Torna: Postás-karácsony díjakkal

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.12. 08:48
Címkék
A Postás SE közel négyszáz tornásza mutatta be évvégi produkcióját a klub hagyományos karácsonyi gáláján. Az ünnepségen az év legjobb sportolójának járó díjat Bácskay Csenge, az ifjúsági olimpia ugrásban ezüstérmet nyert versenyzője kapta.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA nagymúltú Postás SE idén is megrendezte hagyományos karácsonyi ünnepségét, amelyen a női tornaszakosztály fiataljai voltak a főszereplők, de a klub más sportágakban jeleskedő utánpótláskorú versenyzői közül is felléptek néhányan. A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok játékterét erre az alkalomra szőnyeggel borították be, a nézőtér pedig megtelt a különleges produkciókat bemutató fiatalok családtagjaival. A műsor érdekessége volt, hogy az ifjúsági olimpián, Buenos Airesben ezüstérmet nyert Bácskay Csenge éppúgy szerepelt a műsorban, mint a tornát pusztán szabadidősportként űző apróságok. A Postás családban azonban ez régen is, és most is természetes volt.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA nagymúltú Postás SE idén is megrendezte hagyományos karácsonyi ünnepségét, amelyen a női tornaszakosztály fiataljai voltak a főszereplők, de a klub más sportágakban jeleskedő utánpótláskorú versenyzői közül is felléptek néhányan. A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok játékterét erre az alkalomra szőnyeggel borították be, a nézőtér pedig megtelt a különleges produkciókat bemutató fiatalok családtagjaival. A műsor érdekessége volt, hogy az ifjúsági olimpián, Buenos Airesben ezüstérmet nyert Bácskay Csenge éppúgy szerepelt a műsorban, mint a tornát pusztán szabadidősportként űző apróságok. A Postás családban azonban ez régen is, és most is természetes volt.

Az évzáró ünnepségek velejárója, hogy az esztendő legjobbjait külön is köszöntik. A Postás SE-nél idén nem kellett sokat gondolkodni azon, hogy ki kapja az év sportolója díjat. A 15 esztendős Bácskay Csenge Buenos Aires-ben nagyszerű ugrást bemutatva lett második, a fiatalok ötkarikás játékán. Ráadásul nem is akárhogyan. A fináléban azt a Jurcsenkó duplacsavart mutatta be, amely korábban még soha nem sikerült neki.

Valamennyi korosztály képviseltette magát a változatos bemutatón
Valamennyi korosztály képviseltette magát a változatos bemutatón

Valamennyi korosztály képviseltette magát a változatos bemutatón

− Amikor átvettem a díjat, szinte újra átéltem a Buenos Aires-i pillanatokat – mondta honlapunknak meghatottan Bácskay Csenge, az ünnepséget követően. – Leginkább az öröm jutott eszembe, hiszen az idei évem csúcspontja volt ez az ezüstérem. A duplacsavart én erőltettem leginkább, az edzőim féltettek, nehogy megsérüljek. Ma sem tudom miben bíztam igazán. Azt hajtogattam magamnak, hogy sikerülni fog, sikerülni fog és végül tényleg sikerült.

A történethez hozzá tartozik, hogy a Postás fiatal versenyzője a melegítésnél még letette a kezét ugrás közben, a három perces gyakorlásnál azonban már tökéletesen végrehajtotta az elemet, majd élesben is sikerrel járt. Két edzője közül, Osztie Gézakísérte el őt az argentin fővárosba, Gondos-Arató Orsolya pedig itthonról figyelte tanítványa produkcióját.

− Folyamatosan kapcsolatban voltunk, beszéltünk, így sejtettem, hogy megpróbálja – emlékezett vissza a nagy pillanatra a karácsonyi ünnepségen Gondos-Arató Orsolya, miután tanítványa átvette az év legjobb sportolójának járó díjat. – A háromperces gyakorlást már élőben tudtam nézni, s olyan könnyen tette oda, hogy először nem is akartam hinni a szememnek. Ezek után vétek lett volna a szólításnál kihagyni. Irtózatosan büszke vagyok arra, hogy ezt bevállalta. Csenge megdolgozott az eredményéért.

A Buenos Aires-ben történtek fényében az is természetes, hogy idén az év edzője címet a Csengét elkísérő Osztie Géza kapta meg, aki kolléganőjéhez hasonlóan, csak büszkeséggel tudott tanítványáról beszélni. Elmondása szerint ő volt az, aki jobban félt az új elemtől, a fiatal tornászlány nála is jobban akart bizonyítani.

De nemcsak ifi olimpia, hanem junior Európa-bajnokság is volt idén, amelyen Bácskay Csenge mellett a Postás másik kiválósága, Székely Zója is részt vett. Előbbi ugrásban, utóbbi pedig felemáskorláton lett hatodik, együtt pedig sokat tettek a csapat 9. helyezéséért. Jövő évtől mindkét fiatal a felnőttek között folytatja, céljuk is ugyanaz, bekerülni a világbajnoki csapatba.

− Nagyon jó év volt az idei, a kontinensviadalon erős mezőny jött össze felemáskorláton, a jó kiviteli pontszámomnak köszönhettem a pontszerző helyemet – idézte fel a Glasgow-i junior Eb-t Székely Zója a karácsonyi ünnepségen. – Úgy érzem sok van még bennem, ha az anyagerősségen sikerül javítanunk, akkor bekerülhetek a csapatba. Félni nem félek a felnőtt mezőnytől, csak egy picit tartok tőle.

A vidám és hangulatos ünnepségre a szakosztály több egykori kiválóságát és a sportág vezetőit is meghívták. Dr. Magyar Zoltán, a hazai szövetség elnöke honlapunknak a klub tervezett akadémiájáról beszélt, amely a magyar tornasport érdekeit is szolgálni fogja:

− Budapesten sajnos nincsenek meg az infrastuktúrális feltételek, hogy rangos nemzetközi versenyt rendezzünk, ezért ad majd Győr otthont a jövő évi junior világbajnokságnak. Ha felépüla Postás akadémiája, a fővárosban is új lehetőségek nyílnak meg a sportág számára. Utánpótlás versenyzőink sikeres évet zártak az idén, ám azt látnunk kell, hogy a felnőtt és a közvetlen mögötte álló fiatal versenyzők rétege elég szűk még. Mögöttük azonban már szélesebb tömegek vannak, ők lehetnek a jövő zálogai.

Az egykori kiváló tornászok közül a legidősebb élő olimpiai bajnok, Keleti Ágnes a Postás SE örökös tagja elismerést vehette át a családias ünnepség keretében. Ugyanebben a díjban részesült a tokiói olimpián felemáskorláton ezüstérmet nyert Schmittné Makray Katalin, aki 1957-ben lett a klub igazolt versenyzője, s lélekben a mai napig annak is érzi magát.

−Klubomnak köszönhetem a legszebb barátságaimat, miközben rendet és fegyelmet tanultam az edzéseken. Mindháromért örökre hálás leszek a Postás családnak – mondta honlapunknak Schmittné Makray Katalin arra a kérdésünkre válaszolva, hogy mit jelent és jelentett neki egykori egyesülete.

A karácsonyi ünnepségen résztvevő közel négyszáz gyerek lelkes produkcióját elnézve, a Postás család számukra is örökös tagságot jelent majd.

További korosztályos hírekTORNÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik