Kocsmár-Tóth István - utánpótlássport.hu „Örültem” – szolid, lényegretörő válasz az ifik számára először kiírt éjszakai tájfutó magyar bajnokság győztesétől.

Bujdosó Zoltán a Tabáni Spartacus SKE 16 esztendős tehetsége elsőként indult, és elsőként is ért célba a Mecsekben tartott ob-n.

„Elsőre balszerencsésnek tartottam magam, amiért a sorsolás így alakult. Utána viszont nem panaszkodhattam. Négy percenként indultunk, szóval amikor célba értem, és volt időm átöltözni, szusszanni egyet a következő befutókig, már éreztem, hogy jó helyen zárhatok” – mesélte Zoltán a beérkezést követő pillanatokról. Végül az utolsó rivális is célba ért, az övénél rosszabb versenyidővel.

A friss magyar bajnok 10 évesen lett a tájfutás szerelmese. Előtte egyetlen sportot sem űzött huzamosabb ideig. Végül az unokabátya vitte el egy versenyre, próbálja ki magát.

„Olyan jól sikerült a dolog, hogy mára az egész családomból tájfutót neveltünk” – mondja nevetve. „Hétvégente rendszeresen eljárunk a testvéremmel és a szüleimmel, és saját kis házibajnokságot tartunk.”

Zoltán eddigi legkiemelkedőbb eredménye egy váltóban elért ezüstérem a tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságról.

„Az idei Eb-ig még két hetünk van, jó lenne hasonló eredményt elérni. Egyéniben pedig a legjobb hatba szeretnék bekerülni” – fogalmazza meg kristálytisztán az idei célokat. A 15–18 éves korosztály számára kiírt ifi-Eb-n nagyjából 100 fő jön össze a kontinens minden tájáról. Hagyományosan a skandinávok a legjobbak.

„Nagyon szép tájaik vannak, lényegében tőlük indult az egész sport, és a legnagyobb bázisuk is nekik van. Tavaly Finnországban edzőtáboroztunk és versenyeztünk. Egészen lenyűgöző terepeken jártunk, szóval meg is értem, hogy miért ilyen lelkesek.”

Zoltán a természet közelségét és a térképolvasás jelentette kihívást egyaránt szereti a tájfutásban. Az U18-as Európa-bajnokságot követően jövőre már a junior-világbajnokságon is kipróbálhatja magát az éjszakai tájfutás első ifjúsági magyar bajnoka.

„Már most is benevezhettünk volna korkedvezménnyel, de egyelőre úgy érzem, túl nagy falat lenne az a mezőny. Inkább az Eb-re összpontosítok, amely a nyár legfőbb versenye lesz számomra.”

És hogy a hétvégi győzelme után éjszaka vagy nappal szeret jobban futni?

„Eleinte kevésbé szerettem az esti versenyeket, mert sokkal kevesebbet látni, de lassan elhiszem, hogy nincs okom az aggodalomra. A lényeg úgyis a versenyek izgalma és hogy futhassak – mindegy hogy nappal vagy éjszaka.”

További korosztályos hírek TÁJÉKOZÓDÁSI FUTÁSBAN a sportági alodalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport