Sportpszichológia: hátrányból kivívni a győzelmet

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.26. 08:52
Címkék
A lengyelországi junior és kadét vívó-világbajnokság a sikerek mellett kellemes és hasznos tapasztalattal is járt: a magyar versenyzők képesek jelentős hátrányból fordítani, kiélezett helyzetben győzni. Ennek hátteréről Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológussal beszélgettünk.

Pór Károly – utanpotlassport.hu A lengyelországi Torunban először a női kardcsapat tagjaként Pusztai Liza bizonyította be, hogy jól kezeli a feszült helyzeteket. Az elődöntőben, az utolsó párban 35:40-es hátrányból fordított, és így a lányok egyetlen tussal, 45:44-re legyőzték az amerikaiakat, majd a fináléban, 40:37-es német vezetésnél ismét jött Pusztai, no meg a 45:43-as magyar győzelem. A kadét női kardozóknál Muhari Eszter a döntőben egyetlen tussal verte meg olasz ellenfelét, míg a fiú párbajtőrcsapat is úgy lett világbajnok, hogy két meccsen is sokáig hátrányban volt, de mindkétszer fordított. Imre Géza nagy előnyről, egy tussal elbukott olimpiai döntője után ezek az esetek azért bizonyíthatják, korántsem törvényszerű, hogy a drámai helyzetekben mindig a magyar versenyzők húzzák a rövidebbet. Sem vívásban, sem más sportágakban.Pór Károly – utanpotlassport.hu A lengyelországi Torunban először a női kardcsapat tagjaként Pusztai Liza bizonyította be, hogy jól kezeli a feszült helyzeteket. Az elődöntőben, az utolsó párban 35:40-es hátrányból fordított, és így a lányok egyetlen tussal, 45:44-re legyőzték az amerikaiakat, majd a fináléban, 40:37-es német vezetésnél ismét jött Pusztai, no meg a 45:43-as magyar győzelem. A kadét női kardozóknál Muhari Eszter a döntőben egyetlen tussal verte meg olasz ellenfelét, míg a fiú párbajtőrcsapat is úgy lett világbajnok, hogy két meccsen is sokáig hátrányban volt, de mindkétszer fordított. Imre Géza nagy előnyről, egy tussal elbukott olimpiai döntője után ezek az esetek azért bizonyíthatják, korántsem törvényszerű, hogy a drámai helyzetekben mindig a magyar versenyzők húzzák a rövidebbet. Sem vívásban, sem más sportágakban.

Torunban sok kiélezett helyzetből jöttek ki jól a magyar versenyzők Forrás: Bizzi Team
Torunban sok kiélezett helyzetből jöttek ki jól a magyar versenyzők Forrás: Bizzi Team

Torunban sok kiélezett helyzetből jöttek ki jól a magyar versenyzők  •  Forrás: Bizzi Team

„Munkám során két nagy kategóriát látok”– válaszolta megkeresésünkre Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus, aki sportágaktól és korosztályoktól függetlenül sok sportoló mentális felkészítésével foglalkozik. –Az egyikbe azok tartoznak, akik szemében máig úri huncutságnak tűnik a mentális felkészítésért felelős szakemberek, sportpszichológusok munkájának igénybe vétele; úgy tesznek, mintha ezek nem is léteznének. Aztán egy évben egyszer, a nagyobb versenyek előtt elküldik hozzánk a versenyzőt, hogy oldjuk meg a felkészítését. Ezek azonban kölcsönösen frusztráló helyzetek, mert hiába érzékeljük, hogy lenne mit tennünk, nincs idő, hogy igazán segíteni tudjunk, mert ez a munka csak folyamatában lehet hatékony. Akkor, ha a mentáltréner vagy sportpszichológus az edző mellett rendszeresen egy másik kommunikációs csatornát tud biztosítani a sportoló számára, akáraz internet segítségével távfoglalkozás keretében, versenynapok között is. Hogy megerősítést tudjon adni neki, emlékeztetve a sportolót: »ezt már máskor is megoldottad, sokat gyakoroltad, emlékezz vissza rá, hozd elő magadból!«De még mindig van egy tekintélyelvű csoportja az edzőknek, akik mindent maguk akarnak irányítani, és bármilyen külső segítséget a munkájukba beleszólásként fognak fel.”

A másiknagy csoportba azok a sportszakemberek tartoznak, akik nyitottak az újra, sok irányban képezik magukat, és önmaguktól is felismerik a lélektani felkészültség jelentőségét.

Kalamár Hajnalka optimistán tekint a jövőbe Fotó: MUSZ
Kalamár Hajnalka optimistán tekint a jövőbe Fotó: MUSZ

Kalamár Hajnalka optimistán tekint a jövőbe  •  Fotó: MÚSZ

„Azok az edzők, akik ezt felismerik, különböző módszerekkel vagy szakember közreműködésével képesek segíteni a sportolóknak, hogy a külső és belső zavaró tényezők kizárásával mozgósítani tudják a belső energiájukat. Az edzőnek továbbá az is feladata – és erre a vívás jó példa – hogy egy csapatban megtalálja a befejező embereket. Kik azok a sikerkereső személyiségek, akik a kudarckerülőkkel szemben jobban tudják kezelni a kiélezett szituációkat? A másik típus is lehet remek csapatember, csak mondjuk nem jó befejező.”

Kalamár Hajnalka szerint sportágtól függ, hogy hány éves kortól érdemes igénybe venni mentáltréner vagy a sportra szakosodott pszichológus segítségét. Tizenhárom-tizennégy éves kortól már ajánlott a rendszeres kapcsolattartás, de vannak sportágak, melyek esetében nyolc-tízéves korban is indokolt, mert nagyfokú fájdalomtűrést és fegyelmezettséget követelnek. Ilyen a szertorna vagy az úszás. Olyan élethelyzetek is vannak, melyek esetében hasznos lehet egy mentális felkészítésben jártas szakember segítsége. Olyan helyzetben, amikor a szülő, vagy éppen az edző túlzott elvárásai nyomasztólag hatnak a sportoló gyerekre, a felnőttekkel kell elbeszélgetni a probléma megoldásához. Sportteljesítményre is kiható szorongást tud okozni a külső elvárások miatt a közelgő érettségi, és a görcsök oldásában is segíthet egy szakember.

Egy tévhitet mindenképpen szeretett volna eloszlatni az általunk megkérdezett szakértő.

„Azt, hogy magyar balsors, felejtsük el, mert ha erről beszélünk, az beépül a gyerekek gondolkodásába is, miközben épp a pozitív szemléletet kell sugallnunk nekik. Ezt a célt szolgálhatja például motivációs videók, klipek összevágása is. Vannak sportágak, melyeknél látszik, nagy hangsúlyt fektetnek mindezekre. Ide sorolnám például a vívást, az öttusát, a cselgáncsot. Kimondottan jó példa az úszószövetség Jövő bajnokai elnevezésű programja, amely a gyerekek mellett a szülőknek és edzőknek is szól. Sok ilyenre lenne szükség.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik