Tenisz: a 16 éves Drahota-Szabó Dorka magasra tette a lécet

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.31. 09:44
Címkék
Korosztályának egyik legígéretesebb játékosa, Drahota-Szabó Dorka hatalmas sikerrel kezdte az esztendőt. Belgrádban, négyes kategóriájú junior ITF-torna döntőjébe jutott. Az ob-n ugyan kikapott az elődöntőben, ám ez cseppet sem szegte kedvét. Edzője, Hajnal István szerint az egyik legnagyobb erénye az ütéseinek a gyorsasága.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.hu A korosztálya legígéretesebb teniszezőjének tartott Drahota-Szabó Dorka nagyszerűen kezdte az idényt. A belgrádi négyes kategóriájú junior ITF-versenyen döntőbe jutott, s noha ott a fehérorosz Kolodinszkától 6:3, 6:3-as vereséget szenvedett, karrierje eddigi legszebb sikerét érte el. Hazatérve szinte beesett az országos bajnokságra, ahol aztán az elődöntőben búcsúzott.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.hu A korosztálya legígéretesebb teniszezőjének tartott Drahota-Szabó Dorka nagyszerűen kezdte az idényt. A belgrádi négyes kategóriájú junior ITF-versenyen döntőbe jutott, s noha ott a fehérorosz Kolodinszkától 6:3, 6:3-as vereséget szenvedett, karrierje eddigi legszebb sikerét érte el. Hazatérve szinte beesett az országos bajnokságra, ahol aztán az elődöntőben búcsúzott.

 

Drahota-Szabó Dorka nem fél nagyot álmodni
Drahota-Szabó Dorka nem fél nagyot álmodni

Drahota-Szabó Dorka nem fél nagyot álmodni

 

„Magam sem számítottam ilyen jó eredményre Belgrádban, s a második hely az örömön túl a folytatásra is lökést ad – értékelte belgrádi sikerét a 16 éves teniszező, aki az ob-n elszenvedett vereségéről is őszintén beszélt. – Nagyon szerettem volna itthon nyerni, de nem voltam rendesen felkészülve. Salakról érkeztem az ismeretlen kemény pályára, és a belgrádi torna is sokat kivett belőlem. Nem ment jól a játék, de legalább pontosan tudom, mi volt a baj. Ez azért is fontos, mert már a következő feladatokra készülök.”

A szegedi Sportmánia Egyesület játékosa optimista. Különösen a szerbiai meglepetésdöntője óta. Az ITF-ranglista első 300 helyezettje közé kerülés helyett most már a 150-be jutást sem tartja lehetetlennek. S elismeri ugyan, ehhez jó néhány rangos viadalon kell még jól szerepelnie, úgy véli, szerényebb célt nem érdemes maga elé tűznie.

Edzője, Hajnal István úgy gondolja, Dorkát a bizakodása mindenképpen segítheti tervei megvalósításában, adottságai révén pedig meg is van az alapja arra, hogy magasra tegye a lécet:
„Nagy munkabírású lány, kiváló a fizikuma, kellően magas, a legnagyobb erénye pedig az ütéseinek gyorsaságában rejlik. A saját korosztályában már a nemzetközi mezőnyben is a legjobbak közé tartozik ezen a téren. Éppen azért jósolok szép jövőt neki, mert ez nagyon nehezen tanítható, ritka tulajdonság. Fejben ugyanakkor még sokat kell tanulnia, érnie, komolyodnia.”

A ranglistahelyezéseket illetően a szegedi szakember a tanítványánál is messzebbre tekint. Szerinte az első százat kell megcélozni ahhoz, hogy Dorka jövőre junior Grand Slam-versenyeken is indulhasson. Hajnal szerint ugyanakkor a siker mindig személyiségfüggő. Nem volt még két egyforma tanítványa, aki ugyanazt az utat járta volna végig. Különösen igaz ez a lányok esetében, akiknek a helyzetét nehezíti az önbizalom hiánya. Edzőnek és versenyzőnek közösen kell azt felépítenie, gondosan ügyelve a győztes és vesztes mérkőzések arányára.

„Tavaly többen megkérdőjelezték azt a döntésünket, hogy Dorka nem indult junior ITF-versenyeken. Szerintem jól tettük, hogy akkor a korosztályos európai tornákat választottuk. A játékosnak fontos, hogy az adott viadalon reális lehetősége legyen a győzelemre. Így tud kellő önbizalmat szerezni, amely nélkül nem lehet lelkileg építkezni” – vonja le a tanulságot a tréner.

Egyéb korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik