Sportlövészet: Kisvárdai István, a komáromi lövészet megteremtője

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.30. 08:44
Címkék
Mestermunka című sorozatunkban hétről hétre olyan edzőket mutatunk be, akik a pályafutásuk során mindvégig példaértékű utánpótlás-nevelő munkát végeztek. Akikre a tanítványaik nemcsak jó szívvel gondolnak, hanem büszkék is rájuk; arra, hogy a kezük alatt fejlődhettek élsportolókká. E heti vendégünk Kisvárdai István, a komáromi Finomító SLK szakosztályvezetője; a sokszoros világ- és Európa-bajnok sportlövő Sidi Péter, valamint az Eb-bronzérmes Somogyi Péter nevelőedzője, az ifjúsági olimpián vegyespárosban aranyérmet szerzett, korosztályában világ- és Európa-bajnok Pekler Zalán, és a junior csapatvilágbajnok Vas Péter jelenlegi mestere.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA sportág egyik megszállottjaként tartják számon Kisvárdai Istvánt, aki a kilencvenes évek végén addig nem nyugodott, míg ki nem harcolt Komáromban egy új lőteret, sikerpályára állítva ezzel városában a sportlövészetet. Áldozatos munkájának köszönhetően azóta nemcsak Magyarországon, de a nagyvilágban is megismerték a komáromi puskások nevét. A legutóbbi siker legígéretesebb mostani tanítványa, Pekler Zalán nevéhez fűződik, aki az ifjúsági olimpián egy mongol kislány oldalán nyert aranyérmet vegyespárosban.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA sportág egyik megszállottjaként tartják számon Kisvárdai Istvánt, aki a kilencvenes évek végén addig nem nyugodott, míg ki nem harcolt Komáromban egy új lőteret, sikerpályára állítva ezzel városában a sportlövészetet. Áldozatos munkájának köszönhetően azóta nemcsak Magyarországon, de a nagyvilágban is megismerték a komáromi puskások nevét. A legutóbbi siker legígéretesebb mostani tanítványa, Pekler Zalán nevéhez fűződik, aki az ifjúsági olimpián egy mongol kislány oldalán nyert aranyérmet vegyespárosban.

„Mindig a legfrissebb emlék a legszebb, így Zalán győzelme áll most a legközelebb a szívemhez” – emlékszik vissza büszkén a Buenos Airesben történtekre Kisvárdai István, annak ellenére, hogy tanítványának az egyéni versenyben nem sikerült döntőbe jutnia, és csak a kilencedik helyen végzett. – „Már az indulási jog megszerzése is nagy fegyvertény volt, hiszen a világon mindössze húsz fiatal sportlövőnek adatott meg a részvétel lehetősége, a másik három szakágban nem is volt magyar induló. Bevallom, már a verseny előtt láttam, hogy a fárasztó utazás és az átállás miatt Zalán csak árnyéka önmagának. Kiváló képességeinek köszönheti, hogy két tizeddel maradt csak le a döntőről, amelyben bármi megeshetett volna. A mixverseny előtt viszont tudtam, hogy minden rendben lesz, erre nemcsak Zalán feljavuló formája, de későbbi partnere, a tizenkettedik helye miatt könnyeiben úszó mongol kislány elkeseredettsége is biztosíték volt számomra. Csak nézett rám nagy szemekkel, amikor odamentem hozzá, kezet fogtam vele, és azt mondtam: a világ legjobbjával leszel párban, és nem lesz több okod a sírásra.”

Pekler Zalán és Kisvárdai István Buenos Airesben a vegyespáros győzelem után FOTÓ: SZALMÁS PÉTER/MOB
Pekler Zalán és Kisvárdai István Buenos Airesben a vegyespáros győzelem után FOTÓ: SZALMÁS PÉTER/MOB

Pekler Zalán és Kisvárdai István Buenos Airesben a vegyespáros győzelem után FOTÓ: SZALMÁS PÉTER/MOB

A szakember szerint az idei esztendő kaotikus volt: négyszer kellett csúcsformába hoznia versenyzőjét, ami szinte lehetetlen ebben a sportágban. Ellenpéldaként hozza fel 2017-es évet, amikor hónapokon keresztül készülhettek a szezon egyetlen világversenyére, a junior világbajnokságra. A Péni István, Pekler Zalán, Vas Péter összeállítású csapat fantasztikus teljesítménnyel, világcsúcsot lőve lett korosztályos világbajnok.

„Harminckét körös előnnyel vébét nyerni elég nagy ritkaság, nem is emlékszem hasonlóra. A csapat szuperklasszisa ugyan Péni István volt, de az én két tanítványom is felnőtt a feladathoz, így ez a másik legszebb emlékem” – idézi fel a szakember a németországi Suhlban történteket, amelyek előzményei már korántsem olyan vidámak, mint maga a vb-diadal. Kisvárdai István tizennégy éven át volt eddigi legsikeresebb tanítványa, Sidi Péter edzője, három olimpiára kísérte őt el. Amikor 2011–12 környékén a világbajnok többedmagával távozott a klubtól, a komáromi edző úgy érezte, sokadszor kell a padlóról felállnia, és a fiatalok nevelésére fordította minden energiáját. Bár kicsit igazságtalannak érezte, hogy Pekler Zalán és Vas Péter vállára ezzel túl nagy felelősséget helyezett, nem igazán látott más választást maga előtt. Az ugyanis fel sem merült benne, hogy feladja a harcot, és hátat fordítson kedvenc sportágának.

„Szolgálatnak tekintem a munkámat, nem pedig karriernek. Gyermek- és ifjúkoromat végigkísérte a lövészet, még edzőnk sem volt, a sportág minden csínját-bínját a tapasztalt, idősebb lövőktől lestük el. A rendszerváltás után az összeomlott MHSZ romjain kezdtünk el építkezni. A nehéz éveket követően polgármesterünk hathatós segítségének köszönhetően vált valóra az álmom, a komáromi lőpálya megépítése. Akkor fordultam a gyerekek oktatása felé, amikor a sajátjaim elkezdték nézegetni a versenyeken szerzett kupáimat. Sidi Petit is a lányom iskolájában láttam meg, ott fedeztem fel. Számunkra az a legnagyobb nehézség, hogy tízéves kor alatt nem lehetelkezdeni a lövészetet, viszont a többi sportág addigra általában elviszi a legjobbakat. Sok-sok munkával és figyelemmel azonban így is lehet nagy eredményeket elérni. Talán az a titkunk, hogy mindenért keményen meg kellett küzdenünk.”

Kisvárdai István a nehézségek ellenére is megőrizte optimizmusát és humorát. Az ideális sportlövőt gyöngyhalászként jellemzi, hiszen a lövés előtt és alatt hosszú-hosszú pillanatokon át kell a versenyzőknek lélegzetüket visszatartva koncentrálniuk. Az oxigénhiányos állapotot majdnem úgy kell bírniuk, mint a tengerek mélyét kutató, a világ egyik legnehezebb munkáját végző halászoknak.

A gyerekek esetében ugyanakkor a versenyzést tartja a legnagyobb motivációs erőnek, szerinte az ifjúság egyik legjobb és legeredményesebben használható tulajdonsága a győzni akarás. Bár anyagi szempontból – nagy támogatók híján – éppen az utazások megoldását tartja a legnagyobb gondnak, inkább a szülők segítségét is igénybe veszi, csakhogy a legkisebbek is belekóstolhassanak a versenyzés semmi máshoz sem fogható ízébe.

A komáromi szakember élete nagyot változott szeptemberben, amikor Pekler Zalán Budapesten kezdte meg egyetemi tanulmányait. Hétvégenként továbbra is a megszokott környezetben gyakorolnak, de heti kétszer fel kell utaznia versenyzőjéhez a fővárosba. Kisvárdai István azonban megszokta már, hogy az ország minden pontján vannak tanítványai. Aki csak kéri, annak segít, ha kell, akár távoktatással is. Az Eb-bronzérmes Somogyi Péter például Zalaegerszegen alapított saját lövészklubot, amelyben elsősorban gyermekeket oktat. Saját edzőjeként azonban még mindig Kisvárdai István tanácsait veszi figyelembe.

„Tizenkét éven át építettem a hétvégi házamat Komárom mellett. Nagyon kevés szabadidőmben szeretek kertészkedni, de idén még a metszésre és a permetezésre sem volt módom. Hiába, a lövészetnek mindig elsőbbsége van.”

További korosztályos híreinkSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik