Tenisz: színes pályákon izgalmas csaták a PS-csapatbajnokságon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.04. 10:56
Címkék
A Vasas Körmöczy Teniszakadémia és a Sarkadi Lendület 2010 TSE nyerte a Play and Stay vasárnapi csapatdöntőjét. A díjak átadásánál Köves Gábor Davis Kupa csapatkapitány mellett két fiatal felnőtt játékos, Bondár Anna és Piros Zsombor is közreműködött. Utóbbiak saját emlékeikről is meséltek honlapunknak az esemény kapcsán.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.hu„Imádom ezt a korosztályt, a munkám legszebb részét jelenti, hogy velük is foglalkozhatom” – fogalmazta meg röviden a versenyrendszerről alkotott véleményét a vasárnapi Play and Stay csapatverseny döntője utánSelmeci Petra, a Tenisz Műhely vezetőedzője.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.hu„Imádom ezt a korosztályt, a munkám legszebb részét jelenti, hogy velük is foglalkozhatom” – fogalmazta meg röviden a versenyrendszerről alkotott véleményét a vasárnapi Play and Stay csapatverseny döntője utánSelmeci Petra, a Tenisz Műhely vezetőedzője.

Különös volt ezt egy sikeres utánpótlás-nevelő edző szájából hallani, hiszen a néhány évvel idősebbek között olyan játékosai vannak, akik nemcsak a hazai, de a nemzetközi versenyeken is sikert sikerre halmoznak. Joggal gondolhatnánk, hogy a tizenkét éven aluliak úgymond játékos, a sportág megszerettetésére irányuló színes pályás, színes labdás találkozói a versenytenisz izgalmaihoz képest csak barátságos ütögetés, semmi más.

Ebben a korban még nem szabad túljátszatni a gyerekeket Fotó: MTSZ/Bor Péter
Ebben a korban még nem szabad túljátszatni a gyerekeket Fotó: MTSZ/Bor Péter

Ebben a korban még nem szabad túljátszatni a gyerekeket  •  Fotó: MTSZ/Bor Péter

– A legfiatalabbaknál lehetnapról napra nyomon követni a fejlődést és az új dolgok elsajátításának örömét. Számomra ez a legfontosabbvisszajelzés. Ugyan mi másért is kelnék fel reggelente tizenöt év után is, ha nem ezért. Klubunkban nemcsak az eredményes versenyzőknek tartok edzéseket, de a legkisebb kezdőknek is. Semmi máshoz nem fogható örömet tudnak nekem adni – mondta Selmeci Petra.

Az utánpótlásneveléséről híres tabáni kis egyesület szakembere szerint a Play and Stay versenyeken egyáltalán nem az eredmény számít, nem is szomorkodott a két elveszített, leány és fiú elődöntőt követően. Őszinte boldogsággal ölelgette a vereség után szomorú tanítványait, akik a bronzérem átvételére már el is felejtették a mérkőzés után csalódottságukat.

Selmeci Petráék egyébként különösen figyelnek arra, hogy ebben a korosztályban mégne játszassák túla játékosaikat, évi három-négy versenyt tart csak egészségesnek a számukra. Így lehet megőrizni azt az érzést, hogy igazi ünnep legyen mondjuk egy Play and Stay csapatverseny döntője.

Az ünnepi hangulathoz a kupákon, érmeken és a győztesnek járó tűzijátékos tortán kívül a díjátadók személye is nagyban hozzájárult. A junior Australian Open-győztesPiros Zsomborés a U18-as Európa-bajnokBondár Annaugyanis nemcsak egyre ígéretesebb felnőtt eredményei miatt népszerű a legkisebbek között, de azért is, mert koruknál fogva még nem tartoznak az utolérhetetlen sztárok kategóriájába. Sokkal inkább azt aszemélyes példátjelentik, amely azt mutatja, bárki számára nyitott az út akár egy korosztályos Grand Slam-győzelemig is, ha van benne elégkitartás és szorgalom. Még akkor is, ha az izzadtság gyakran keveredik majd a könnycseppekkel, ahogy az a ma már sikeres felnőtt teniszezőkkel is történt jónéhány évvel ezelőtt.

– Nagyon kellemes élményekkel gondolok vissza aminiteniszre, amely a Play and Stay elődje. Jó volt látni a kicsiket, és nosztalgiázni velük, pedig minden alkalommal sírtam, amikor kikaptam – emlékezett vissza első mérkőzéseire a 21 esztendős Bondár Anna. – Megértem őket, én is nyerni akartam, a vereség óriási csalódás volt a számomra. De megérte a könnyeket is, mert az az érzés, amit most egy győzelem után érzek, azt semmi máshoz nem lehet hasonlítani.

Miképp Anna, úgy Piros Zsombor is a vesztesekkel érzett leginkább együtt, nem titkolva, hogy neki is saját emlékei jutottak eszébe.

– Ahogy néztem a kislányok meccsét, és a kevésbé szerencsés szomorúságát megláttam, azért beugrott, hogy ennyi idősen én is mennyit sírtam.Dézsákat lehetne megtölteni a könnyeimmel, a kívülállók azonban többnyire nem látják a sok fájdalmat és lemondást a sikerek mögött. Deha van egy nagy álmunk, azért érdemes küzdeni, és nem is a megvalósítás, hanem az addig vezető gyötrelmesen szép út megtétele az igazi boldogság. Biztatni tudom mindegyiküket a folytatásra, én a mai napig nem bántam meg, hogy erre az útra léptem – jelentette ki határozottan a junior Australian Open győztese, majd mosolyogva és örömmel állt a kisebbek mellé a szülők által készített, örök emléknek szánt fényképekhez.

Közben persze a piros, a narancs és a zöld pályákon egyaránt zajlottak az események. A fináléba jutott 14 fiú és 7 leánycsapat három-három fős egységei hatalmas csatákat vívtak a továbbjutásért. A fiúk mezőnyében az ország egyik legtávolabbi csücskéből érkezett együttes, a Sarkadi Lendület 2010 TSE nyerte a kupát. Edzőjük,Telegdy Attilaörömmel kommentálta sikerüket honlapunknak:

– Nemcsak a legmesszebbről érkezett, de talán a legkisebb egyesület is voltunk a nagyok között, ezért számunkra óriási jelentőségű a győzelem. Büszke vagyok a gyerekeimre, akik fantasztikusan helytálltak. Hat éve kezdtük el a Play and Stay rendszert, az iskolatenisszel párhuzamosan ez alapozza meg az utánpótlás-nevelésünket. Sarkad kicsi városka a Viharsarokban, így nagy számokban nem gondolkodunk, negyven-ötven gyerekkel foglalkozunk a program keretében, amely folyamatosan biztosítja a versenytenisz utánpótlását.

A leányok között a Vasas Körmöczy Teniszakadémia ifjú hölgyei lettek a bajnokok, s bár a fővárosban sok a tehetséges gyerekekért vetélkedő minőségi utánpótlás-nevelő bázis található, a Folyondár utcában még is nagyobb számokban gondolkodhatnak, mint Sarkadon.Zsinór Anita, a piros-kékek utánpótlásedzője szerint 150 gyerekkel foglalkoznak a program keretein belük, akik közül 10-15-öt igazoltak le a play and stay versenyekre, s körülbelül 20 már korosztályos tornákon is indul.

– Most kezdtünk csak el komolyabban foglalkozni a play and stay versenyzőkkel, ezért is nagyon nagy dolog a győzelem – nyilatkozta honlapunknak Zsinór Anita. – Bár a részvétel volt a fontos, a nagyobbaknál, akik kinövik ezt a rendszert, és feljebb lépnek, a lejátszott meccsek számának is volt jelentősége. De elsősorban tényleg azélményaz, ami sokat jelent a játékosaimnak. A győzelem már tényleg hab a tortán.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik