Hatalmas élmény volt számomra az Eb-részvétel, s az őszi eredményeimen is látszódik, mekkora lökést adott a karrieremnek. Az ORV-győzelemre nem számítottam, de a csapat dobogós helyezésében mindenképpen reménykedtem.Nagyon jól tornáztam, mégis az atanulság, hogy fejlődnöm kell anyagerőben, ha a jövőre az ideihez hasonló sikerességgel szeretném folytatni a versenyzést.

Hanna nem titkolja, hogy a talaj a kedvenc szere, s az is azért, mert imád táncolni. A zenéről már nem is beszélve. Számára nem teher, sokkal inkább élvezet az új gyakorlathoz kisérő dallamot választani. S bár Zsilinszki Tünde teljes egészében rábízta a döntés felelősségét, Hanna mégsincs egyedül ebben a nehéz helyzetben. Nővére, Dorka is segít neki a tökéletes muzsika megtalálásában.

− Két éven át fogja hallgatni ezt a kíséretet, ezért tartom fontosnak, hogy ő döntse el,mi illik hozzá a legjobban – avat be minket az új talajgyakorlat megalkotásának rejtelmeibe Zsilinszki Tünde, a TC Békéscsaba edzője. – Hanna nagyon szeret táncolni, ami hatalmas előnyt jelent talajon. A jövő évi junior-világbajnokságot Győr rendezi, ezért szeretnénk a hazai közönség számára valami hatásos produkcióval előrukkolni ebben a számban. Én csak azt kívánom, egészséges legyen és töretlenül folytathassuk a megkezdett munkánkat. Hanna éppen most kezd serdülni, drukkolunk, hogy ne nőjön nagyon gyorsan, mert akkor a megváltozó súlypontja megzavarhatja az új elemek tanulásában. Amennyiben Hannában megmarad az eddigi elszántság, akkor nem lesz semmi baj a folytatásban.

Zsilinszki Tünde szerint Hanna már Glasgow-ban is sikeresen mutatkozott be a nemzetközi porondon, hiszen három szeren is beszámítottak pontjai a csapat végeredményébe. Ezt követően Mariborban, a hagyományos Salamunov Emléktorna junior mezőnyében bizonyult legyőzhetetlennek, hiszen nemcsak az egyéni összetettet, de a négy szerenkénti döntőt követően is az ő nyakába akasztották az aranyérmet. Ezt követte a Mesterfokú bajnokság, amely egy kisebb rontást leszámítva szintén jól sikerült, majd a már említett ORV-siker. A békéscsabai edzőnő azért elégedett különösen, mert tanítványa hosszú időn keresztül, több fontos versenyen át is sikeresen átmentette csúcsformáját.

− Hanna szerencsére jó versenyző, kiélezett helyzetben is megállja a helyét. Sőt, az ORV-n a szerenkénti döntőben jobb gyakorlatot mutatott be gerendán, mint előző nap, az egyéni összetett során. Örülünk, hogy ilyen jól kijött a lépés, most belevetjük magunkat az új elemek tanulásába, hogy jövőre már az anyagerősségben is az élvonalban lehessünk.

A 14 éves békéscsabai tornász az ünnepek alatt csak néhány napnyi pihenőt kap, hiszen Zsilinszki Tünde komolyan gondolta, hogy mostantól teljes gőzzel a jövő évi világversenyekre készülnek. De ez egyáltalán nem zavarja Hannát, hiszen célkitűzései pontosan megegyeznek edzőinek az elvárásaival:

Maximalista vagyok, mindig a legjobbat szeretném kihozni magamból. Ugyanakkor a kitartásom is megfelelő. Ha kell, minden elemmel megküzdök a tanulás során. Talán a felemáskorlát az, amelyen viszonylag lassan haladok, de azt sem adom fel. Az új talajgyakorlatom megalkotása nagyon izgalmasnak tűnik, szeretnék valami pörgős, dinamikus zenét találni hozzá. A karácsonyi röpke szünet alatt remélem megtalálom azt a dallamot, amellyel egy újabb énemet is megmutathatom a közönségnek.

További korosztályos hírekTORNÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik