Stréli Bence leütései még sok pontot hozhatnak Magyarországnak

Stréli Bence leütései még sok pontot hozhatnak Magyarországnak

Arday Attila– utanpotlassport.huElég néhány fővárosi sporttelep mellett elsétálnunk ahhoz, hogy lássuk a strandröplabda népszerűségét, szerethetőségét a fiatalok között is. A homoksportok királya 1996 óta a nyári játékok kihagyhatatlan része, Karch Kiralynak és a fürdőruhás hölgyeknek köszönhetően látványsport lett.

Szabadidő- és élsport egyben a tizenéves magyarok között is. Legjobbjai korábban a teremröplabda nagyjai voltak (lásd Karch Kiraly, aki Los Angelesben és Szöulban teremben, Atlantában a homokon lett ötkarikás aranyérmes), de egyre inkább két különálló sportág létezik egymás mellett, itthon is.

„A taónak is köszönhetően egyre többen csak a strandváltozatot űzik, az egész mezőnyt nézve még nagyon vegyes a kép, ötven százalék játssza csak a nyári röplabdát – mondja Karádi Zoltán, aki amellett, hogy a hazai szövetség sajtómunkatársa, a magyar viszonylatban legjobbak közé tartozó gödöllőiek szakosztályvezetője. – Korosztályos  szinten jobbára azok nyernek már bajnoki címet, akik csak a strandváltozatot gyakorolják. Mint Benkő Balázs  és Oláh Botond U20-ban vagy Hajós Artúr és Stréli Bence U18-ban.

Hajós András fia és az ő gyerekkori barátja, a Strandröplabdázásért SE párosa nyolc éve Újpesten teremröplabdával kezdett. A Pénzügyőrben is csapattársak voltak, majd Artúr a strandot választotta, idővel pedig Bencével állt össze. Már tizenéves koruk elején az olimpiát tűzték ki maguk elé; múlt hétvégén egyelőre az ifjúsági olimpiáért küzdöttek a második selejtezőkörben, az ausztriai Badenben. A 16 fős mezőnyben az 5. helyért játszhattak, ami még Buenos Airest ért volna, a britektől azonban vereséget szenvedtek. Akkor juthatnak el az ifjúsági olimpiára, ha a badeni első ötből valamelyik páros megnyeri az ifjúsági világbajnokságot, és így szerez kvótát.

Már itthon is akad bőven riválisuk, a hazai szövetség egy hete büszkén számolt be róla, hogy az utánpótlás Budapest-bajnokság akkori fordulójában rekordszámú, hatvankilenc csapat vett részt az összes korosztályban.

A létesítmények ebben a sportágban nem gyarapodnak ilyen sebességgel, Kispest a maga tíz pályájával egész jól áll. A Margitsziget négy, Gödöllő (két hete) három pályával várja nyáron a sportolókat, télen nem annyira. A globális felmelegedéssel egyszer ugyan sivataggá –a strandröplabda oázisává – válhat az egész Alföld, de január táján, Budapest környékén egyelőre kihalásos alapon lehet fedett pályához jutni. Konkrétan a BME sporttelepén érdemes próbálkozni, 16 óra előtt.

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport