Strandbirkózás: Lévai Tamás a homokon is jól érzi magát

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.08.03. 17:09
Címkék
A kötöttfogásban junior Európa-bajnok Lévai Tamás 90 kilóban megnyerte a három fordulóból álló, első strandbirkózó országos bajnoki sorozat második, balatonfüredi fordulóját; az olimpiai programba szánt sportág sajátosságairól is beszélgettünk a fiatallal.

Miután a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) szándékai szerint a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon bemutató sportágként ott lehet a strandbirkózás, a magyar szövetség megálmodta az első, háromfordulós országos bajnoki sorozatát, amelyben az U14-esek, az U18-asok és a felnőttek egyaránt megküzdhetnek a dobogós helyezésekért. Mi több, nem csak azokért, a felnőttek között pénzdíj és olimpiai pontok egyaránt járnak az összetettben dobogósoknak. A 21 éves junior Európa-bajnok Lévai Tamásnak jó esélye van odaérni a legjobbak közé: az első, esztergomi állomáson az ötödik helyen zárt, a második fordulóban, Balatonfüreden viszont mindenkit maga mögé utasított. Pedig a mezőnyben volt a londoni olimpia szabadfogású bronzérmese, Hatos Gábor is, aki Esztergomban aranyérmet nyert. Lévai Tamásnak jó esélye van odaérni a legjobbak közé: az első, esztergomi állomáson az ötödik helyen zárt, a második fordulóban, Balatonfüreden viszont mindenkit maga mögé utasított. Pedig a mezőnyben volt a londoni olimpia szabadfogású bronzérmese, Hatos Gábor is, aki Esztergomban aranyérmet nyert.

A Lévai testvérek Balatonfüreden (alulról: Zoltán, Tamás és Levente) Fotó: MBSZ/Róth Tamás
A Lévai testvérek Balatonfüreden (alulról: Zoltán, Tamás és Levente) Fotó: MBSZ/Róth Tamás

A Lévai testvérek Balatonfüreden (alulról: Zoltán, Tamás és Levente)  •  Fotó: MBSZ/Róth Tamás

„Az első állomáson megzúzódott tenyérrel versenyeztem, az egészségemet fontosabbnak tartottam a kiemelkedő szereplésnél. Időm viszont volt figyelni a legügyesebbeket, így elleshettem néhány ügyes mozdulatot, jobban ráéreztem a szakág sajátosságaira, és úgy érzem, ez jól is ment. Vannak furcsaságok egyébként, amikhez hozzá kell szokni: a térdem például nem érhet le, ha nem tudom befejezni az akciót; máskülönben egy pont jár az ellenfélnek. A mérkőzés ideje három perc, s gyakorlatilag bármelyik pillanatban fordulhat a kocka: ha valaki eléri a három pontot, rögtön vége a párharcnak. Úgy fogalmaznék, hogy a szumó és a birkózás egyvelege ez a sportág: pörgős, viszonylag rövid és izgalmas”− fogalmaz Tamás.

A fiatalnak nagyon tetszett a füredi erőpróba: gyönyörű idő volt, strandolhatott, sok néző követte figyelemmel az eseményeket. Annak külön örült, hogy bátyja, a felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes Zoltán az eggyel kisebb, 80 kilós kategóriában nyert, míg öccse, Levente az U18-asok mezőnyében, a 60 kilósok között ezüstérmet szerzett.

De el tudja-e képzelni, hogy egyszer strandbirkózóként szerepeljen mondjuk az olimpián?

„A kötöttfogású birkózásnak szentelem az életem, de ki tudja, mit hoz a jövő... Tetszik a sportág, elindulok a hazai versenyeken, s ha úgy látom jónak, még több viadalon veszek részt. Egyébként nehéz lenne a teljes átállás, hiszen külön felkészülést és technikákat igényel a sportág. Ez egyelőre nem fér bele az időmbe: a terv az, hogy a 2024-es párizsi játékokon kötöttfogású birkózóként veszek részt, mindent ez alá rendelek. Szerintem jó a kezdeményezés, tényleg kiváló a strandbirkózás hangulata. Ami a közelebbi céljaimat illeti: arra készülök, hogy az UWW tervei megvalósulnak, és megrendezik november végén a tamperei U23-as világbajnokságot. Egyelőre képlékeny, melyik súlycsoportban szerepelnék: a 77 és a 82 kiló egyaránt szóba jöhet, meglátjuk, miként alakul. Függetlenül attól, melyik kategóriában indulok, aranyéremmel akarok hazatérni!”

További korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik