Sportpszichológia: „Fel kell tölteni a lelki benzinkutat!”

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.26. 18:14
Címkék
„A sportolóknak függetlenül attól kell tenniük a negatív hatást keltő szituációk leküzdéséért, hogy az milyen eredménnyel zárul. Azt se felejtsük el, hogy a humor, az önjutalmazás, a megerősítés és a siker átélésének szerepe még fontosabb lesz, mint korábban” − mondta dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője a Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű online konferencián.

Hogyan tovább, magyar sport? Sok versenyző, vezető, szurkoló fejében merülhetett fel a kérdés, miközben a koronavírus-járvány miatt két hónapra szinte teljesen leállt az élet, a hazai és a nemzetközi eseményeket egymás után törölték vagy halasztották el. S nem mellesleg ezzel a címmel rendezte meg az első online konferenciáját azUtanpotlassport.huszerkesztősége a Magyar Sportújságírók Szövetsége által létrehozott Nagy Béla-program támogatásával, amelyen előadást tartott a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője, dr. Lénárt Ágota is.Utanpotlassport.huszerkesztősége a Magyar Sportújságírók Szövetsége által létrehozott Nagy Béla-program támogatásával, amelyen előadást tartott a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője, dr. Lénárt Ágota is.

Dr. Lénárt Ágota az online konferencián
Dr. Lénárt Ágota az online konferencián

Dr. Lénárt Ágota az online konferencián

„Tényleg mentálisan a legnehezebb? A válaszom egyszerű: igen, nagyon nehéz, mivel a sportolók elveszítették a forgatókönyveiket. Alapesetben ők mindig pontosan tudják, mit kell tenniük azért, hogy elérjenek a következő célig. A jelenlegi szakasz pontosan emiatt tűnhet kilátástalannak. Megfelelhetetlen kérdések merülnek fel a versenyzők fejében: »biztosan képes vagyok meglépni a következő lépcsőfokot? Odaérhetek még? Megtörténhet bármi úgy, ahogyan elterveztük?« A bizonytalanság okozza az egyik legfőbb gondot, ehhez hasonló helyzetre ugyanis eddig még nem volt példa.”

A szakember kifejezte az olimpiai ciklussal kapcsolatos aggodalmait, ami korábban mindignégyéves volt, ehelyett most egyéves lesz. Felhívta a figyelmet az erőviszonyok átalakulása miatt adódó kérdőjelekre is, amelyek szintén bizonytalanságot okozhatnak.

De!

„Az előttem szólók előadásából sejthetjük, hogy a sport nem lesz bukóágazat idehaza− ez jó hír, legalább emiatt nem kell töprengeniük a versenyzőknek. Mi több, ezt akár lehetőségként is értelmezhetik annak érdekében, hogy új lendületet vegyenek. A leállás idején számos olyan segítséget lehet igénybe venni, amelyre általában az mondják a mesterek, hogy»erre most nincs idő«. Gondolok ezalatt a sportorvoslásra, a rehabilitációra, a regenerációra, a dietetikára, a biomechanikára és talán állíthatom, a sportpszichológiára is − mind olyan szakmai ágazat, amely nagyban hozzájárulhat a fejlődéshez.”

Kiemelte, problémaként adódhat a frusztráltság, a szorongás, nem beszélve arról, hogy többen akadályoztatva érzik magukat:

„A karantén, a bezártság ehhez hasonló»tünetekkel« járhat. Azok a sportolók lesznek előnyben, akik jól alkalmazkodnak a nehéz szituációhoz: persze ez nem egyszerű... Van olyan, ehhez szükséges tulajdonság, amely veleszületett adottság, de akadnak olyanok is, amelyek tanulhatók− ez utóbbiak különféle módszerek elsajátításával működnek: említhetném a relaxációt, a mentális tréninget, a fókuszálást, a mozgássorok elemzését, a technikai vagy a taktikai felkészültséget. Bátran jelentem ki, hogy a mentális felkészülés szerepe erősebb és fontosabb lesz, mint valaha. Az Egyesült Államokban, az egyik konferencián ez volt a szlogen: »Ma már nem lehetsz olimpiai bajnok mentális felkészültség nélkül!«− milyen igaz... Ebben az értelemben már az edzők sem lesznek mindenhatók: elengedhetetlen a szakmai segítség bevonása.”

A tanszékvezető kifejtette, hogy a bizonytalan helyzetben a sportolók sokkal többet foglalkoznak a jövőjükkel. Ez fontos, de nem veheti el a pszichés energiát a felkészüléstől. Az erre adott reakcióban egyaránt közrejátszik a szülői minta, a korábban tapasztalt élmények, valamint az érettség. A sportpszichológus feladata az is, hogy a versenyzőket alkalmassá tegyék a mentális hibák javítása.

„A tevőleges cselekvés csökkenti a szorongást: a sportolóknak függetlenül attól kell tenniük a negatív hatást keltő szituációk leküzdéséért, hogy az milyen eredménnyel zárul. Azt se felejtsük el, hogy a humor, az önjutalmazás, a megerősítés és a siker átélésének szerepe még szükségesebb lesz, mint korábban. Fel kell tölteni a belső, lelki benzinkutat! Emellett: ha egymást segítjük, azzal magunknak is jót teszünk, ez egyaránt pozitív löketet adhat a mindennapokhoz.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik