Taekwondo: meghálálta a váratlan bizalmat a 17 éves Józsa Levente

Vágólapra másolva!
2019.11.06. 10:43
Címkék
Kivételes, különleges, elsőrangú, rendkívüli – tulajdonképpen valamennyi fontosabb jelentését elfogadhatjuk az extrának, amellyel a taekwondósok múlt héten Olaszországban rendezett Európa-bajnokságát a szervezők hivatalosan illették. Különleges volt, mert nem a szokványos módon, nem „rendes” kontinensviadalként rendezték meg, s rendkívüli is, mivel a 45 ország 250 harcművészét felvonultató felnőtt Eb egyetlen magyar érmét, egy bronzot egy alig 17 éves legény, Józsa Levente szerezte Bariban.

Elvileg a taekwondónak, mint olimpiai sportágnak az Európai Játékok programján is ott kéne, azaz kellett volna, hogy legyen, ám a nyári minszki kontinentális csúcs programjából a házigazda fehéroroszok egyszerűen kihagyták a koreai eredetű küzdősportot. Hogy az olimpiai ranglistás helyezés, vagyis a tokiói kvalifikáció szempontjából is roppant fontos viadal elmaradása miatt az európaiak ne kerüljenek hátrányba – merthogy a többi kontinens hasonló játékain szerepel a taekwondo – a sportági világszövetség (WT) úgy döntött, hogy az európai szövetségnek lehetőséget ad egy úgynevezett extra Európa-bajnokság megtartására. Méghozzá ugyanolyan kondíciókkal, így G4-esnek sorolták be, vagyis olyan erős viadalnak, ahol a tatamin szerzett pontokat négyes szorzóval számítanak a 2020-as olimpiai kvalifikációs ranglistán.extra Európa-bajnokság megtartására. Méghozzá ugyanolyan kondíciókkal, így G4-esnek sorolták be, vagyis olyan erős viadalnak, ahol a tatamin szerzett pontokat négyes szorzóval számítanak a 2020-as olimpiai kvalifikációs ranglistán.

Józsa Levente 17 évesen nyert felnőtt Eb-n bronzot Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség
Józsa Levente 17 évesen nyert felnőtt Eb-n bronzot Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

Józsa Levente 17 évesen nyert felnőtt Eb-n bronzot  •  Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

Minderről hazaérkezése után Patakfalvy Mikós, a hazai WTF elnöke beszélt honlapunknak, megvilágítva az itáliai extra Eb hátterét, majd már a nagy bravúrnak minősülő magyar bronzérem megszerzésének körülményeire tért ki.

Józsa Levente bravúrosan teljesített Bariban – mondta az elnök. – Egy olyan felnőtt Európa-bajnokságon, ahol minden országot minden súlycsoportban csupán egyetlen versenyző képviselhetett. A legjobbak ott voltak, oroszoktól kezdve az angolokon és franciákon át a németekig, a kontinens krémje indult.”

Az elnök kitért rá, hogy mindez a színvonalat is alapvetően meghatározta.

„Régen láttam ennyire kiélezett, ennyire nívós, és fantasztikusan izgalmas versenyt, ahol nem túltaktikázás folyt, hanem kőkemény csaták zajlottak. Kis csapatunkból egyedül Józsa Levente állta végig a sarat. Azt régóta tudjuk, hogy rendkívül tehetséges gyerek, hogy adottságai ideálisak egy komoly eredmény eléréséhez, amiért azonban nagyon meg kell küzdeni. Klubja – miután az idei ifjúsági Eb-n nem a várakozás szerint szerepelt – korainak gondolta részvételét a felnőtt Eb-n, mi viszont a válogatott szakvezetésével úgy gondoltuk, hogy Leventét, aki idén utolsó éves ifjúsági versenyző, az olimpiai kvalifikációra szeretnénk kellőképpen felkészíteni, ehhez viszont nélkülözhetetlen, hogy ilyen kaliberű versenyeken, mint amilyen a bari Eb is, elinduljon. A bronzérem visszaigazolta a döntés helyességét.

Józsa a 63 kilósok között először egy finn riválist győzött le, majd az idén világbajnoki bronzérmes németet verte meg, aztán pedig az igen komoly közönségtámogatást élvező olaszt, és – ahogyan Patakfalvy Miklós fogalmazott: – „egyik meccsnél sem volt kérdéses, hogy ki nyeri a találkozót, jóllehet csupa idősebb, rutinosabb versenyzővel szemben kellett megállnia a helyét”. Csak a későbbi Európa-bajnok, a Leventénél jó öt évvel idősebb horvát vetélytárssal nem bírt az elődöntőben.

Bizakodjunk, hogy akár már a legközelebbi összecsapásukon fordul a kocka.

További korosztályos hírekTAEKWONDÓBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik