Tenisz: a pécsi Bartha Panna két aranyat nyert az U14-es ob-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.14. 08:06
Címkék
Az U14-es korosztály kezdte a teniszezők nyári szabadtéri országos bajnokságának küzdelmeit. A lányoknál Bartha Panna bizonyult a legjobbnak. A Pécs Városi Tenisz Klub játékosa Mihálka Zsófiával az oldalán a párosok mezőnyében sem talált legyőzőre.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA Tennis Europe U14-es világranglistáján az elmúlt hetekben ugyan a 170. helyre csúszott vissza a pécsi Bartha Panna, s ezzel a magyar leányok közötti nyár eleji vezető pozícióját is elvesztette, a korosztályos országos bajnokság megnyerésével mégis megerősítette hazai rangját. A magyar bajnokságon ugyanis mindenki indult, aki számít, a legjobbak közül egyedül válogatottbeli csapattársa, Dankó Vanessza Dalma hiányzott a mezőnyből. A nemzeti trió harmadik tagja, Kántor Anna az elődöntőben három szettes kiélezett meccsen szenvedett vereséget a későbbi finálés Nagy-Békési Bíborkától. A Pécs Városi Tenisz Klub játékosát, Bartha Pannát azonban utóbbi sem tudta megállítani, csupán hosszú mérkőzésre kényszeríteni, amelyet végül 4:6, 6:2, 6:4 arányban nyert meg Guoth Ambrus tanítványa.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA Tennis Europe U14-es világranglistáján az elmúlt hetekben ugyan a 170. helyre csúszott vissza a pécsi Bartha Panna, s ezzel a magyar leányok közötti nyár eleji vezető pozícióját is elvesztette, a korosztályos országos bajnokság megnyerésével mégis megerősítette hazai rangját. A magyar bajnokságon ugyanis mindenki indult, aki számít, a legjobbak közül egyedül válogatottbeli csapattársa, Dankó Vanessza Dalma hiányzott a mezőnyből. A nemzeti trió harmadik tagja, Kántor Anna az elődöntőben három szettes kiélezett meccsen szenvedett vereséget a későbbi finálés Nagy-Békési Bíborkától. A Pécs Városi Tenisz Klub játékosát, Bartha Pannát azonban utóbbi sem tudta megállítani, csupán hosszú mérkőzésre kényszeríteni, amelyet végül 4:6, 6:2, 6:4 arányban nyert meg Guoth Ambrus tanítványa.

− Nagyon örülök a bajnoki címnek, mert nehéz torna volt, már az első körtől kezdődően – mondta a fiatal pécsi játékos, győzelmét követően. Pedig a döntőig vezető négy meccs alatt mindössze nyolc gémet veszített, a számszerű eredmény sokkal inkább magabiztos fölényről árulkodik, mint nehéz győzelmekről. – Szerettem volna Bíborka ellen játszani és a döntőben ez sikerült is egy nagyon jó mérkőzésen.

Bartha Panna egyesben és párosban egyaránt országos bajnok lett az U14-esek mezőnyében Fotó:Zádor Péter
Bartha Panna egyesben és párosban egyaránt országos bajnok lett az U14-esek mezőnyében Fotó:Zádor Péter

Bartha Panna egyesben és párosban egyaránt országos bajnok lett az U14-esek mezőnyében  •  Fotó:Zádor Péter

Az első kiemeltként induló pécsi játékos győzelme persze nem volt nagy meglepetés, ám azt kevesen tudják, milyen tervszerű munka előzte meg a részvételt. Panna edzője, Guoth Ambrus az egyéni és csapat Európa-bajnokságot követően, egy teljes mikrociklusos felkészülést épített fel a magyar bajnokságon való jó szereplés érdekében.

− Számunkra nagyon fontos volt, hogy az ob-n jó eredményt érjünk el, ezért a felkészülést is komolyan vettük – vélekedett a mester. – A siker teljes volt, hiszen az egyesen kívül Mihálka Zsófia oldalán a párost is megnyerte, amire ebben a korosztályban, különösen a lányoknál azért nem mertem volna előre fogadni. Az Eb-sorozatot követően beszéltem dr. Zsiga Lászlóval, a korosztály szövetségi edzőjével, aki megosztotta velem tapasztalatait Pannával kapcsolatban. Ezek alapján kijelöltük azokat a pontokat, amelyekre a jövőben még jobban figyelnünk kell az edzések alatt. Itt elsősorban a stabilitásra gondolok, amelyben tettünk is lépéseket, az ob-n szerintem pont ezen a téren volt látható a fejlődése. Azt eddig is tudtuk, hogy a lábmunkáján még van mit javítanunk, úgyhogy ez is a teljesítendő feladatok között van. Alapvetően azonban egy olyan stabil, pörgetős stílust kell felépítenünk, amelyben sok ütéssel, türelmesen ki kell várni a lehető legjobb lehetőségeket és hidegvérrel értékesíteni azokat.

Az, hogy a két szakember megvitatta a válogatott mérkőzések tanulságait, természetesen jó dolog. De semmit sem érne, ha a játékos maga nem értené meg, miért is kell bizonyos dolgokon változtatnia. Gouth Ambrus szerint Panna számára fontos volt a tapasztalat, amelyet a magyar színek képviselet közben szerzett, saját bőrén érezte elhelyezkedését az európai élmezőnyhöz képest.

− Én is éreztem, hogy a jobbak stabilabban játszanak nálam, és még a kisebb fizikumúak is volt hogy nagyobb ütőerővel rendelkeztek, mint én. Ugyanakkor jólmozognak a pályán. Nekem ennek ellenére élmény volt a sorozat, még a vesztett mérkőzéseket is élveztem, mert jó meccsek voltak. A tanulság számomra is az, hogy a játék minden területén állandósítanom kell a stabilitást – összegezte nyári tapasztalatait Bartha Panna.

A pécsi játékos a többiekhez hasonlóan meglehetősen elfáradt a nyári sorozatban, így most néhány nap pihenőt kapott edzőjétől. Augusztusban még indulni fog két korosztályos nemzetköz tornán, az ETC-n és Budaörsön. Ezt követően kezdődik a suli, s mivel idén kezdi középiskolai tanulmányait, egyelőre még nem alakították ki a pontos őszi menetrendet. Egyetlen dolog tűnik csak biztosnak. Valamikor szeptember közepén vagy végén, megpróbálkoznak egy junior ITF-tornával, valahol a közelben, talán Boszniában. Gouth Ambrus szerint az országos bajnokság megnyerésével nyert önbizalomtól duzzadva ez a legjobb alkalom arra, hogy az idősebbek között is szerencsét próbáljon tanítványa.

Panna ráadásul egyébként is szereti a kihívásokat, s ezt nem is titkolja:

− Nagyon szeretek nagyobbak ellen játszani, jobban élvezem ezeket a meccseket, mint a kortársaimmal vívottakat. Éppen ezért örülök, hogy szeptemberben végre elindulhatok egy ilyen tornán. Izgulni biztosan nem fogok, sőt alig várom már!

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik