Sándorházi Vivien (balról) és Madarász Réka is bronzérmes lett egyesben a tallinni junior Európa-bajnokságon

Sándorházi Vivien (balról) és Madarász Réka is bronzérmes lett egyesben a tallinni junior Európa-bajnokságon

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Madarász Réka és Sándorházi Vivien tollaslabda-történelmet írt a tallinni junior Európa-bajnokságon 2018-ban: soha nem volt még példa arra, hogy két magyar versenyző egyazon versenyszámban érmet szerezzen bármely kontinensviadalon. Madarász és Sándorházi is a dobogó harmadik fokára állt fel Észtországban.

Nem csupán Tallinnban brillíroztak a fiatalok az elmúlt néhány évben; korábban Réka egyszer bronzérmes lett, Vivien pedig egy bronzot és egy ezüstöt is magáénak tudhat korosztályos kontinensviadalról. Ők voltak az első olyan magyarok, akik érmet szereztek utánpótlás Eb-n.

Sándorházi bizonyíthat még az idén, Madarász viszont már a felnőttmezőnyben próbálja elérni céljait.

„Kétségtelen, meghatározó lesz mind a két lány a nagyok között is, de még nem most – vélekedik a hazai szövetség elnöke, Csorba József.   – Nálunk tizenkilenc éves kortól már felnőttversenyzőnek számít a játékos. Nemcsak világszinten, Európában is nagyon erős a mezőny. Ezt bizonyítja a leigazolt európai tollaslabdázók közel egymilliós száma. Rengeteg tapasztalatra lesz szükségük, ám szerintem a kétezer-huszonnégyes párizsi olimpiára már jó eséllyel kijuthat bármelyikük.

Felmerül a kérdés: kivételes tehetségnek számít a két lány, vagy fejlődik magyar tollaslabda?

„Is-is. Mind a két része igaz a kérdésnek. Rengeteget dolgoztunk, hogy népszerűsítsük a sportágat. Kétezer-tizenháromtól elindítottuk az iskolai programunkat, amely által a testnevelés órákba integráltuk a játékot. Ez jelenleg már négyszáz intézményben van jelen országszerte. Sokat nyom a latban az is, hogy a Testnevelési Egyetemen immár három éve tollaslabdára is szakosodhatnak az edző.  Ennek köszönhetően, napjainkban közel ezer ember képes a minőségi oktatásra; egyesületi vagy iskolai szinten.”

A szakember mindazonáltal elmondta, továbbra is vannak gondjaik idehaza:

„Csupán ötvenöt klubunk van, amelyből tizennyolc budapesti… Ez azt jelenti, hogy nincs elég helyünk. Sokat elárul, hogy a diákolimpiákon több ezer résztvevőt láthatunk, míg a leigazolt sportolók száma nagyjából ezer (ebbe természetesen, az összes korcsoport beletartozik). Nem is kérdés, van igény a sportágra, éppen ezért sokkal több helyre lenne szükségünk ahhoz, hogy még sikeresebben működjön a nevelési rendszerünk” – említi Csorba.

A szakember a problémák ellenére úgy látja, továbbra is sikeresek lesznek a magyar fiatalok az utánpótlásban, hiszen rengeteg olyan ifjú van, aki figyelemre méltó kvalitásokkal bír.

„Évente megrendezzük a Nation to Nation-versenyt Pécsett, amelyen Európa legjobb korosztályos válogatottjai vesznek részt. Ezen a megméretésen minden évben bizonyítjuk, hogy a legjobbaknak is számolniuk kell velünk. A mi feladatunk az, hogy a kiemelkedő tehetségű fiataljainkat megtartsuk, és sikeres felnőttjátékost neveljünk belőlük” – zárja le az elnök.

További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

 

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport