M. Sz. utanpotlassport.hu Hétvégén 15. alkalommal rendezték meg a már hagyományosnak tekinthető Nation to Nation elnevezésű tollaslabdaversenyt Pécsett. A nemzetközi viadalon tíz ország U15-ös korosztályú fiataljai mérték össze tudásukat két csoportban. A Kovács Fanni, Orosz Tekla, Vetor Nikol, Vetor Tánya, Kígyós Keán, Kis-Kasza Miklós, Könczöl Ádám, Tóth Kristóf összetételű magyar csapat a B jelű ötösben kapott helyet Ukrajna, Belgium, Csehország és Románia mellett.

Az idén is nagy sikerrel zárult a Nation to Nation elnevezésű tollaslabdatorna Pécsett Forrás: badminton.hu

Az idén is nagy sikerrel zárult a Nation to Nation elnevezésű tollaslabdatorna Pécsett  •  Forrás: badminton.hu

A verseny lényegében szintfelmérő a 15 éveseknek, hiszen számukra nincs hivatalos nemzetközi bajnokság, így a kezdeményezés elsődleges célja, hogy képet kapjanak a kisebbek arról, hol tartanak a nemzetközi mezőnyhöz képest.

A lebonyolítás évről évre ugyanaz: a csapatok tíz meccset játszanak párosításonként, ebből három fiú egyes, három leány egyes, egy fiú páros, egy leány páros és egy vegyes páros számban. A csoportok első és második helyezettjei keresztbejátszással folytatják az 1-4., a harmadikak és negyedikek az 5-8., az ötödikek pedig a 9-10. pozícióért.

A magyar együttes veretlenül zárta a tornát, így meg is nyerte. A csoportban Ukrajnát 6:3-ra, Csehországot 8:1-re, Belgiumot 8:1-re, Romániát pedig 7:2-re verte, majd az elődöntőben Svájcot 7:2-re, míg a fináléban Dániát 5:4 arányban múlta felül. A bronzérmet a svájciak szerezték meg.

Gregor McVean, a magyar utánpótlás tollaslabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint játékosai végig kiegyensúlyozottak voltak, amit Tóth Kristóf, a válogatott tagja is megerősített honlapunknak adott interjújában.

„Iszonyú jó érzés volt döntőt játszani. Mindenkinek jól ment a játék, és a szurkolóktól is megkaptuk a maximális támogatást, ami fontos tényezője a sikernek. A dánokon kívül mindenkivel remek viszonyt ápoltunk a verseny alatt, velük kicsit nagyobb volt a rivalizálás. Sokakkal baráti kapcsolatot sikerült kialakítani.”

Csorba Józsefet, a magyar szövetség elnökét és az esemény versenyigazgatóját arról kérdeztük: miért csapatban, és nem egyéniben rendezik meg a tornát?

„A különbség az, hogy egyéniben aki kiesik, mehet haza. Itt végig, még a kilencedik helyért is játszani kell.”

És, hogy mi a verseny fő célja?

„A legfontosabb egyértelműen a tapasztalatszerzés. Különböző képzettségű és tecnikai tudású játékosok mérkőznek meg, tudnak egymástól tanulni. Januárban a tizenhárom évesek számára rendezzük meg a tornát.”

További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport