Torna: Balázs Krisztián kéztörése után menne az év végi ifi Eb-re

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.10. 16:11
Címkék
Az FTC-Telekom 18 éves tornásza, Balázs Krisztián kéztörés miatt néhány hét pihenőre vonult, de a felkészülését nem a balesete, hanem a szokatlan, decemberi időpontra kiírt ifjúsági Európa-bajnokság változtatta meg igazán.

„A gyűrűről akartam leugrani, és a jobb kezemmel el is tudtam engedni a karikát, de a bal beragadt. Fennmaradtam, nagyot rántott rajtam, és a singcsontomból leszakadt egy darab a csuklómnál. Ez most kerek hat hét kihagyás” – idézi fel balesetét az FTC-Telekom 18 éves válogatott tornásza, Balázs Krisztián.„A gyűrűről akartam leugrani, és a jobb kezemmel el is tudtam engedni a karikát, de a bal beragadt. Fennmaradtam, nagyot rántott rajtam, és a singcsontomból leszakadt egy darab a csuklómnál. Ez most kerek hat hét kihagyás” – idézi fel balesetét az FTC-Telekom 18 éves válogatott tornásza, Balázs Krisztián.

A lelkesedése töretlen maradt Balázs Krisztiánnak Forrás: fradi.hu
A lelkesedése töretlen maradt Balázs Krisztiánnak Forrás: fradi.hu

A lelkesedése töretlen maradt Balázs Krisztiánnak  •  Forrás: fradi.hu

Az említett hat hétből már kettő eltelt a sérülés óta, a versenyző azonban még gipszet visel, és folyamatosan jár az orvosi ellenőrzésekre. Nem első ízben pártol el tőle a szerencse. A tornászberkekben csak „Kiki”-ként ismert fiatal két évvel ezelőtt a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián súlyos bokasérülést szenvedett, az akkor alaposan megnehezítette a tavalyi junior-világbajnokságra és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) történő felkészülését. A hozzáállásáról és kitartásáról azonban leginkább az így elért eredményei árulkodnak: Argentínában és a győri junior vb-n nyújtón, a bakui EYOF-on korláton lett bronzérmes. Nagy Zoltán tanítványa idén utolsó évét tölti az ifjúsági korosztályban, és többször hangoztatta: méltó módon szeretne búcsúzni az utánpótlásévektől.

A nagy dobást az eredetileg nyárra kiírt bakui ifi Eb-n tervezte, azonban a koronavírus-járvány miatt az eseményt elhalasztották, és sorsa sokáig bizonytalan volt. Nemrégiben azonban kiderült, a kontinensviadalt változatlan helyszínen december kilencedikei kezdettel rendezik meg. Amíg nem volt időpontja a korosztályos eseménynek, Krisztián és edzője nem is tudott tervezni. Az év eleji koncepció szerint a tornász már ősztől kizárólag a felnőttmezőnyben mérette volna meg magát, most változott a helyzet. Szándékai szerint ott lesz az ifi Eb-n.

A pihenés most másként fog kinézni, mint ahogy nemrégiben azt Kiki bemutatta a közösségi oldalán Forrás: Balázs Krisztián / Facebook
A pihenés most másként fog kinézni, mint ahogy nemrégiben azt Kiki bemutatta a közösségi oldalán Forrás: Balázs Krisztián / Facebook

A pihenés most másképp néz ki, mint ahogy nemrégiben azt Kiki bemutatta a közösségi oldalán  •  Forrás: Balázs Krisztián / Facebook

„Alapesetben most túl lennék az Európa-bajnokságon, de így, hogy halasztották és új időpontja is van, teljesen megváltozik a felkészülés. A fő versenyem most már az év második felében lesz, így kell számolnunk, és ez eléggé szokatlan szituáció, mert decemberre le szoktunk állni a gyakorlatozással. Olyankor már új elemeket tanulunk. Egyelőre azon vagyok, hogy meggyógyuljak. Most elmegyek egy kis pihenőre, mert arra is kell időt szánni, de ahogy újra edzésbe állok, mindent a korábbiakhoz hasonló módon, százszázalékos erőbedobással fogok csinálni. A karantént végigedzettem, és az év első felében nagyon jó formába kerültem. Ezt akarom átmenteni a második részébe is, és akkor minden rendben lesz.”

Krisztián úgy tervezi, a pihenőt követően gyógytornászi felügyelet és folyamatos ellenőrzések mellett a terhelést fokozatosan kezdi meg. Arról, hogy a nehezítő körülmények ellenére is képes kihozni magából a maximumot, már többször tanúbizonyságot tett. A „nagy dobásról” egy pillanatra sem mondott le: ami késik, az ő esetében most valóban nem múlik. Az elmúlt hetekben azért sikerélményben is volt része: érettségijének eredménye sokkal jobb lett, mint várta. Tanulmányait a Testnevelési Egyetem edzői szakán folytatja szeptembertől.

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik