Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA magyar sportolói küldöttség, amely január 31-én tett ünnepélyes fogadalmat a MOM Kulturális Központban, szombaton vág neki a nyolcórás buszútnak, hogy vasárnap már kipihenten jelenjen meg az este hétkor kezdődő nyitóünnepségen, amelyet Kosevo városi stadionban tartanak, ugyanúgy, mint harmincöt évem a téli ötkarikás játékokon.  A szálláshelyre nem lehet panasz, hiszen az idei eseményen – a megszokottól eltérően – nem olimpiai faluban, hanem szállodákból és wellnessrészlegből álló komplexumban helyezik el a versenyzőket.

Jut-e érem az idei EYOF-on magyar versenyzőnek? Forrás: ba.n1info.com

Jut-e érem az idei EYOF-on magyar versenyzőnek?  •  Forrás: ba.n1info.com

A rendezvény az év első nagyszabású multisport eseménye, melyen 14-18 év közti sportolók mérik össze tudásukat. A nyolc sportág: alpesi sí, sílövészet (biatlon), curling, jégkorong, műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, sífutás és hódeszkázás. A mieink jégkorongban, sílövészetben és hódeszkában nem indítanak versenyzőket. A szarajevói eseményen összesen 46 ország 911 sportolója vesz részt, és a versenyek hét helyszínen zajlanak majd.

A kiutazás előtti napon egyetlen változás történt a kiutazó keretben. Sportszakmai okok miatt Tóth Eszter helyett Dobrán Fanni került be a rövid pályás gyorskorcsolyázók csapatába.

A téli EYOF-ok eddigi történetében mindössze két alkalommal fordult elő, hogy magyar sportolók nem vettek részt az eseményen: 1997-ben és 2016-ban. Azokon az olimpiai fesztiválokon azonban, melyeken fiataljainak jelen voltak, összesen hét aranyérmet, öt ezüstöt és három bronzérmet nyertek.

Hamarosan kiderül, hogy az idei rendezvényen örülhetünk-e magyar éremnek.

A legtöbb reményt talán a rövid pályás gyorskorcsolyázóink és az alpesi sízőink szerepeléséhez fűzhetjük. Az előző versenyek arra engednek következtetni, hogy gyorskorcsolyázóink jó formát mutatnak. Somogyi Barbara (16) szerepelt a felnőtt  Európa-bajnokságon, és ezt követően Kanadában vett részt a junior vb-n. Utóbbi helyszínen Talabos Attila (17) többszörös korosztályos országos bajnok nyújtotta a legjobb teljesítményt, hiszen a 6. helyet szerezte meg egyéniben az 500 méteres, illetve váltóban a 3000 méteres távon.

Alpesi síben Hozmann Szonja (17) és Tóth Zita (16) rendelkezik a legnagyobb versenyzői rutinnal. Zita a tavalyi FIS-versenyeken bizonyította tehetségét, és most minden idegszálával az EYOF-ra koncentrál. Szonja, aki 16 évesen már szerepelt a pjongcsangi téli olimpián, nemrég épült fel sérüléséből, és csak tavaly novemberben kezdte el újra az edzéseket. Emiatt ő elsősorban a tisztes helytállást tűzte ki célul.

A záróceremóniára február 15-én, pénteken este hétkor kerül sor a kelet-szarajevói Slavija-stadionban.

A versenyek helyszínei:
Hódeszka: Bjelasnica
Alpesi sí: Jahorina
Curling: Peki Pale sportcsarnok
Jégkorong: Juan Antonio Samaranch Olimpiai Csarnok
Műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya: Skenderija-csarnok
Sífutás: Veliko Polje
Sílövészet: Dvorista

A magyar csapat tagjai:
Alpesi sí:  Hoque Isbat Áron, Hozmann Szonja Katalin, Majtényi Hanna, Tausz András Ádám, Tóth Zita
Sífutás: Balog Zoárd Ákos, Kocsik Nóra, Laczkó Evelin Vivien
Curling: Bíró Blanka, Dobor Dia Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén
Műkorcsolya: Láng Júlia
Rövid pályás gyorskorcsolya: Bontovics Balázs, Somogyi Barbara, Talabos Attila József, Dobrán Fanni

A magyar versenyzők részletes program ITT található.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport