Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A februári győri Európa-bajnokság és ifjúsági olimpiai kvalifikációs viadal második válogatóversenyét rendezték meg a hét végén Százhalombattán. A hagyományos, évkezdő Shooting Open szolgáltatta a kereteket, ahol együtt, de mégis külön versenyeztek felnőttek juniorok és ifjúságiak, úgy, ahogy az Győrben is lesz a közelgő kontinensviadalon. Az Európa-bajnokságon az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versennyel kezdődik a program, azt követi a juniorok versengése, s a felnőttek zárják az utolsó napokban a viadalt. A következő, egyben utolsó randevú január 20-án és 21-én lesz, a Budapest-bajnokságon.

A hétvégi második hazai válogatóversenynek már valódi tétje volt, hiszen az összesen három viadalból álló sorozatból mindenkinek a két legjobb eredménye számít. Így akik már most dupláztak, hátradőlhetnek karosszékükben. A légpisztolyos junior leányok mezőnyében a KSI SE 20 éves versenyzője, Egri Viktória ezt hiba nélkül végre is hajtotta, mindkét válogatót megnyerve. 567 körös teljesítményével a felnőttek mezőnyében is a harmadik helyen végzett volna, ott, ahol a győzelmet Major Veronika 579 körrel, magabiztosan szerezte meg. Utóbbi azért érdekes, mert tavaly ő volt a női utánpótlás húzóembere, s most ezt a szerepet viszi tovább töretlenül a felnőttek mezőnyében is.

Az ő örökébe lépett Egri Viktória, akinek pillanatnyilag a légpisztolyos junior leányok között nem akad legyőzője. Pedig még nem is volt maradéktalanul elégedett teljesítményével:
− Elrontottam a kezdést, az első két lövésemet leszámítva azonban nagyon jól ment. Van még hová fejlődnöm. A január nagyon sűrű lesz, minden hétvégén versenyezni fogok. De örülök neki, mert amit a hétközi edzéseken megtanulok, azt olyankor tesztelem élesben. Ráadásul így alkalmam nyílik arra is, hogy az Európa-bajnokságra már nagyon jó versenyformába lendülhessek. Az igaz, hogy idén a szokásosnál korábban kerül sor a kontinensviadalra, de ezt mindenki előre tudta, az esélyek ettől még egyenlőek minden résztvevőnek. Aki időben elkezdte a felkészülést, azt nagy meglepetés nem érheti.

 

Az ifjúsági légpuskás dobogó tetején az újpesti Hammerl Soma, aki a juniorok között a harmadik legjobb lett teljesítményével

Az ifjúsági légpuskás dobogó tetején az újpesti Hammerl Soma, aki a juniorok között a harmadik legjobb lett teljesítményével

 

Egri Viktória, úgy tűnik, időben kezdett, ám két válogatóversennyel a zsebében sem érzi úgy, hogy nem kell a következőre készülnie. A harmadikon is indul, kihasználva minden versenylehetőséget, s azon is győzelemre törekszik. A kontinensviadalról csak annyit árult el, hogy utolsó éves juniorként szeretne magából mindent kihozni, amit csak lehet. Az őt követő Nagy Vivien ezen a hétvégén is második lett, a csapat harmadik tagjának a személye azonban még igencsak kérdéses.

A fiú légpuskásoknál is tisztázódott a kép, hiszen az első három helyen ugyanazok végeztek, mint legutóbb, csupán az első és a második személye cserélődött fel. Ezúttal Pekler Zalán lett az első, Vas Péter pedig a második. Az ifjúságiolimpiai-kvótabirtokos, 17 esztendős, komáromi Zalán ráadásul a 627.1-es eredményével kiemelkedett a mezőnyből. S bár sem országos, sem egyéni csúcsot nem lőtt, a felnőttek között simán első lett volna ezzel a teljesítménnyel. A harmadik helyre az ifjúsági kategória első helyezettjét, Hammerl Somát kell sorolni a válogatás szempontjából, 617 körrel ugyanis a harmadik legjobb junior volt a hétvégén. Ahogy a legutóbbi válogatón is ő végzett a Vas, Pekler komáromi kettős mögött.

A légpisztolyos fiúk mezőnyében új egyéni csúccsal nyert a 18 esztendős Nagy Máté, aki 566 körös eredményével holtversenyben végzett volna a felnőttverseny élén, s több belső tízessel ő kapta volna az aranyérmet. Ebben a szakágban azonban még elég nagy a szórás, a harmadik válogatóra mindenképpen szükség lesz ahhoz, hogy Joó Éva szövetségi koordinátor megalapozott csapaösszeállítást terjeszthessen az elnökség elé.

A junior légpuskás lányok között sem dőlt még el a végleges sorrend. A legutóbbi győztes, Gáspár Lalita ezúttal második lett 619.2-vel, az első helyen 619.4-gyel végzett Dénes Eszter pedig legutóbb is a dobogón fejezte be a versenyt. Nagy meglepetést okozott viszont a harmadik helyen befutott, mindössze 13 esztendős Jákó Miriam, aki 618.6 körös eredményével még a felnőttmezőny negyedik helyét is elcsíphette volna. Az Eb-n kívül itt a legjobb juniorok még az ifjúsági kvalifikációs viadalra is versenyben vannak életkoruknál fogva, s mivel a leányok csak 40 lövést adnak le a fiatalok ötkarikás játékán, nekik vasárnap este külön lőállásba kellett lépniük. Gáspár Lalita szombati, juniorok közötti második helyét követően ezúttal meggyőzően nyert, s a papírformának megfelelően válogatott társnői, Horváth Lea és Hurai Viktória, követték a dobogón. A Vasas APLE 17 éves versenyzője, Gáspár Lalita a verseny után honlapunknak elmondta, hogy szombaton egyáltalán nem volt elégedett, mert számára nem a helyezés, hanem a teljesítmény számít. Márpedig 620 kör alatt ő sohasem elégedett magával. Még akkor sem, ha mindössze két tized hiányzott a lélektani határhoz...

− Versenyzőink a legutóbbi válogatóhoz hasonló szintet hoztak. Úgy látom, rá kell tennünk még egy lapáttal, de szerintem pont elegendő időnk van még hátra az Európa-bajnokságig – összegezte a hétvége tanulságait Joó Éva szövetségi koordinátor. – Pekler Zalán remekelt, őt mindenképpen ki kell emelnem, de a nagyon fiatal szegedi Jákó Miriamot is. A légpuskás fiúknál és a légpisztolyos lányoknál ugyan tisztult a kép, de még nem teljes a csapat, a másik két szakágban pedig biztosan az utolsó válogatón dől el a végleges összeállítás.

Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon

SHOOTING OPEN, MÁSODIK EB-VÁLOGATÓ VERSENY, SZÁZHALOMBATTA
Légpuska
Fiúk. Ifjúságiak: 1. Hammerl Soma 617.0, 2.Wittmann Péter 615.5, 3.Kiss Viktor 612.0
Juniorok: 1. Pekler Zalán 627.1, 2. Vas Péter 616.3, 3. Bukovszky Péter 610.8
Leányok. Ifjúságiak (40 lövés): 1. Gáspár Lalita 415.2, 2. Horváth Lea 412.6, 3. Hurai Viktória 409.4
Juniorok: 1. Dénes Eszter 619.4, 2. Gáspár Lalita 619.2, 3. Jákó Miriam 618,6
Légpisztoly
Fiúk: Ifjúságiak: 1. Kiss Attila 550-9x, 2. Grama Norbert 547-7x, 3. Vareha Attila 544-7x
Juniorok: 1. Nagy Máté 566-17x, 2. Polgár János 562-13x, 3. Szemán Dávid 560-13x
Leányok. Ifjúságiak (40 lövés): 1. Komáromi Krisztina 379-8x, 2. Kiszely Boglárka 370-6x, 3. Nagy Vivien 370-5x
Juniorok: 1. Egri Viktória 567-14x, 2. Nagy Vivien 562-13x, 3. Gulyás Claudia 552-5x

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport