Tenisz: a 16 éves Fajta Péter idén berobbant a juniorok közé

Vágólapra másolva!
2018.11.30. 15:35
Címkék
A 16 éves Fajta Péter karrierje első junior ITF-tornagyőzelmét ünnepelhette nemrégiben Dubaiban. Rögtön jött a második is. Kairóban. Bár a sérülés miatti, augusztusi kényszerpihenő kicsit visszavetette, azért így sem maradt el sokkal az esztendő végére kitűzött korosztályos Top 250-től.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNagy utat tett meg az idénFajta Péter(ITF-junior 301.) a korosztályos ITF tornák selejtezőtáblájától a november elején, Dubaiban aratott első tornagyőzelméig. A 16 éves játékos korábban inkább a Tennis Europe korosztályos versenyein indult, így az idény elején a nemzetközi szövetség összevetésében még nem is volt értékelhető helyezése. Az U16-os magyar fiúválogatott tagjaként azonban volt alkalma a kontinens és a világ legjobbjaival találkozni, a júliusi moszkvai egyéni Európa-bajnokságon pedigVelcz Zsomborral ezüstérmes lett a párosok mezőnyében. A sikert követően azonban sérülés miatt ki kellett hagynia néhány hetet, s éppen csak vissza tudott térni a budapesti junior Davis-kupa küzdelmeire, amelyen a Velcz Zsomborral ésBuzonics Dominikkalalkotott triójuk a 10. helyet szerezte meg.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNagy utat tett meg az idénFajta Péter(ITF-junior 301.) a korosztályos ITF tornák selejtezőtáblájától a november elején, Dubaiban aratott első tornagyőzelméig. A 16 éves játékos korábban inkább a Tennis Europe korosztályos versenyein indult, így az idény elején a nemzetközi szövetség összevetésében még nem is volt értékelhető helyezése. Az U16-os magyar fiúválogatott tagjaként azonban volt alkalma a kontinens és a világ legjobbjaival találkozni, a júliusi moszkvai egyéni Európa-bajnokságon pedigVelcz Zsomborral ezüstérmes lett a párosok mezőnyében. A sikert követően azonban sérülés miatt ki kellett hagynia néhány hetet, s éppen csak vissza tudott térni a budapesti junior Davis-kupa küzdelmeire, amelyen a Velcz Zsomborral ésBuzonics Dominikkalalkotott triójuk a 10. helyet szerezte meg.

Fajta Péter karrierje első junior ITF-serlegével – Fotó: Facebook
Fajta Péter karrierje első junior ITF-serlegével – Fotó: Facebook

Fajta Péter karrierje első junior ITF-serlegével –  •  Fotó: Facebook

A csattanó a szezon végére maradt: november elején, Dubaiban megnyerte karrierje első junior ITF-tornáját (G4), egy héttel később pedig Kairóban (G5) ismételt. A héten Zágrábban (G4) indult, ahol a második körben a franciaGiovanni Mpetshi Perricardtólszenvedett 7:6, 6:4-es vereséget, ami semmit sem von le a hónap elején aratott sikereinek értékéből.

– A szezon elején nem voltam irigylésre méltó helyzetben, hiszen a három kvalis meccs után mindig pihent ellenfelekkel játszottam, gyorsan ki is pottyantam az első körökben – emlékszik vissza a GYAC színeiben játszó fiatal teniszező sikerei előzményére. – Az edzőmmel,Palágyi Miklóssaljanuár óta elvégzett munka azonban már a nyári Európa-bajnokságon érezhető volt, nagyon jól ment a játék. Lábsérülésem ugyan rosszkor jött, de viszonylag gyorsan vissza tudtam térni a pályára. A junior Davis-kupa után Kazahsztánban a főtáblára jutva háromszettes, szoros meccsen kaptam ki a torna elsőszámú kiemeltjétől. Furcsa, de a vereség ellenére éreztem, hogy minden rendben lesz. Ekkor beteg lettem ugyan, de a budapesti tornán ismét bizakodtam. Ezt követően jött a két tornagyőzelem, amelykárpótolt mindenért. S mindez olyan természetesen, szinte erőlködés nélkül történt. Szerintemfizikálisan és mentálisan egyaránt belenőttem a mezőnybe. Nagyon feldobott ez a két győzelem, bizakodva várom a jövő évet.

A fiatal válogatott játékos úgy gondolja, hogy a mentális területeken javult a legtöbbet, önbizalma is sokat gyarapodott, az erőnléte pedig talán még soha nem is volt ilyen jó. Utóbbiban persze nagy szerepet játszhatott az is, hogy bár megterhelő és eredményes évet zárt az U16-os fiúcsapat egyik vezéregyéniségeként, a nagyszámú és színvonalas válogatott mérkőzésekből volt mit tanulnia. És a kondiját is javította.

Edzője, Palágyi Miklós elégedetten értékelte honlapunk számára a közel egy esztendős közös munkát, különösen a novemberi két tornagyőzelmet:

– Egyértelműen a sérülés számlájára írom, hogy Peti végül nem tudta hozni a kitűzött célt, vagyis a legjobb kétszázötvenbe kerülni. De még így is közel voltunk, pedig a lábadozással értékes heteket veszítettünk. A legjobban annak örülök, hogy nagyon sokatfejlődöttajátékában. Most azt szeretném, ha jobban megválogatná melyik helyzetben, melyik ütését választja. Stílusa megvan hozzá, csak még egy kicsitokosabban és fegyelmezettebben kell alkalmaznia a fegyvereit, amelyekkel rendelkezik. Ez lehet a továbblépés kulcsa. Nagyon okosan kell összeállítanunk jövő évi programját. Kemény téli alapozást tervezünk, majd az év elején egy-két könnyebb önbizalomnövelő tornát, azután jöhet majd a neheze.

Ez a neheze pedig mind Péter, mind pedig edzője számára a korosztályosGrand Slam-tornák selejtezőjétjelenti, amelyre az új idényben már alighanem fel fog férni. Palágyi Miklós ezt tartja a 2019-es esztendő nagy kihívásának, de miután az év elején szinte nem is veszít pontot, s az idősebbek kifutásával is automatikusan feljebb lép majd néhány helyezéssel, talán már a Roland Garroson is valóra válthatja ezt az álmot.

– Az első százat tűztem ki magamnak jövő évi célként az évvégére, valamint a Grand Slam-tornákon indulást – tervezgeti a jövő évi idényét bizakodva Fajta Péter. – Ha ez sikerül, az mindenképpenmérföldkőlesz karrieremben. Májusban leszek tizenhét, szerintem nagyon jó úton járunk, én legalábbis nagyon optimista vagyok. A sérülést leszámítva minden úgy alakult, ahogy terveztük. Sőt, még így is, éppen csak lemaradtam a kitűzött kétszázötvenről. Az biztos, hogyfizikálisankell még fejlődnöm, ami pedig a játékot illeti, aszervák és a stabilitásterén kell javulnom.

Palágyi Miklós szerint tanítványa fejlődése nemcsak az edzéseken és a mérkőzéseken mutatott teljesítménye alapján egyértelmű, de eredményekben is egyértelműen megnyilvánul. Az idényzáró két tornagyőzelemnél szebb befejezést el sem lehetett volna képzelni. A másodikkal a 293. helyen érte el karrierje eddigi legjobb pozicíóját. Igaz, ez még csak a kezdet. Jövőre az ideinél is komolyabb kihívások várnak rájuk.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik