Téli ifjúsági olimpia: megnyitó csütörtök este, 23 magyar indul

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.08. 09:24
Címkék
Ketyeg az óra, csütörtök este az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi Lausanne-ban a harmadik téli ifjúsági olimpia, amelyen Magyarország tíz sportágban 23 versenyzővel képviselteti magát. Írásunkban összefoglaljuk a havas-jeges multisporteseménnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Amikor 2020 utánpótlás-viadalait böngésszük, aligha találunk monumentálisabbat a lausanne-i téli ifjúsági olimpiánál, és ezt nem csak azért merjük kijelenteni, mert először ad otthont (bármilyen korosztályú) ötkarikás eseménynek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) székhelye. Az sem elhanyagolható tény, hogy a nagyjából 1880 fiatal között minden eddiginél több, huszonhárom fiatal képviseli a magyar színeket.

Noha a száraz matematikát nézve az „össznép” mindössze 1,2 százalékáról beszélünk – a legnagyobb, 96 fős különítményt egyébként az Egyesült Államok indítja –, világítsuk meg ezt arról az oldalról, hogy négy esztendővel korábban, Lillehammerben még csak tizenöten, 2012-ben pedig csupán kilencen versenyeztek magyar színekben a 15–18 évesek téli olimpiáján.

Az első turnus már meg is érkezett a helyszínre Forrás: MOB
Az első turnus már meg is érkezett a helyszínre Forrás: MOB

Az első turnus már meg is érkezett a helyszínre  •  Forrás: MOB

Ugyanez a felfelé ívelés látható a megnyert érmek számát tekintve. Míg Ausztriában Kovács Attila és Gasparics Fanni révén egyéni ügyességi versenyszámban két jégkorong-ezüstérmet szereztek a magyar fiatalok, Norvégiában már négy dobogós helyezésnek (két ezüst, két bronz) örülhettek. Vagyis ha a 2020-as garnitúra tartani szeretné az elődök tempóját, nyolc versenyszámban kellene a dobogón végezni…

Ez természetesen nem lehet elvárás. Hogy az idei rendezvényen örülhetünk-e magyar éremnek, hamarosan kiderül, mindenesetre érdemes lesz odafigyelni a mieink teljesítményére – főleg a rövid pályás gyorskorcsolyázókéra.

A hazánkban rohamos léptekkel fejlődő short track mára eljutott odáig, hogy az utánpótlásban is tényezőnek számítanak a magyarok. A 2019-es EYOF-on például küldöttségünk hat érméből ötöt gyűjtött be a szakág, és 14 év után a legfényesebb is összejött: Talabos Attila 1000 és 1500 méteren nyert, a vegyes váltó pedig 3000 méteren nem talált legyőzőre. A Szarajevóban remeklő magyar short trackesek közül egyedüliként Somogyi Barbara méretheti meg magát Lausanne-ban. Ott lesz viszont Jászapáti Péter, aki folytathatja a családi hagyományokat: nővére, Jászapáti Petra – az első magyar női rövid pályás gyorskorcsolyázó, aki a felnőtt világkupa-sorozatban győzni tudott – ugyanis 5000 méteren és a vegyes váltó tagjaként is ezüstérmet szerzett a négy évvel ezelőtti, lillehammeri viadalon.

Kellemes meglepetéssel szolgálhatnak éppenséggel a curlingesek is: a Joó Linda, Nagy Laura, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc összeállítású vegyescsapat szeptember elején úgy nyerte meg az Austrian Open elnevezésű, rangos felkészülési versenyt, hogy jóformán először szerepelt ebben a felállásban. És akkor még szót sem ejtettünk a műkorcsolyázó Schermann Regináról, akit a szakági sportigazgató, dr. Vardanjan Gurgen az első tízbe vár, vagy a nagypályás gyorskorcsolyázó Bíró Hannáról, aki szintúgy kiváló formában várja a lausanne-i megméretést.

Lausanne-ban festői környezetben bizonyíthatnak a legjobb utánpótláskorú téli sportolók Forrás: NOB
Lausanne-ban festői környezetben bizonyíthatnak a legjobb utánpótláskorú téli sportolók Forrás: NOB

Lausanne-ban festői környezetben bizonyíthatnak a legjobb utánpótláskorú téli sportolók  •  Forrás: NOB

A versenyek alakulását képtelenség előre megjósolni, szóval lapozzunk oda, ami szinte biztos: az óramű pontosságú szervezéshez. Dósa Viktória, a magyar csapat vezetője szerint a svájciak mindent megtesznek, hogy a gyerekek a sporton túl is hasznos tapasztalatokkal a zsebükben utazzanak haza.

– A szervezők különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a sportversenyen túl egyéb, fontos témákkal is szembesüljenek a gyerekek. Ilyen a környezetvédelem. Lausanne az egész világnak példát fog mutatni arra, hogyan lehet egy multisporteseményt a lehető leggazdaságosabban megrendezni.

A több mint ötven sportági szakszövetség otthonául szolgáló városban semmi sem épül hiába: a sportolók elszállásolásául szolgáló létesítményt például a Lausanne-i Egyetem campusának szívében helyezték el, hogy később az egyetemisták is használni tudják. Egyes – pozitívnak szánt – törekvéseknek azonban hátulütője is akad.

– Az egyik legjelentősebb újítás a szervezőktől, hogy kizárólag tömegközlekedéssel lehet megközelíteni a sportlétesítményeket. Világos a cél: azt szeretnék, hogy a gyerekek megtanuljanak lemondani a kényelemről, viszont a jó szándék ellenére nekem vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban, biztosan okoz majd problémát, hogy esetenként másfél-két órás utazás vár a sportolókra a szállástól a verseny helyszínéig.

A megnyitó csütörtök este fél nyolckor kezdődik Forrás: NOB
A megnyitó csütörtök este fél nyolckor kezdődik Forrás: NOB

A megnyitó csütörtök este fél nyolckor kezdődik  •  Forrás: NOB

A csapatvezető ennek ellenére biztos benne, hogy minden résztvevő számára felejthetetlen lesz a lenyűgöző környezetben megrendezett ifjúsági olimpia. Kiemelte, a NOB céljai közé tartozik, hogy az ifjú reménységek minél hamarabb hozzászokjanak az ötkarikás hangulathoz.

– Egyre nagyobb médiafigyelem övezi ezt a versenyt, a tények pedig azt igazolják, megéri már a 15–18 éves gyerekeknek is multisporteseményt rendezni. Pjongcsangban több mint 220 olyan sportoló képviselte hazáját, aki korábban ifjúsági olimpián is szerepelt. A NOB célja, hogy ez a szám folyamatosan növekedjen. Jászapáti Petra vagy Liu Shaoang esete is azt mutatja, ez járható út. Természetesen mivel utánpótlásversenyről beszélünk, nem feltétlenül az eredmény a legfontosabb, hanem az, hogy mindenki jól érezze magát és feledhetetlen élményekkel gazdagodjon.

A magyar küldöttség első turnusa kedden kora este landolt az alpesi országban, a többiek január 16-án utaznak a helyszínre. A megnyitó ceremóniáta Lausanne-i Vaudoise Arénában tartják, a csütörtök 19.30-korkezdődő „tűzijáték" minden résztvevő számára felejthetetlen élményekkel kecsegtet, az amúgy 400 kilométerrel odébb, St. Moritzban elszállásolt Bíró Hanna sem gondolkodott sokat a holnap esti programján:

– A világért sem hagynám ki, nagyon remélem, hogy ott lehetek a többiekkel az ünnepségen.

És akik a második héten versenyeznek? Ők sem búslakodhatnak, elvégre amit megnyitnak, azt le is zárják, s azon az ünnepségen ők lesznek majd ott, ráadásul a svájciszervezők igazán kitesznek magukért, hiszen korábban soha nem látott módonkétszer is átvehetik jutalmukat az éremszerzők. Hogy a versenynapokat lezáró, fergeteges DJ-sbulikról már ne is beszéljünk...

A MAGYAR CSAPAT
Alpesi sí:
Tóth Zita, Trunk Tamás
Curling: Joó Linda, Nagy Laura, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc
Gyorskorcsolya: Bíró Hanna
Jégkorong: Gengeliczky Dorottya, Márton Luca Emese, Metzler Regina, Szabó Fruzsina, Véghelyi Dóra; Hegedüs Levente, Ivády Milán, Szalay Boldizsár, Weidemann Márk
Műkorcsolya: Schermann Regina
Rövid pályás gyorskorcsolya: Somogyi Barbara, Jászapáti Péter
Sífutás: Kocsik Eszter
Síugrás: Molnár Flórián
Snowboard: Vincze Zsófia Krisztina
Szabadstílusú (freestyle) sí: Hoque Isbat Áron

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik