Sancho, Rodrygo, Torres avagy tinédzserek az európai topfutballban

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.09. 14:54
Címkék
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) fiatal labdarúgóknak a felnőttek között szerzett tapasztalatát vizsgálta. A profi bajnokságokban szereplők játékperceit, a felnőttek között játszott mérkőzéseik számát, illetve szintjét – bajnokik és hazai, illetve nemzetközi kupameccsek, valamint felnőtt vagy korosztályos válogatott találkozók – vették figyelembe, amely alapján mérőszámot határoztak meg minden futballistának. Így alakítottak ki ötvenes listát a felnőttszinten legrutinosabb, 2000-ben vagy azt követően született fiatalokról.

A jelenlegi idény azonban robbanásszerű változásokat hozott a 2000-es évek elején született futballisták szerepében a nemzetközi, kiváltképp az európai topfutballban, ugyanis szinte hetente tűnnek fel újabb és újabb fiatalok, akik halmozzák a rekordokat és írják át a különféle rangsorokat.

 

A CIES szerint Jadon Sancho a legtapasztaltabb 20 év alatti labdarúgó Fotó: Independent
A CIES szerint Jadon Sancho a legtapasztaltabb 20 év alatti labdarúgó Fotó: Independent

A CIES szerint Jadon Sancho a legtapasztaltabb 20 év alatti labdarúgó • Fotó: Independent

 

Jó példa erre, hogy a mostani évad kezdete előtt csupán három olyan 21 évnél fiatalabb futballista volt, aki triplázni tudott a Bajnokok Ligájában, az őszi szezonban két hónap alatt triplázott három fiatal. Közülük Kylian Mbappé a maga 20 évével és 10 hónapjával már az idősebbek közé tartozik, viszont a salzburgi Erling Haaland 19, míg a Real brazilja, a héten a Galatasaray ellen triplázott Rodrygo még csak 18 éves. A Santostól szerződtetett támadó szerdán 18 évesen és 301 naposan szerzett három gólt egy meccsen. Rajtuk kívül csak Wayne Rooney talált be egy találkozón háromszor a 19. születésnapja előtt a BL-ben. Rodrygón kívül a héten Haaland is betalált a BL-ben, a negyedik meccsén a hetedik találatát jegyezte a legrangosabb kupasorozatban, ami ugyancsak rekord. A Valencia történetének legfiatalabb BL-gólszerzője,szintén ezen a héten az U19-es és U17-es Európa-bajnok, 19 éves Ferrán Torres lett, aki pályafutása második BL-mérkőzésén szerezte meg első gólját a Lille elleni 4–1-es siker alkalmával. A Chelsea-ben pedig szintén klubcsúcsot döntött Reece James, aki először talált be a sorozatban a kékeknél, 19 évesen, az Ajax elleni 4–4 alkalmával.

Rodrygo a CIES listáján is szerepel, a 8. helyen, Ferrán Torres a 15., Haaland a 37. Viszont a Chelsea-ben nyolc tétmérkőzésen két gólnál járó Reece James vagy például a Barcelonában az ősszel berobbant, kilenc tétmeccsen két gólt jegyzett, 17 esztendős Ansu Fati még nincs a CIES-rangsorban. Ezért most a CIES-sorrend mellett azt is megnéztük, kik a jelenlegi idényben a felnőttek között bemutatkozott, legtöbbet szereplő, 2000-ben vagy azután született fiatalok az európai topfutballban.

Utóbbi kategóriát jelenleg a Lyon támadója, az U16-os francia válogatott Rayan Cherki vezeti, aki 16 éves, 2 hónapos, 2 napos volt, amikor bemutatkozott októberben a francia élvonalban, de ő még csak egy meccsen játszott. Őt a legifjabbak sorában a 17. életévét november 17-én betöltő francia-angolai Eduardo Camavinga követi a Rennes-ből. A 3. helyen pedig a már említett Fati következik. Ha nemcsak a topligákat vesszük alapul, hanem a világ összes első osztályú bajnokságát vizsgáljuk, akkor az izlandi Logi Hrfan Róbertsson vezeti a jelenlegi legifjabb élvonalbeli labdarúgók listáját, ugyanis 15 éves, 1 hónapos és 27 napos volt, amikor szeptemberben bemutatkozott az FH Hafnarfjördurban.

A legtöbbet szereplő játékosok sorát a CIES-nél az angol Jadon Sancho (Dortmund) vezeti, aki 19 évesen 90 mérkőzésnél tart felnőttek között. A 2. helyen a szintén angol Ryan Sessegnon következik, aki ebben az idényben, elhúzódó sérülése miatt máig csak két meccsen játszott a Tottenhamben, amely a nyáron szerződtette, viszont összesen már 118 meccs van a felnőttek között. A CIES-nél azért kerülhetett mégis a nem egészen két hónappal idősebb honfitárs, Sancho mögé, mert a 118-ból 71-et nem első osztályban, hanem az angol másodosztályú Fulhamben játszott és a dortmundival ellentétben nem szerepelt a felnőttválogaottban. A CIES-nél a 3. helyen az U20-as holland válogatott Kik Pierie áll, akit nyáron szerződtetett az Ajax a Heerenveentől, jelenleg az amszterdami klub másodosztályú csapatában szerepel, neki 79 tétmeccse van felnőttek között.

Ha csak a topligákban ebben az idényben kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosokat vesszük alapul, akkor a legtöbb meccse a 20 év alatti futballisták között a már említett Ferrán Torresnek van, aki 13 találkozón játszott a Valencia első csapatában. Őt követi a 2. helyen a Parmából a svéd U-válogatott Dejan Kulusevski 12 meccsel, a 3. pedig a már említett Camavinga, aki 11 bajnokin szerepelt a Rennes-ben.

20 ÉV ALATTI LABDARÚGÓK TOPLISTÁI
CIES-lista a felnőttek között legtöbb rutint szerző 20 év alatti játékosokról
1. Jadon Sancho (Dortmund, 2000.03.25.)
2. Ryan Sessegnon (Tottenham, 2000.05.18.)
3. Kik Pierie (Ajax,08.28.)

23. Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg, 2000.10.25.)
A 2019–2020-as idény felfedezettjei a topligás csapatban játszott meccsszámok alapján
1. Ferran Torres (Valencia, 2000. 02.29.)
2. Dejan Kulusevski (Parma, 2000,04.25.)
3. Eduardo Camavinga (Rennes, 2002. 11.10.)
A topligák legfiatalabb játékosai
1. Rayan Cherki (Lyon, született: 2003. 08.17.)
2. Eduardo Camavinga (Rennes, 2002. 11.10.)
3. Ansu Fati (FC Barcelona, 2002.10.13.)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik