Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu „Imádom ezt a korosztályt, a munkám legszebb részét jelenti, hogy velük is foglalkozhatom” – fogalmazta meg röviden a versenyrendszerről alkotott véleményét a vasárnapi Play and Stay csapatverseny döntője után Selmeci Petra, a Tenisz Műhely vezetőedzője.

Különös volt ezt egy sikeres utánpótlás-nevelő edző szájából hallani, hiszen a néhány évvel idősebbek között olyan játékosai vannak, akik nemcsak a hazai, de a nemzetközi versenyeken is sikert sikerre halmoznak. Joggal gondolhatnánk, hogy a tizenkét éven aluliak úgymond játékos, a sportág megszerettetésére irányuló színes pályás, színes labdás találkozói a versenytenisz izgalmaihoz képest csak barátságos ütögetés, semmi más.

Ebben a korban még nem szabad túljátszatni a gyerekeket Fotó: MTSZ/Bor Péter

Ebben a korban még nem szabad túljátszatni a gyerekeket  •  Fotó: MTSZ/Bor Péter

– A legfiatalabbaknál lehet napról napra nyomon követni a fejlődést és az új dolgok elsajátításának örömét. Számomra ez a legfontosabb visszajelzés. Ugyan mi másért is kelnék fel reggelente tizenöt év után is, ha nem ezért. Klubunkban nemcsak az eredményes versenyzőknek tartok edzéseket, de a legkisebb kezdőknek is. Semmi máshoz nem fogható örömet tudnak nekem adni – mondta Selmeci Petra.

Az utánpótlásneveléséről híres tabáni kis egyesület szakembere szerint a Play and Stay versenyeken egyáltalán nem az eredmény számít, nem is szomorkodott a két elveszített, leány és fiú elődöntőt követően. Őszinte boldogsággal ölelgette a vereség után szomorú tanítványait, akik a bronzérem átvételére már el is felejtették a mérkőzés után csalódottságukat.

Selmeci Petráék egyébként különösen figyelnek arra, hogy ebben a korosztályban még ne játszassák túl a játékosaikat, évi három-négy versenyt tart csak egészségesnek a számukra. Így lehet megőrizni azt az érzést, hogy igazi ünnep legyen mondjuk egy Play and Stay csapatverseny döntője.

Az ünnepi hangulathoz a kupákon, érmeken és a győztesnek járó tűzijátékos tortán kívül a díjátadók személye is nagyban hozzájárult. A junior Australian Open-győztes Piros Zsombor és a U18-as Európa-bajnok Bondár Anna ugyanis nemcsak egyre ígéretesebb felnőtt eredményei miatt népszerű a legkisebbek között, de azért is, mert koruknál fogva még nem tartoznak az utolérhetetlen sztárok kategóriájába. Sokkal inkább azt a személyes példát jelentik, amely azt mutatja, bárki számára nyitott az út akár egy korosztályos Grand Slam-győzelemig is, ha van benne elég kitartás és szorgalom.  Még akkor is, ha az izzadtság gyakran keveredik majd a könnycseppekkel, ahogy az a ma már sikeres felnőtt teniszezőkkel is történt jónéhány évvel ezelőtt.

– Nagyon kellemes élményekkel gondolok vissza a miniteniszre, amely a Play and Stay elődje. Jó volt látni a kicsiket, és nosztalgiázni velük, pedig minden alkalommal sírtam, amikor kikaptam – emlékezett vissza első mérkőzéseire a 21 esztendős Bondár Anna. – Megértem őket, én is nyerni akartam, a vereség óriási csalódás volt a számomra. De megérte a könnyeket is, mert az az érzés, amit most egy győzelem után érzek, azt semmi máshoz nem lehet hasonlítani.

Miképp Anna, úgy Piros Zsombor is a vesztesekkel érzett leginkább együtt, nem titkolva, hogy neki is saját emlékei jutottak eszébe.

– Ahogy néztem a kislányok meccsét, és a kevésbé szerencsés szomorúságát megláttam, azért beugrott, hogy ennyi idősen én is mennyit sírtam. Dézsákat lehetne megtölteni a könnyeimmel, a kívülállók azonban többnyire nem látják a sok fájdalmat és lemondást a sikerek mögött. De ha van egy nagy álmunk, azért érdemes küzdeni, és nem is a megvalósítás, hanem az addig vezető gyötrelmesen szép út megtétele az igazi boldogság. Biztatni tudom mindegyiküket a folytatásra, én a mai napig nem bántam meg, hogy erre az útra léptem – jelentette ki határozottan a junior Australian Open győztese, majd mosolyogva és örömmel állt a kisebbek mellé a szülők által készített, örök emléknek szánt fényképekhez.

Közben persze a piros, a narancs és a zöld pályákon egyaránt zajlottak az események. A fináléba jutott 14 fiú és 7 leánycsapat három-három fős egységei hatalmas csatákat vívtak a továbbjutásért. A fiúk mezőnyében az ország egyik legtávolabbi csücskéből érkezett együttes, a Sarkadi Lendület 2010 TSE nyerte a kupát. Edzőjük, Telegdy Attila örömmel kommentálta sikerüket honlapunknak:

– Nemcsak a legmesszebbről érkezett, de talán a legkisebb egyesület is voltunk a nagyok között, ezért számunkra óriási jelentőségű a győzelem. Büszke vagyok a gyerekeimre, akik fantasztikusan helytálltak. Hat éve kezdtük el a Play and Stay rendszert, az iskolatenisszel párhuzamosan ez alapozza meg az utánpótlás-nevelésünket. Sarkad kicsi városka a Viharsarokban, így nagy számokban nem gondolkodunk, negyven-ötven gyerekkel foglalkozunk a program keretében, amely folyamatosan biztosítja a versenytenisz utánpótlását.

A leányok között a Vasas Körmöczy Teniszakadémia ifjú hölgyei lettek a bajnokok, s bár a fővárosban sok a tehetséges gyerekekért vetélkedő minőségi utánpótlás-nevelő bázis található, a Folyondár utcában még is nagyobb számokban gondolkodhatnak, mint Sarkadon. Zsinór Anita, a piros-kékek utánpótlásedzője szerint 150 gyerekkel foglalkoznak a program keretein belük, akik közül 10-15-öt igazoltak le a play and stay versenyekre, s körülbelül 20 már korosztályos tornákon is indul.

– Most kezdtünk csak el komolyabban foglalkozni a play and stay versenyzőkkel, ezért is nagyon nagy dolog a győzelem – nyilatkozta honlapunknak Zsinór Anita. – Bár a részvétel volt a fontos, a nagyobbaknál, akik kinövik ezt a rendszert, és feljebb lépnek, a lejátszott meccsek számának is volt jelentősége. De elsősorban tényleg az élmény az, ami sokat jelent a játékosaimnak. A győzelem már tényleg hab a tortán.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport