Sportakadémiák: 3 sportág 20 intézménye kapott állami minősítést

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.08. 16:14
Címkék
A kormány novemberben jelentette be, hogy akkreditált akadémiák segítik a jövő nagy, 15-19 éves tehetségeit. Szerdán a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy kézilabdában hat, kosárlabdában négy, labdarúgásban pedig tíz egyesület kapott ilyen minősítést.

Az akkreditált sportakadémiák gondolatának megfogalmazásakor Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért felelős államtitkára azt mondta, hogy ezek az intézmények átfogóan gondoskodnak a fiatal sportolók felkészítéséről, versenyeztetéséről, megszervezik a rendszeres sportegészségügyi vizsgálatukat és állapotfelmérésüket, illetve sportpszichológiai ellátásukat. Egyúttal segítséget nyújtanak a tankötelezettség teljesítése és az élsport összehangolásában, ezzel egyengetve sportolói életpályájukat és biztosítva a minőségi utánpótlás-nevelést.

ratgeber akademia
ratgeber akademia
Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért felelős államtitkára azt mondta, hogy ezek az intézmények átfogóan gondoskodnak a fiatal sportolók felkészítéséről, versenyeztetéséről, megszervezik a rendszeres sportegészségügyi vizsgálatukat és állapotfelmérésüket, illetve sportpszichológiai ellátásukat. Egyúttal segítséget nyújtanak a tankötelezettség teljesítése és az élsport összehangolásában, ezzel egyengetve sportolói életpályájukat és biztosítva a minőségi utánpótlás-nevelést.
ratgeber akademia
ratgeber akademia

A sportszervezetek által létrehozható sportakadémiák a jövőben egységes szabályozási és minőségbiztosítási feltételek alapján lesznek minősítve, ezzel garantálható, hogy az akadémiák azonos és magas színvonalú szakmai munkát végezzenek.

Az államilag elismert sportakadémiák I., II. és III. kategóriájú sportakadémiaként működnek. A legmagasabb szintű (I. kategóriájú) sportakadémiák azok, amelyek saját iskolát és kollégiumot is fenntartanak majd.

Működésükhöz a kormány támogatást nyújt azzal a feltétellel, hogy azt kizárólag a sportakadémia céljaira fordíthatják. Elsőként a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportakadémiai rendszere kezdi meg működését.

A sportakadémiáknak éves beszámolási kötelezettségük lesz, és a szabályozás garanciákat állapít meg, amelyek megakadályozzák, hogy a sportakadémiai utánpótlásra szánt költségvetési forrásokat bármilyen más célra – ideértve a klub profi csapatát – lehessen felhasználni.

Az akkreditált sportakadémiák sportágaként
Kézilabda: Debreceni VSC, Ferencvárosi TC, Balatonfüredi KSE/Telekom Veszprém, Győri ETO KC, NEKA, Pick Szeged
Kosárlabda: Budapesti Honvéd, Soproni Darazsak Akadémia, Debreceni KA, Nemzeti KA Pécs
Labdarúgás: Diósgyőri VTK, Debreceni LA, ETO FC Győr, Puskás Akadémia FC, Ferencvárosi TC, Budapest Honvéd FC, Illés Akadémia Szombathely, MTK Budapest, Kisvárda FC, Vasas Kubala Akadémia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik